След 20+ удара и куп положения Ливърпул трябваше да трепери до края срещу Нюкасъл


След 20+ удара и куп положения Ливърпул трябваше да трепери до края срещу Нюкасъл
Снимка: GettyImages

5315 0

Намиращият се в прекрасна форма напоследък Нюкасъл се раздаде максимално, но не успя да спре рейда на Ливърпул по петите на Манчестър Сити в челото на английската Висша лига. В съботния следобед на "Сейнт Джеймсис Парк" възпитаниците на Юрген Клоп трябваше да треперят до последно, но все пак записаха минимална победа с 1:0 над "свраките". 

Победният гол беше реализиран от Наби Кейта в 19', след като той с невероятен (почти) солов рейд се разписа във вратата на Дубравка. 

С попадението си халфът на Ливърпул вече има 3 гола през този сезон и това е най-добрата му кампания до момента (поне що се отнася до попадения). Той достигна до кота "7" с екипа на мърсисайдци, като всичките са отбелязани срещу различни съперници. И в 7-те мача, в които се е разписвал, "червените" неминуемо печелят.

Юрген Клоп направи доста промени в състава си, като рискува и остави и Тиаго Алкантара, и Фабиньо на пейката, където "компания" им правеше и Мохамед Салах. Въпреки това "червените" се справиха със задачата, с което спря серията на "свраките" от 4 поредни победи в шампионата. 

В самия двубой Ливърпул определено беше по-добрият отбор, но Диас и Жота направиха редица пропуски пред вратата на Дубравка, който имаше и няколко фантастични победи. Крайният резултат обаче е важен, а Ливърпул (поне временно) се изкачва на 1-вото място в класирането с актив от 82 точки - 2 повече от Манчестър Сити, но и мач повече. "Гражданите" играят по-късно в събота срещу Лийдс Юнайтед (гост). 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Най-доброто от Нюкасъл - Ливърпул (СНИМКИ)

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ 

Двубоят стартира в премерено темпо от страна на домакините, а в 5' гостите имаха нелошо положение за гол. След центриране от пряк свободен удар топката се озова у Жота, който овладя и стреля от около 12 метра, но над вартата. 

Последваха още две интересни положения. При избита топката странично пред наказателното поле на Дубравка Кейта стреля мощно по диагонала и след рикошет топката премина покрай вратата (корнер не последва). В 10' пък Ван Дайк стреля с глава, но ударът мина с малко встрани от рамката на вратата. 

В 19' дойде и най-добрият момент за "червените". Милнър отне отлично топка в средата на терена и веднага я насочи по дясното крило. Там Кейта комбинира на двойно подаване с Жота, който изведе халфа в пеналтерията. Останал очи в очи с вратаря Кейта замахна, лъжейки че ще стреля, заобиколи вратаря и промуши топката между 4-ма играчи на Нюкасъл, застанали между играча на Ливърпул и голлинията - 0:1 за "червените". 

След претенциите на домакините за фал на Милнър при отнемането на топката (VAR провери ситуацията), "свраките" направиха няколко по-остри влизания. Ливърпул от своя страна овладя още по-лесно играта. В 34' при контраатака Луис Диас беше изведен в половината на съперника и изведе отлично Мане на границата на наказателното поле, но сенегалецът прати топката право в обятията на Дубравка. 

В 39' все пак Нюкасъл създаде опасност, като Мигел Алмирон се озова сам срещу Алисон, преодоля го и реализира, но беше отсъдена засада, след като подаването към плеймейкъра на "джордитата" беше с повече от метър зад отбраната на Ливърпул при извеждащото подаване. До края на полувремето, освен претенциите на Нюкасъл за фал срещу Алмирон пред наказателното поле, други интересни моменти липсваха. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ 

Втората част започна с малко по-активни действия от страна на Нюкасъл, като се стигна до две нарушения в близост до наказателното поле (и един жълт картон за Джо Гомес). В 55' Шелви пробва удар от дистанция, но прати топката право в стената. 

Летаргията на Ливърпул през втората част изнерви Клоп, който смени Мане в 68', а освен това пусна в игра Фабиньо, за да заздрави постъпите към вратата на Алисон. Точно преди смяната Мане си изкара жълт картон, който можеше и да е с друг цвят, след като удари с бутоните си Дубавка в бедрото. 

В 70' Ливърпул имаше първият си добър шанс да поведе с 2:0, след като Луис Диас беше изведен по лявото крило, нахлу в наказателното поле и стреля, топката срещна крак на защитник и се насочи към току-що появилия се Салах, но защитник успя да блокира в последния момент. 

В 76' обаче защитата на Ливърпул се пропука. Точно през Фабиньо мина пас за Сен-Максимен, който напредна и изведе Ууд сам срещу Алисон. Бразилецът спаси, а след това последва и сигнал за засада - повторението показа перфектното движение на защитата на Ливърпул, която беше застанала в идеална линия, оставяйки нападателя зад отбранителната линия. 

Клоп реагира веднага и пусна Тиаго в игра на мястото на Милнър, а В 79' Жота пропусна да реши всичко в срещата, бивайки спрян от Дубравка. 5 минути по-късно Диас премина отлично покрай Крафт в наказателното поле и стреля от малък ъгъл, като отново отлично се намеси стражът на домакините. Изненадващо обаче корнер не беше отсъден. 

До края на срещата Гимараеш и Салах изпуснаха по едно положение за двата отбора, а Ливърпул много умело "затвори" мача чрез притежание на топката и не позволи да се стигне до късна драма в продълженията. 

ВИЖТЕ ОЩЕНай-доброто от Нюкасъл - Ливърпул (СНИМКИ)

Стартови състави:

Нюкасъл: Дубравка, Крафт, Шер, Бърн, Таргет, Шелви, Гимараеш, Уилок, Алмирон, Сен-Максимен, Жоелинтон

Ливърпул: Алисон, Гомес, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Хендерсън, Милнър, Кейта, Диас, Жота, Мане

Нюкасъл - Ливърпул по ТВ: Къде да гледаме мача от английската Висша лига?

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ за сблъсъка

ПРЕДИ МАЧА

"Свраките" са на девето място във временното класиране с актив от 43 точки (голова разлика 40:55), а мърсисайдци са на втора позиция със сбор от 79 пункта (85:22) - на една точка зад лидера Манчестър Сити.

Нюкасъл е в серия от четири поредни победи - 1:0 срещу Уулвс, 2:1 срещу Лестър, 1:0 срещу Кристъл Палас и 3:0 срещу Норич. Ливърпул е в същата поредица - 3:2 срещу Манчестър Сити (ФА Къп, 1/2-финал), 4:0 срещу Манчестър Юнайтед, 2:0 срещу Евертън и 2:0 срещу Виляреал (първи 1/2-финал в Шампионска лига).

За последно тези два отбора се изправиха един срещу друг на 16 декември (17 кръг) и тогава "свраките" поведоха на "Анфийлд", но след това Диого Жота, Мохамед Салах и Арнолд оформиха крайното Ливърпул 3:1 Нюкасъл.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички