След използване на думичката ''цветни'', шефът на ФА подаде оставка


 След използване на думичката ''цветни'', шефът на ФА подаде оставка
Снимка: Getty Images/Guliver

1381 0

Президентът на Футболната асоциация на Англия Грег Кларк подаде оставка, след като бе подложен на жестоки критики за непремерен коментар спрямо чернокожите футболисти в английската футболна система. Кларк сгафи, докато даваше отчет преди Комисията по култура, медия и спорт на британския парламент, като нарече чернокожите играчи "цветни".

Той веднага бе скастрен за употребата на точно тази дума от депутата Кевин Бренан, след което се извини, а впоследствие отново поднесе извиненията си и даде обяснени за своята грешка, оправдавайки се с прекараното дълго време в САЩ. Това обяснение обаче не бе прието, тъй като в САЩ терминът "цветнокож" се счита за дори по-обиден, отколкото във Великобритания.

Причината за негативната конотация на думата "цветнокож" във Великобритания и САЩ е, че това е дума, употребявана във времената на расова сегрегация спрямо всички групи, които не са бели. Според сегашните възгледи това вменява, че белият цвят на кожата е нормалният, а всички други са цветнокожи. "Цветнокожи" е и терминът използван в САЩ по време на расовата сегрегация, когато чернокожите са били карани да сядат в задната част на колите на градския транспорт или да използват различни тоалетни от тези за белите.

"Моите неприемливи думи в Парламента са срам за любимата ни игра и всички, които я гледат, играят, реферират и администрират. Изключително тъжен съм, че обидих тези общности във футбола, за които аз и други сме работили толкова много, за да бъдат включени", заяви Кларк в своята оставка. Временно длъжността на президент на ФА ще изпълнява Питър Маккормик.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички