Ужасяваща контузия помрачи класическа победа за Ливърпул над Лийдс във Висшата лига


Ужасяваща контузия помрачи класическа победа за Ливърпул над Лийдс във Висшата лига
Снимка: Getty Images/Guliver

7178 0

Ливърпул победи Лийдс с класическото 3:0 в двубой от 4-ия кръг на английската Висша лига. Мърсисайдци заслужено стигнаха до успеха, въпреки че се отличиха със сякаш безброй пропуски пред противниковата врата. Това важи най-вече за Садио Мане, който изпусна твърде много чисти положения в търсене на попадението. Все пак сенегалецът го намери в последните секунди, а пропуските му не се оказаха фатални. Преди него в полза на мърсисайдци се разписаха Мохамед Салах и Фабиньо.

Успехът за футболистите на Юрген Клоп обаче бе сериозно помрачен поради ужасяваща травма на 18-годишния Харви Елиът, който започна като титуляр. Около час след началото на срещата Паскал Струйк влезе опасно отзад в краката му и глезенът на Елиът се изви по кошмарен начин (вижте подробности).

С 3-те точки Ливърпул се изравни по точки с Манчестър Юнайтед и Челси, като със "сините" от Лондон имат и еднаква голова разлика, която ги оставя зад "червените дяволи".

За мърсисайдци предстои сблъсък с Милан на "Анфийлд" от Шампионска лига (15.09 - сряда), както и ново домакинство - срещу Кристъл Палас от Висшата лига (18.09 - събота). Лийдс пък гостува на Нюкасъл в шампионатна среща в петък (17.09).

СЪСТАВИ

Лийдс: Мелие, Айлинг, Йоренте, Купър, Фирпо, Филипс, Рафиня, Далас, Родриго, Харисън, Бамфорд

Ливърпул: Алисон, Робъртсън, Ван Дайк, Матип, Александър-Арнолд, Алкантара, Фабиньо, Елиът, Мане, Жота, Салах

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

50' - 0:2! Секунди след пореден огромен пропуск на Ливърпул (дело на Мане сам срещу вратаря) мърсисайдци все пак стигнаха до второто попадение. Ван Дайк игра с глава след ъглов удар и намери Фабиньо. Бразилецът стреля от наказателното поле, ударът му бе блокиран, но топката остана пред него и той стреля повторно - този път точно.

Около час след началото на срещата се стигна до много неприятен инцидент. Паскал Струйк влезе отзад в краката на Харви Елиът, като се опита да му отнеме топката, но вместо това причини изключително неприятна контузия на младока, чийто глезен бе извит... За влизането си Струйк получи директен червен картон.

В следващите минути Ливърпул записа още редица пропуски, а големият грешник бе Садио Мане, който се отличи с доста на брой сериозни пропуски. Лийдс пък постепенно все по-смело атакуваше, нямайки какво да губи.

В 82-рата минута бяхме близо до това да станем свидетели на гола на сезона, след като Бамфорд отне топката в центъра и стреля директно оттам, видял, че Алисон е излязъл напред. Все пак бразилският страж се върна бързо и изби в ъглов удар.

90+2' - 0:3! Мане най-накрая се разписа. Получи подаване в наказателното поле, завъртя се и стреля отблизо, за да оформи класическата преднина.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в първите минути домакините имаха страхотен шанс да поведат в резултата, след като Рафиня проби отлично отдясно и подаде към Родриго, който бе на чиста позиция в наказателното поле. Той имаше достатъчно време да се приготи за голов изстрел, но вместо това шутира в обсега на Алисон, който се справи.

20' - 0:1! Мърсисайдци организираха страхотна отборна атака, която завърши с попадение. След комбинации топката се озова в Трент Александър-Арнолд, който отдясно центрира остро успоредно на голлинията, където намери Мохамед Салах. Египтянинът насочи топката с едно докосване към вратата и откри резултата.

В 25-ата минута Салах бе изведен, центрира перфектно към Тиаго Алкантара, който намери топката с глава и я вкара в противниковата врата. Голът обаче бе правилно отменен, тъй като при подаването към Салах той се намираше в положение на засада.

Само минута по-късно Жота показа впечатляваща техника, проби в наказателното поле и намери непокрития Садио Мане, който бе абсолютно сам пред опразнената врата. Топката обаче му дойде твърде назад и не осъществи добър контакт, заради което сътвори огромен пропуск.

До края на полувремето Лийдс постепенно се прибра и това позволи на Ливърпул да създаде още немалко положения за гол пред противниковата врата. Никое от тях обаче не бе оползотворено и в крайна сметка двата тима се прибраха за почивка при този резултат.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Лийдс стартира слабо сезона и има две равенства и една загуба, така че прекъсването за мачовете на националните отбори дойде в правилното време за тима. Положително за Марсело Биелса е, че отборът няма загуба в 7 поредни мача у дома във Висшата лига (3 победи и 4 равенства) - най-дългата серия за клуба в елита от 2001 година. А през онзи сезон (2000/01) всъщност Лийдс побеждава и двата пъти днешния си съперник Ливърпул.

След това обаче имат 8 поредни директни сблъсъка в шампионата, в които Лийдс няма победа (3 равенства и 5 поражения). Ливърпул е спечелил 7 от последните си 8 мача като гост във Висшата лига (другият е равенство), а при цели 5 от тях мърсисайдци са записвали и "суха" мрежа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички