В мач №100 на Тен Хаг: Сити обърна Юнайтед и е на точка зад лидера, красиви голове взривиха "Етихад" (ВИДЕО)


В мач №100 на Тен Хаг: Сити обърна Юнайтед и е на точка зад лидера, красиви голове взривиха "Етихад" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2558 0

Манчестър Сити победи Манчестър Юнайтед в дербито на 27-ия кръг на Висшата лига след обрат. На своя стадион "гражданите" допуснаха градският съперник да им поведе в 8', но с 2 гола на Фил Фоудън - в 56' и 80', стигнаха до обрата. В 90+2' Ерлинг Холанд оформи крайното 3:1.

Победата на "Етихад" приближи Сити на 1 точка от лидера Ливърпул. Манчестър Юнайтед, който за 100-тен път днес бе изведен от Ерик тен Хаг на терена, се отдалечи на 6 точки от топ 5 - зона "евротурнири". "Дяволите" остават на шеста позиция.

Три от четирите гола в дербито бяха дело на английски национали, като първият и вторият бяха идентични и много зрелищни. И Рашфорд, и Фоудън се разписаха с удар извън наказателното поле - мощен и неспасяем за вратарите. Ето как се разви двубоят:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Вихрено начало на двубоя на "Етихад", като домакините оказаха натиск от първата минута. В средата на третата минута Джон Стоунс падна в наказателното поле след съприкосновение с Каземиро, но бразилецът игра за топката. В 6' Юнайтед стигна до първата си атака в мача, като пробивът на Гарначо не създаде опасност за Едерсон. 

В 8' се случи нещо, което мнозина не очакваха - Онана прати топката дълбоко в противниковото поле, Бруно Фернандеш овладя пред наказателното поле, огледа се и подаде към Рашфорд, който с мощен удар зад дъгата пред пеналтерията нацели напречната греда на Едерсон и влетя зад голлинията - 0:1!

В 14-ата минута при една от неспирните атаки на Сити Фил Фоудън стигна до изстрел към вратата на Онана, но стражът спаси с глезен. В 17' пък Юнайтед успя отново да стигне до добра възможност, в основата на която бе Рашфорд, но той не успя да си поведе добре топката и Уокър успя да изчисти. В 19' пък Онана направи второ спасяване в двубоя след удар на Фоудън. 

Манчестър Сити продължи да реди положения пред вратата на гостите от "Олд Трафорд" в търсене на изравнително поведение.  При едно от тях в 34-ата минута Родри стреля към левия ъгъл на Онана, но вратарят се хвърли и отрази. Kъм 42-ата минута статистиката показва - 15 удара за домакините срещу 2 за "червените дяволи".

В последните секунди на редовното време Ерлинг Холанд записа несвойствен за него пропуск. При атака на "гражданите" Фоудън свали с глава за норвежеца в наказателното поле, но от няма и половин метър от вратата голмайсторът на Сити стреля над вратата. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След почивката Сити излезе със същия плам и желание да вкара минимум един гол във вратата на Андре Онана. В 50' те бяха близо до това след изстрел на Жереми Доку, но камерунецът успя с ново изненадващо спасяване да блокира опасността. 

В 56-ата минута набезите на "гражданите" най-сетне дадоха резултат. Фил Фодън бе намерен от Родри пред наказателното поле, той налезе навътре и от сходна позиция като сънародника си Рашфорд, също с мощен удар от дистанция, намери десния ъгъл на Онана за 1:1.

Малко преди това Рашфорд лежеше на тревата, претендирайки, че срещу него е извършено нарушение, но реферът не видя такова. 

В 74' Ерик тен Хаг, който днес провежда своя мач №100 начело на гранда от Манчестър, извади голмайстора Рашфорд, за да пусне Антони в атака на "Етихад". 

В 78' Гарначо нахлу в наказателното поле на Сити на скорост, а Едерсон излезе и му отне топката, при което аржентинецът падна на тревата. След намесата на ВАР реферът на двубоя потвърди решението си, че бразилецът е играл с топката и няма нарушение. 

Две минути по-късно Манчестър Сити стигна до пълен обрат. Фил Фоудън направи двойно подаване с Алварес в наказателното поле, овладя и стреля, пращайки топката под плонжа на вратаря за 2:1. 

До края на редовното време Манчестър Юнайтед не успяваше да играе често с топката, а увереният им съперник изглеждаше доста по-свеж и дори потърси трети гол. И това се случи в 90+2', когато резервата Амрабат направи непростима грешка. Това позволи на Ерлинг Холанд да стигне до топката и с умел удар да накаже Онана за трети път в този мач - 3:1. 

mncity https://dawq32xw.hoolights.com

Стартови състави:

Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Диас, Аке, Родри, Де Бройне, Силва, Фоудън, Доку, Холанд
Юнайтед: Онана, Линдельоф, Бруно, Рашфорд, Гарначо, Каземиро, Варан, Далот, Евънс, Мейну, МакТомине

Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Диас, Аке, Родри, Де Бройне, Силва, Фоудън, Доку, Холанд

Юнайтед: Онана, Линдельоф, Бруно, Рашфорд, Гарначо, Каземиро, Варан, Далот, Евънс, Мейну, МакТоминей

ПРЕДИ МАЧА

Тимът на Хосеп Гуардиола е на второ място във временното класиране с актив от 59 точки - четири по-малко от лидера Ливърпул.

ОЩЕ: Гуардиола похвали Юнайтед преди дербито, но не пропусна да отчете доминацията на Сити!

Този на Ерик тен Хаг заема шестата позиция със сбор от 44 пункта - шест по-малко от петия Тотнъм.

За последно "гражданите" разгромиха Лутън с 6:2 като гости в двубой от 1/8-финалите на ФА Къп, докато "червените дяволи" надвиха Нотингам, също като гости, също на 1/8-финалите на ФА Къп, с минималното 1:0.

ОЩЕ: Манчестър Юнайтед не изпитва страх от Манчестър Сити, Ерик тен Хаг обясни: Няма значение кой е опонентът ни!

*Първото дерби на Манчестър през сезон 2023/24 се състоя на "Олд Трафорд" на 29-и октомври (кръг №10) и бе спечелено от "небесносините" с класическото 3:0. Головете тогава бяха дело на Ерлинг Холанд (два) и Фил Фодън.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Чудовищен 16-годишен рекорд пада в дербито на Манчестър при определен развой!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички