Трета поредна загуба за Арсенал, мечтите за Шампионска лига угасват


Трета поредна загуба за Арсенал, мечтите за Шампионска лига угасват

1454 0

Саутхямптън победи като домакин Арсенал с минималното 1:0, поставяйки под въпрос мечтите на "червено-белите" за класиране в Шампионска лига. 

Единственото попадение отбеляза Ян Беднарек (44'), след като Мохамед Елионуси бе оставен сам в наказателното поле. Той постави топката на крака на нахлуващия в пеналтерията на гостите Беднарек, който не остави шанс на Рамсдейл.

"Артилеристите" влязоха в мача без своя капитан Александр Лаказет. Лентата сложи Мартин Йодегор, а преди срещата Артета обясни за "тайни причини" по отсъствието на френския нападател, които не може да разкрие.

Поражението бе едва второ за Арсенал от последните 12 мача срещу този противник. Последният такъв беше в средата на декември, когато възпитаниците на Артета постигнаха класическа победа с 3:0. 

Саутхямпътън от своя страна влезе в мача, след като записа най-голямата загуба за отбор във Висшата лига през сезона. "Светците" допуснаха поражение с 0:6 като домакини на Челси преди седмица. Победата днес бе първата от 7 срещи за състава на домакините, в които отборът на Ралф Хазенхютъл допусна 5 загуби и 19 гола.

Срещата започна с превес в притежанието за възпитаниците на Микел Артета. Първият точен удар в мача нанесе Мартинели още в 9-та минута, който бе отразен от вратаря Фрейзър Форстър. Секунди по-късно на стража на домакините се наложи да напусне вратарското поле, за да боксира опасно центриране. Форстър загатна за доброто си представяне, като в първите 45 минути спаси 3 опасни изстрела на противника.

3 минути след положението (12') "светците" отговориха с удар към вратата, който срещна ръката на бранител на гостите. Шутът бе преценен като твърде силен и за това не последва 11-метров наказателен удар.

Най-чистото положение за отбора от Лондон през първото полувреме дойде след грешка в отбраната на Саутхямптън. От дясната страна на наказателното поле Мартинели изпрати Сака на чиста позиция, очи в очи с вратаря Форстър. Изстрелът на нападателя от около 7 метра от голлинията бе отразен по невероятен начин от стража на домакините. Спасяването на Форстър спокойно би могло да бъде претендент за най-добро такова през сезона.

До заключителните минути от първата част Арсенал владееше топката през 70% от времето. "Артилеристите" на два пъти получиха шанс да изпълнят пряк свободен удар в непосредствена близост до наказателното поле, но и двата преминаха над напречната греда.

Резултатът изненадващо откри Ян Беднарек в предпоследната минута от редовното време. Попадението дойде след безцелно изритана топка от футболист на домакините, която обаче стигна до Мохамед Елионуси, намиращ се зад всички противникови футболисти. Засада нямаше, тъй като последният в отбраната - Бен Уайт, бе легнал на аутлинията. Мароканецът я достави на крака на Беднарек, който "разстреля" Рамсдейл от непосредствена близост.

Второто полувреме подобно на първото започна с доминация на Арсенал. В първите 20 минути гостите нанесоха няколко удари, които обаче бяха далеч от целта. Владението на топката в тяхна полза се покачи на 80%, което до някаква степен беше породено от изключително дефанзивната игра на "светците" след подновяването на срещата. В 64-ата  минута Букайо Сака шутира опасно от границата на наказателното, но изстрелът профуча покрай страничната греда.

Беззъбието в атака принуди наставника на Арсенал да предприеме действия, като вкара двама нападатели на мястото на двама защитници. Никола Пепе замени Нуно Таварес, докато Седрик Соарес бе сменен от Смит Роу. Атакуващите промени мигновено направиха разлика в играта на гостите. В 69-ата минута Пепе отпрати силен удар извън рамките на вратата. 3 минути по-късно (73') другата резерва - Роу, принуди вратаря на Саутхямптън да направи ново невероятно спасяване. 

В 80-ата минута Форстър спаси още един опасен удар на Сака отдясно, а секунди по-късно друг такъв на Смит Роу бе блокиран от противников играч. Срещата завърши без сериозни положения пред двете врати.

Лондончани се сринаха до 6-ото място в класирането. Те обаче остават на само 3 точки от така мечтаното 4-о място, а и са с мач по-малко от Тотнъм и Манчестър Юнайтед, които заемат 4-ото и 5-ото място. Солидното представяне на Саутхямптън постави отбора на 11-о място в класирането. На футболистите на Артета предстои да се изправят срещу един от най-силните отбори във Висшата лига в лицето на Челси. "Светците" имат далеч по-лека задача, гостувайки на 18-ия Бърнли. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички