Уест Хям подчини Ливърпул в епична битка и ги измести от топ 3 във Висшата лига


Уест Хям подчини Ливърпул в епична битка и ги измести от топ 3 във Висшата лига
Снимка: Getty Images

5782 0

Английският гранд Ливърпул загуби гостуването си на Уест Хям с 3:2 в мач от 11-ия кръг на Висшата лига. След 25 мача без поражение във всички турнири мърсисайдци най-накрая бяха победени, като поражението дойде на "Лондон Стейдиъм" в епичен двубой, който предложи изключително футболно зрелище.

Последната загуба на Ливърпул дойде през пролетта, когато "червените" загубиха от Реал Мадрид в Шампионска лига. Намиращият се в страхотна форма отбор на Уест Хям обаче успя да поднесе сензацията във Висшата лига, след като изигра много силно второ полувреме и попари реномето на мърсисайдци на непобедим отбор.

Двубоят започна с комичен автогол на Алисон от корнер, който обърка плановете на Юрген Клоп. Германецът обаче успя да стегне възпитаниците си, които стигнаха до изравнително попадение в края на полувремето след брилянтно изпълнен пряк свободен удар на Трент Александър-Арнолд.

През втората част Уест Хям излезе мотивиран до краен предел не просто да опази равенството, а да се бори за победата. И я изкова в средата на полувремето, когато тимът на Дейвид Мойс вкара два гола в рамките на седем минути. Първо Пабло Форналс се разписа с прекрасна контраатака, а след това и Курт Зума, който вкара от корнер.

Ливърпул не се отказа и успя да върне едно попадение чрез влезлия като резерва Дивок Ориги, който също отбеляза впечатляващ гол. До края обаче мърсисайдци не намериха сили да изравнят резултата и се примириха с първото си поражение през новия сезон.

Това бе първа победа за Дейвид Мойс срещу Ливърпул в цялата му кариера. Уест Хям пък успя да измести мърсисайдци от третата позиция във Висшата лига, като "чуковете" разполагат с 23 пункта, докато "червените" имат 22 точки.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

След само четири минути игра Уест Хям поведе в резултата с едновременно куриозен и дискусионен гол. "Чуковете" изпълниха корнер, след който топката се завъртя към вратата на Ливърпул. Алисон Бекер не получи подкрепа от бранителите и излезе напред в опит да боксира топката. Анджело Огбона обаче застана така, че избута вратаря и му ограничи видимостта към топката. Кълбото се удари в ръката на Алисон, който на практика си отбеляза автогол. ВАР разгледа ситуацията за игра с ръка на Огбона, но всъщност по-големите съмнения бяха дали имаше нарушение в атака срещу вратаря. Голът обаче бе признат - 1:0! (ВИДЕО)

В следващите минути Ливърпул постепенно взе контрола над мача и започна да затяга обръча около наказателното поле на Уест Хям. Мърсисайдци обаче трудно стигаха до голови положения. В 32-ата минута Диого Жота успя да нанесе удар с глава в наказателното поле, който обаче прелетя над вратата. Девет минути по-късно Ливърпул изравни резултата с гол от статично положение. Трент Александър-Арнолд изпълни фантастичен пряк свободен удар от 20-на метра разстояние, който премина над стената и се озова във вратата - 1:1!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Уест Хям стартира нападателно втората част, а в 50-ата минута опита да направи нещо подобно на първия гол в мача. Топката бе центрирана от корнер във вратарското поле, където отбраната на Ливърпул отново имаше пробеми. Крейг Доусън се извиси над всички, за да засече топката с глава от непосредствена близост. Ударът на Доусън обаче срещна напречния стълб.

Две минути по-късно Ливърпул също създаде чисто голово положение. След пробив по левия фланг последва остро центриране към Садио Мане, който навлезе на скорост фронтално срещу вратата. Сенегалецът засече топката с мощен удар, но изпълнението му бе насочено в обсега на Лукаш Фабиански, който успя да спаси.

В средата на полувремето Уест Хям отново излезе напред в резултата. Джаред Боуен свърши страхотна работа в средата на терена, където превзе сериозно пространство през няколко играчи на Ливърпул. С действията си англичанинът успя да освободи пространство за Пабло Форналс, който се включи на скорост. Последва извеждащо подаване за Форналс, който излезе сам срещу Алисон и вкара - 2:1!

В 75-ата минута Уест Хям вкара и трето попадение. "Чуковете" се възползваха от уязвимостта в играта на Ливърпул при статични положения, като голът дойде отново след корнер. Този път центрирането бе към далечната греда, където Курт Зума успя да се освободи от опеката си и да нанесе удар с глава, който попадна в целта - 3:1!

Ливърпул обаче не се отказа да търси нещо от двубоя. Влезлият като резерва Дивок Ориги успя да намали изоставането на мърсисайдци. Французинът получи подаване на ръба на наказателното поле, което технично овладя, завъртя се на 180 градуса и нанесе хубав удар към далечния ъгъл, който остана без отговор от Лукаш Фабиански - 3:2!

В 91-ата минута Ливърпул изпусна страхотен шанс за изравняване на резултата. Трент Александър-Арнолд предостави брилянтно центриране от пряк свободен удар, което достигна до Садио Мане. Сенегалецът плонжира в наказателното поле и стреля с глава, но ударът му премина на сантиметри от гредата.

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Отборът на Ливърпул се намира във фантастична форма, като вече 25 мача във всички турнири е без поражение. В последния кръг от Висшата лига обаче мърсисайдци пропиляха аванс от два гола срещу Брайтън на "Анфийлд" и загубиха ценни две точки в битката за титлата.

В събота един от основните конкуренти на "червените" - Челси, завърши наравно с Бърнли, което дава възможност на възпитаниците на Юрген Клоп да скъсят дистанцията до първото място. В момента Ливърпул е на трето място с 22 точки, но при победа над Уест Хям днес тимът ще се изкачи до второто място и на само една точка от Челси.

Уест Хям обаче също е в страхотна форма през настоящата кампания и се нарежда на четвърто място във Висшата лига с актив от 20 точки. "Чуковете" имат само две поражения от началото на сезона. За днешния двубой Юрген Клоп няма да може да разчита на контузените Роберто Фирмино, Наби Кейта, Джеймс Милнър и Харви Елиът, докато Джо Гомес и Къртис Джоунс са под въпрос.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Уест Хям: Фабиански, Джонсън, Зума, Огбона, Кресуел, Райс, Сучек, Боуен, Бенрама, Форналс, Антонио

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Хендерсън, Окслейд-Чембърлейн, Мане, Салах, Жота

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички