Ужас в Манчестър: Правилото, което ще пречи на Юнайтед в Шампионска лига оттук нататък


Ужас в Манчестър: Правилото, което ще пречи на Юнайтед в Шампионска лига оттук нататък
Снимка: GettyImages Колаж: Sportlive.bg

1517 0

Промените в собствеността на Манчестър Юнайтед могат да доведат то сериозни главоболия у ръководителите на клуба. Акостирането на британския милиардер Джим Ратклиф поставя под въпрос участието на тима в евротурнирите.

Какво се случи?

Бизнесменът се сдоби с 25% от акциите на отбора. Транзакция от 1.3 милиарда паунда е направена като начален етап на цялостното придобиване на клуба. Именно този ход обаче може да навреди сериозно на Ерик тен Хаг и неговите играчи.

Причината

Нефтохимическият гигант "INEOS" вече притежава и друг тим в лицето на френския Ница. Именно този факт може да доведе до влизане в употреба на строгите правила на УЕФА за двойната собственост. Те биха могли да влязат в сила от следващия сезон.

"Mirror" съобщава, че централата има определени изисквания, за да могат два клуба с общ собственик да се подвизават едновременно на международната сцена.

Или Ница, или Манчестър Юнайтед трябва да се класира директно в групите на Шампионска лига. Другият тим ще трябва да се задоволи с Лигата на конференциите.

"The Sun" пише, че това се прави с цел да се избегне сценарий, при който отбори с едни и същи собственици се изправят един срещу друг в Европа. Това гласи член 5.02 от правилника на УЕФА.

Последствията от това са ясни. Ако и Манчестър, и Ница се класират за Шампионска лига, отборът с по-високо място в подреждането ще има гарантирано място в първия по сила европейски клубен турнир. Другият от своя страна ще бъде изхвърлен.

В случай, че и двата тима са равни, Юнайтед ще се ползва с права поради по-високото класиране на Англия в УЕФА. Президентът на асоциацията Александър Чеферин заяви, че работи по смекчаването на тези правила.

Междувременно се появи информация, че Ратклиф води италианска легенда на "Олд Трафорд".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички