След помощ от съдията и две греди: Арсенал оцеля в ада на „Анфийлд“ срещу Ливърпул и посреща Коледа на върха (ВИДЕО+СНИМКИ)


След помощ от съдията и две греди: Арсенал оцеля в ада на „Анфийлд“ срещу Ливърпул и посреща Коледа на върха (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: GettyImages

3475 0

Ливърпул и Арсенал сътвориха дерби в бясно темпо, но не успяха да се победят в мегасблъсъка на 18-ия кръг на Висшата лига, завършвайки 1:1. Завоюването на точката  на митичния стадион „Анфийлд“ остави „артилеристите“ на върха в класирането и те ще посрещнат Коледа като лидери в шампионата.

Гостите откриха резултата още в 4-ата минута след гол с глава на защитника Габриел Магаляеш. Хората на Юрген Клоп изравниха в 29-ата минута чрез Мохамед Салах. Така египтянинът отново счупи рекорд с поредното си попадение. Той стана №1 в историята на клуба, след като е участвал пряко в 121 гола в 120 мача във Висшата лига за Ливърпул на „Анфийлд“ (88 гола, 33 асистенции). Мо Салах изпревари Стивън Джерард, който по този показател е със 120, а третият Роби Фаулър е със 100.

Освен това египетският стрелец  влезе и в топ 10 на голмайсторите на Висшата лига. Той изпревари Майкъл Оуен със своето 151-во попадение.

Като цяло Ливърпул могат да съжаляват повече, че не успяха да пречупят съперника и да спечелят трите точки. В 19-ата минута домакините бяха ощетени от съдията Крис Кавана и ВАР. Тогава Мартин Йодегор сякаш се подхлъзна, но очевидно игра с ръка в пеналта. Реакция обаче не последва нито от рефера, нито от ВАР, а Юрген Клоп и всички в лагера на „червените“ не можеха да повярват, че не получиха право да изпълнят дузпа.

На два пъти и гредите спасиха лондончани. Първо в 71-ата минута това се случи след удар на резервата Харви Елиът, а само 120 секунди по-късно пък Трент Александър – Арнолд тресна напречната греда.

В отделни моменти и хората на Микел Артета показаха класата си и изравняваха играта, а и процентовото съотношение на владеенето на топката.

Така Арсенал все пак си тръгна с точка от негостоприемния „Анфийлд“ и ще посрещне Коледа на върха във Висшата лига с актив от 40 точки. Ливърпул остава на второто място с точка по-малко – 39.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят на „Анфийлд“ започна с изненадващ натиск на гостите от Лондон.

ГОООЛ! „Артилеристите“ смълчаха трибуните още в 4-ата минута. Тогава след изпълнение на фал от Йодегор, Габриел Магаляеш с глава матира сънародника си Алисон – 0:1. ВАР направи продължителна проверка за евентуална засада на бразилеца, но се оказа, че Коди Гакпо го е покрил. Така реферът Крис Кавана посочи центъра.

В 10-ата минута Луис Диас нахлу отляво, но в крайна сметка бе блокиран, а топката бе изчистена в корнер.

В 13-ата минута Габриел Мартинели намери отлично Габриел Жезус, който стреля от границата на пеналта, но сънародникът им Алисон се намеси. В ответната атака Мохамед Салах от малък ъгъл не успя да уцели целта и да изравни.

В 19-ата минута Мърсисайдци имаха сериозни претенции за дузпа, след като Мартин Йодегор игра с ръка в пеналта. Реферът Крис Кавана не видя нарушение на правилата, а и ВАР не се намеси. Повторенията обаче показа, че сякаш норвежецът игра умишлено с ръка.

Малко след това самият Йодегор едва не отбеляза втори гол. Шутът му обаче премина покрай дясната странична греда.

ГОООЛ! Домакините изравниха в 29-ата минута. Автор на гола стана вездесъщият Мохамед Салах. Египтянинът получи добър пас на десния фланг. Той елиминира съпротивата на Зинченко и прати топката в близкия ъгъл – 1:1.

В тези минути хората на Юрген Клоп се опитваха да притиснат по-сериозно съперника си. Гостите все пак успяваха да ги удържат.

В 33-ата минута се стигна до доста куриозна, но и неприятна ситуация за домакините. При единоборство на тъча отдясно между Букайо Сака и Костас Цимикас, гъркът се контузи, като повали и Юрген Клоп на земята, защото се сблъска с него. Наложи се Цимикас да бъде сменен от Джо Гомес.

В 41-ата минута Габриел Мартинели пропусна отлична възможност да изведе гостите отново напред. Той получи топката на дъгата на пеналта, напредна с няколко метра, но би на сантиметри от дясната греда на Алисон.

Така двата отбора се оттеглиха на почивка при равенство след бурните 45 минути на „Анфийлд“.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След антракта домакините се хвърлиха в атака. Те притиснаха сериозна съперника си. Хората на Клоп обаче така и не намираха отново пътя към вратата на Давид Рая.

В 54-ата минута Джо Гомес проби отляво, шутира диагонално, но топката профуча покрай гредата.

Натискът на домакините не стихваше. „Топчиите“ пък не успяха да се възползват от две опасни слизания към вратата на Алисон.

В 71-ата минута влезлият като резерва Харви Елиът проби, след което стреля от дъгата на пеналта, а след рикошет в тялото на Магаляеш , кълбото срещна гредата от външната страна. Само 120 секунди по-късно при бърза контраатака Салах пусна към връхлитащия Трент Александър – Арнолд, който обаче тресна напречната греда.

Малко след това Джо Гомес за втори път се размина с гола, след като Рая отново се справи с удара му.

В 81-ата минута Кай Хаверц се строполи в пеналта при борба тяло в тяло с Александър Арнолд. Претенциите за дузпа на германеца не бяха уважени.

До края не падна нов гол и двата тима поделиха точките.

СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Ендо, Ван Дайк, Конате, Диас, Собослай, Салах, Джоунс, Гакпо, Цимикас, Александър-Арнолд

Арсенал: Рая, Уайт, Салиба, Габриел, Зинченко, Райс, Хаверц, Йодегор, Сака, Мартинели, Жезус

ПРЕДИ МАЧА

Както вече стана ясно двубоят е от изключително значение. В момента Арсенал се намира на първата позиция с 39 пункта, преследван от Астън Вила също с толкова, а Ливърпул е трети с 38 точки в своя актив.

Двата английски гранда са в абсолютно идентична форма. И мърсисайдци, и лондончани могат да се похвалят с 3 победи, 1 реми и 1 поражение в последните си пет срещи във всички турнири. 

През изминалия сезон отборите на Юрген Клоп и Микел Артета направиха страхотни мачове във Висшата лига. Арсенал победи на "Емирейтс" по изключително драматичен начин с 3:2, а на "Анфийлд" водеше с 2:0, а в края на срещата "топчиите" се сринаха и всичко приключи 2:2.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички