"Синя" вихрушка през второто полувреме едва не развали перфектния баланс на Ливърпул


"Синя" вихрушка през второто полувреме едва не развали перфектния баланс на Ливърпул
Снимка: Guliver/GettyImages

7108 0

За втора поредна година Ливърпул стартира английската Висша лига с 6 поредни победи. Мърсисайдци оцеляха срещу Челси на "Стамфрод Бридж" и достигнаха до успех с 2:1 в столицата на Англия, дошла изключително трудно. 

Още в 13' Арнолд отбеляза прекрасен гол след заучено изпълнение на пряк свободен удар. Интересно стана в 27', когато VAR отмени гол на Аспиликуета, а само три по-късно Фирмино се разписа с глава, давайки безценен аванс на Ливърпул. 

През второто полувреме играчите в синьо не спряха да пропускат, но в 71' Канте вкара брилянтен гол, давайки надежда на своите. Ейбрахам и Батшуай обаче изпуснаха прекрасни положения, а с отлични спасявания се отчете Адриан - 1:2 за кандидат-шампионите. 

В последните 5 мача на "Моста", Ливърпул записа 3-и успех, а с това запази както перфектния си старт, така и 5-точковия аванс пред Манчестър Сити. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В 14' Ливърпул успя да открие резултата. След нарушение на границата на пеналтерията вместо директен изстрел, играчите на Клоп взеха друго решение. Хендерсън се беше подготвил за удар, но Салах я чукна с пета към Тренд Алекзандър-Арнолд, който с плътен удар разстреля Кепа - 0:1. 

В 25' Тами Ейбрахам беше изведен сам срещу вратаря, като напредна и стреля, вместо да подаде на Маунт, а вратарят се намеси по прекрасен начин, запазвайки аванса си. Само минута по-късно обаче и той нямаше какво да направи. Маунт беше изведен по крилото, а той от своя страна изведе Вилиан в наказателното поле. Той пусна остър пас, а Робетсън я засече по посока вратата, но там Адриан я извади. От трима защитници обаче никой не покри Аспиликуета, който засече успешно за 1:1. 40-ина секунди по-късно обаче VAR отмени гола заради засада при подаването към Мейсън Маунт. 

И вместо резултатът да е 1:1, в 30' той стана 0:2. При пряк свободен удар Арнолд чукна топката за Робертсън, който центрира перфектно в малкия пеналт, където вратар и защитници изобщо не реагираха, а Фирмино с глава се разписа за 0:2. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Ливърпул разчиташе да затвори мача с владение на топката, а рано-рано играчите на Клоп се опитаха да хитруват с бавене на времето. Всичко вървеше в тяхна полза, но дойде миг на брилянтност от Нголо Канте, който върна интригата в мача. 

В 71' той получи огромно пространство фронтално срещу вратата, като никой не очакваше той да действа сам. Френският ас обаче проби към наказателното поле, а малко след границата реши да стреля, пращайки топката неспасяемо в горния десен ъгъл - 1:2. 

Натискът на Челси след гола беше осезаем, като Ливърпул рядко владееше топката и изобщо атакуваше. Ейбрахам, а след него и Батшуай, направиха много сериозни пропуски, заради които гостите оцеляха. Дори Адриан на няколко пъти се намеси, а за да затвори срещата Клоп пусна в игра 3-и централен защитник. В последните секунди на срещата гостите успяха да "избегнат" нов натиск, след като Робертсън собственоръчно контраатакува и беше фаулиран. Ливърпул задържа топката спокойно и успя да задържи 3-те точки. 

СЪСТАВИ:

Челси: Кепа, Аспиликуета, Кристенсен, Томори, Емерсон, Канте, Жоржиньо, Ковачич, Вилиан, Маунт, Ейбрахам

Ливърпул: Адриан, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Вайналдум, Хендерсън, Мане, Салах, Фирмино

ПРЕДИ ДВУБОЯ 

"Сините" от Лондон се представят колебливо през настоящия сезон, което е свидетелство за новата посока, поета от клубното ръководство. След 2-3 силни изяви Челси загуби от Валенсия в Шампионска лига, но все пак на местно ниво се представя добре - две победи, две равенства и загуба, която дойде в самото начало на шампионата. 

Ливърпул е на коренно различен етап от днешния си опонент. Работата на Юрген Клоп даде плодове още през миналия сезон със спечелването на Шампионска лига, а мърсисайдци все още не са загубили и точка в Англия. През седмицата обаче отборът загуби от Наполи с 2:0 на "Сан Паоло" и перфектният старт на сезона беше временно разклатен. 

Както вече споменахме, двата отбора вече се изправиха един срещу друг във финала за Суперкупата, като тогава властваше драмата - 1:1 в редовното време, по един разменен гол в продълженията и дузпи определиха шампиона. Тогава 5-ият 11-метров наказателен удар, изпълнен от Тами Ейбрахам, беше отразен от Адриан и испанецът се превърна в герой за своите. 

В края на миналия сезон Ливърпул прекъсна поредица от 5 мача без победа над Челси, печелейки с 2:0 на "Анфийлд". За последните 7 години обаче "червените" имат само 3 победи над лондонския си опонент. Две от тях обаче дойдоха в гостувания. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички