Юнайтед взе градското дерби срещу Сити след грешки на Едерсон


Юнайтед взе градското дерби срещу Сити след грешки на Едерсон
Снимка: Getty Images/Guliver

8034 0

Манчестър Юнайтед успя да победи с 2:0 в градското дерби срещу Манчестър Сити в английската Висша лига. "Червените дяволи" изиграха пореден стойностен двубой, водени от новото попадение Бруно Фернандеш, който се отличи с прекрасна асистенция. Въпреки голямото предимство в притежанието на топката в полза на "гражданите", те изоставаха в отправените удари (и точните такива).

Антони Марсиал донесе победата, след като получи подаване от пряк свободен удар от Фернандеш и стреля без да се бави. Определено могат да бъдат отправени обвинения към намесата на стража на гостите - Едерсон, който допусна топката да мине през ръката му. Това не бе единствената грешка, след като в добавеното време хвърли топката на крака на Мактоминей, който от движение се разписа красиво от далечна дистанция. Това е първи дубъл от победи за "червената" част на Манчестър от цяло десетилетие насам.

За Юнайтед предстои първи двубой от осминафиналната фаза на Лига Европа срещу ЛАСК (12.03), като ще пътува до Австрия. Три дни след това има ново гостуване, този път на "Тотнъм Хотспър Стейдиъм". Сити също ще има мач през седмицата - отмененият преди известно време заради финала за Купата на Лигата сблъсък срещу Арсенал (11.03), а през уикенда ще посрещне Бърнли (14.03) като генерална репетиция преди важния реванш срещу Реал в Шампионска лига (17.03).

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Джеймс, Линдельоф, Магуайър, Марсиал, Матич, Уан-Бисака, Уилямс, Фернандеш, Фред, Шоу

Манчестър Сити: Едерсон, Зинченко, Фернандиньо, Отаменди, Кансело, Фодън, Гюндоган, Родри, Силва, Стърлинг, Агуеро

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ:

В първите 10 минути на двубоя двата отбора демонстрираха колко важен е този двубой и каква е настройката. Бясно темпо и много движение по терена както за атакуващия тим, както и преса на защитаващия се. Първото положение се откри именно в 10', когато Стърлинг стреля към далечния ъгъл от наказателното поле, но Де Хеа се намеси добре и изби в ъглов удар.

В 13-ата минута Магуайър на два пъти се отличи с лоши прояви. Първо отигра лошо висока топка и я подари на Стърлинг. Играчът на Сити подаде към Агуеро, който мина с лекота през Магуайър, като промуши топката между краката му и навлезе в наказателното поле, но там защитник в червено се намеси точно преди аржентинеца да застигне топката и да отправи удар от близко.

3 минути по-късно Бруно Фернандеш намери по чудесен начин Джеймс, който леко встрани от вратата отправи удар по земя, но Едерсън се намеси без проблеми. Първа ситуация за "червените дяволи", открила се благодарение на намиращия се в страхотна форма Фернандеш.

Във 22-рата минута Уилямс намери добре Марсиал в наказателното поле. Французинът овладя брилянтно подаването и моментално опита да стреля по посока вратата на "гражданите", но шутът му бе блокиран от противников футболист. Отново французинът стигна до ситуация 5 минути по-късно. Той се справи с Фернандиньо на тъчлинията и напредна до наказателното поле, изстрелът му обаче бе слаб и не се стигна до проблеми за Едерсон, който улови.

30' - 1:0. "Червените дяволи" получиха правото да изпълнят пряк свободен удар. Зад топката застана Бруно Фернандеш, който изключително технично копна топката над стената към Марсиал. Французинът стреля моментално в близкия ъгъл, а топката мина през ръкавиците на Едерсон, който определено носи вина за това попадение.

В 42-рата минута Фред падна в наказателното поле на Манчестър Сити. Реферът видя симулация и му показа жълт картон. Повторенията обаче показаха, че контакт имаше и това в никакъв случай не бе симулация. ВАР счете, че няма 100%-ова съдийска грешка и 11-метров наказателен удар не бе отсъден. Това бе и последният по-интересен епизод от първата част.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ:

2 минути сед началото на 2-рата част Серхио Агуеро се озова сам срещу Де Хеа ие не сбърка. Флагът за засада обаче бе вдигнат още преди той да реализира. Проверката на ВАР показа, че става въпрос за милиметри. Секунди по-късно Едерсон бе близо до 2-ра грешка, този път далеч по-кошмарна, но бразилецът я поправи навреме, за да не се стигне до нов гол за Марсиал.

В 56-ата минута Фил Фодън отправи страховит удар от далечна дистанция, който щеше да се отзове точно под гредата на Де Хеа, но испанският страж отрази прекрасно в ъглов удар. След корнера обаче "небесносините" не успяха да създадат нищо опасно.

В 69-ата минута Уан-Бисака се отличи с поредна страхотна намеса в защита, а след това изпрати извеждащо подаване към Даниел Джеймс. Младокът напредна, финтира по прекрасен начин Отаменди и стреля отблизо, но Едерсон изби в ъглов. Уелсецът можеше да подаде към непокрит съотборник около пеналтерията но предпочете да завърши сам, което се оказа грешното решение.

Няколко минути по-късно Марез опита успореден пас, но Стърлинг се размина с топката току пред голлинията. Тя достигна до появилия се на мястото на Агуеро - Габриел Жесус. Бразилецът добре финтира и от малък ъгъл стреля, но Де Хеа спаси с една ръка.

В края на двубоя Сити натисна още повече, а Юнайтед разчиташе на контраатаки, но така и не се стигаше до ново попадение. Дори 5-минутното продължение на срещата не стигна на "гражданите", а вместо това Юнайтед се възползва от нова грешка на Едерсон. Мактоминей намери топката от движение след грешен пас на бразилския страж и вкара страхотен гол за 2:0!

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Манчестър Юнайтед се намира в серия от цели 10 двубоя без допусната загуба, като последната такава бе срещу Ливърпул с 0:2. "Червените дяволи" са на 7-ото място във временното класиране с 42 точки. Четвъртият Челси е с 6 повече след победата над Евертън, така че Юнайтед ще търси успеха, за да скъси дистанцията.

Манчестър Сити отново се върна на правия път след загубата от Тотнъм с 0:2. Оттогава "гражданите" имат 5 успеха от 5 мача във всички турнири. Те продължават да заемат 2-рото място във временното класиране с 57 точки - 25 пункта по-малко от Ливърпул, но и два мача в запас.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички