Спорна дузпа и скандални пропуски провалиха 10 от Арсенал срещу Манчестър Сити във Висшата лига


Спорна дузпа и скандални пропуски провалиха 10 от Арсенал срещу Манчестър Сити във Висшата лига
Снимка: Getty Images

5091 0

Шампионът на Англия Манчестър Сити записа една от най-трудните и важни победи през сезона във Висшата лига, след като обърна Арсенал за успех с 1:2 като гост в първия мач от английското първенство през 2022 година. "Артилеристите" има много за какво да съжаляват, тъй като в големи периоди от мача надиграха "гражданите".

Арсенал показа превъзходен футбол през първото полувреме, в което не остави никакви шансове на Сити. В 31-ата минута Букайо Сака даде аванс на "топчиите", а "небесносините" изглеждаха като отбор, който не знае как да пробие отбраната на Арсенал. Всичко това обаче се промени през втората част...

В рамките на само четири минути през второто полувреме - от 55-ата до 59-ата минута, Арсенал на практика изпусна победата. Първо Гранит Джака задържа Бернардо Силва в наказателното поле, който така или иначе падаше на тревата. Главният арбитър първоначално не отсъди дузпа, но после преразгледа ситуацията и отсъди такава, макар и нарушението да бе много спорно.

Дузпата бе реализирана от Рияд Марез, но секунди по-късно Арсенал можеше да си върне преднината. Нейтън Аке от Манчестър Сити изчисти топката на голлинията, а при добавката правещият страхотен мач Габриел Мартинели направи фрапантен пропуск на празна врата, уцелвайки гредата. И "за капак": малко след това Арсенал остана с човек по-малко след втори жълт картон на Габриел.

В следващия половин час Сити трудно стигаше до голови положения, но късно в добавеното продължение на мача успя да измъкне победата с попадение на Родри. По този начин Манчестър Сити записа 11-а поредна победа във Висшата лига и изглежда недостижим на върха в подреждането. Арсенал пък прекъсна серията си от четири поредни победи, но остава четвърти с 35 пункта.

Победата на Сити означава, че тимът има аванс от 11 точки пред втория Челси в първия ден от новата година. Това е третата най-голяма преднина на такъв етап от сезона в ерата на Висшата лига, като единствено Манчестър Юнайтед през 1993/94 и отново Сити през 2017/18 са имали по-голям аванс - 12 пункта. Важно уточнение е, че Челси е с мач по-малко, а Ливърпул, който е на 12 точки зад Сити, е с два мача по-малко.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в първите минути Арсенал показа, че ще се надиграва със Сити и ще играе своя футбол. "Топчиите" показаха агресия и след десет минути игра можеха да получат дузпа. Мартин Йодегор бе изведен в наказателното поле, където Едерсон го пресрещна с шпагат. При единоборството останаха съмнения дали вратарят на Сити играе с топката, но ВАР преразгледа ситуацията и не видя основания за отсъждане на дузпа.

В 14-ата минута Рахим Стърлинг центрира фалцово в наказателното поле, където Рубен Диаш успя да засече с глава и да отправи много опасен удар на сантиметри от гредата. При ситуацията стражът Арън Рамсдейл увисна във въздуха и нямаше да може да се намеси, ако ударът бе в очертанията.

В 31-ата минута Арсенал откри резултата. След постепенна атака с размяна на подавания в средата на терена Киърън Тиърни спечели пространство по левия фланг, чакайки съотборниците му да се открият в пеналтерията. Александър Лаказет направи движение без топка, с което повлече двама бранители на Сити, което освободи пространство за Букайо Сака. Младокът получи топката от Тиърни и с хубав удар откри - 1:0!

В 39' Арсенал проведе поредната си превъзходна атака, която завърши с много опасен удар на Габриел Мартинели от границата на пеналтерията, преминал съвсем малко встрани от целта. Няколко минути по-късно отново Габриел Мартинели впечатли с играта си, след като осъществи страхотен пробив по левия фланг. Той преодоля няколко играчи, за да стигне до стрелкова позиция в наказателното поле, но ударът му излезе малко в аут.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Девет минути след подновяването на играта Манчестър Сити получи правото да изпълни дузпа. Гранит Джака задържа за фланелката Бернардо Силва в ситуация, която не налагаше това. Главният арбитър първоначално не посочи бялата точка, но ВАР го посъветваха да преразгледа ситуацията и промени решението си. Рияд Марез вкара с лекота - 1:1!

Малко след това Арсенал изпусна невероятен шанс да изравни. Нейтън Аке от Манчестър Сити трябваше да избива топката от голлинията на своята врата, а веднага след това Габриел Мартинели направи добавка на празна врата, но уцели гредата - голям пропуск за Арсенал.

Секунди по-късно мачът за Арсенал тотално се преобърна, след като остана с човек по-малко на терена. Габриел извърши необмислено нарушение в средата на терена, задържайки Габриел Жезус. Съдията не се поколеба и му показа втори жълт картон - червен картон!

В следващите минути Манчестър Сити не предложи нищо опасно пред противниковата врата, въпреки числовото си преимущество. "Гражданите" дори бяха хванати на няколко пъти на контраатака и можеха отново да изостанат в резултата. До опасни голови положения обаче не се стигна пред нито една от двете врати.

Късно в добавеното продължение на мача Манчестър Сити все пак стигна до пълен обрат в срещата. В 92-ата минута Родри, който само преди дни пострада при обир в дома му, се превърна в герой за "небесносините", реализирайки така важното попадение за шампиона на Англия - 1:2!

Стартови състави:

АРСЕНАЛ: Рамсдейл, Томиясу, Уайт, Габриел, Тиърни, Партей, Джака, Сака, Йодегаард, Мартинели, Лаказет

МАНЧЕСТЪР СИТИ: Едерсон, Кансело, Диас, Лапорт, Аке, Родриго, Де Бройне, Бернардо, Стърлинг, Жезус, Марез

АРСЕНАЛ: Рамсдейл, Томиясу, Уайт, Габриел, Тиърни, Партей, Джака, Сака, Йодегор, Мартинели, Лаказет

МАНЧЕСТЪР СИТИ: Едерсон, Кансело, Диаш, Лапорт, Аке, Родри, Де Бройне, Бернардо, Стърлинг, Жезус, Марез

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Високо летящият тим на Манчестър Сити ще има много сериозно изпитание в първия ден от новата 2022 година. "Небесносините", които са в серия от 10 поредни победи във Висшата лига, гостуват на четвъртия Арсенал в дербито от 21-ия кръг на английския шампионат.

Шампионът на Англия е в безупречна форма, която ги откъсна на върха в подреждането със сериозен аванс пред основните им преследвачи Ливърпул и Челси. В последния месец обаче възпитаниците на Хосеп Гуардиола не са имали среща с отбор в или около топ 4, какъвто е Арсенал.

"Топчиите" се намират в добра форма, след като спечелиха последните си четири шампионатни мача и ще искат да си отмъстят за тежката загуба от Сити с 0:5 в началото на кампанията. "Гражданите" спечелиха последните си четири мача с Арсенал и ще се надяват на нов успех на "Емиратс".

Какви са коефициентите за дербито Арсенал - Манчестър Сити, вижте ТУК!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички