Рекордите, които Мо Салах направи в Ливърпул и тези, които може да подобри


Рекордите, които Мо Салах направи в Ливърпул и тези, които може да подобри
Снимка: Gulliver/GettyImages

4164 0

След като вкара четири гола при победата с 5:0 над Уотфорд, звездата на Ливърпул Мохамед Салах продължава да впечатлява. Египетският национал пристигна през лятото от Рома за рекордна тогава сума от 35 милиона паунда.

Освен това той бе замесен и в петте гола в мача на "Анфийлд", след като асистира на Роберто Фирмино. До края на сезона остават около два месеца, в които Салах може да подобри още от рекордите на мърсисайдци и на Висшата лига.

Рекордите, които Салах подобри:

Най-добър дебютант в историята на Ливърпул: 36 гола, 28 във Висшата лига, в 40 мача му гарантират първото място, като той изпреварва Фернандо Торес, който в първия си сезон на "Анфийлд" вкара 33 попадения.

Най-много голове за Ливърпул в ерата "Висша лига": Египетският национал изравни постижението на Роби Фаулър от сезон 1994/95, като и двамата имат по 36 попадения.

Най-много голове с ляв крак: Салах отново изпреварва Фаулър - 23 срещу 19.

Голмайстор №1 в Топ 5 първенствата на Европа: Африканецът има 28 гола на Острова, четири повече от Чиро Имобиле (Лацио), Единсон Кавани (ПСЖ), Лионел Меси (Барселона), Хари Кейн (Тотнъм).

Рекордна успеваемост: Салах вчера вкара четири гола с четири удара към вратата, като изравни постижението на Андрей Аршавин от 2009 година, когато руснакът вкара четири гола на Ливърпул с екипа на Арсенал.

Най-много гола в един мач с екипа на Ливърпул: Никой не е вкарвал повече от четири гола в един мач, като Салах се присъединява към Роби Фаулър, Майкъл Оуен и Луис Суарес по този показател.

Рекордите, които Салах може да подобри:

Голмайстор №1 на Висшата лига: Само четирима играчи - Анди Кол, Алън Шиърър, Кристиано Роналдо и Луис Суарес - са вкарвали повече от 30 гола в един сезон, като рекордът се държи от Кол и Шиърът - по 34. Салах има 28 със седем мача до края на кампанията.

Голмайстор №1 на Африка във Висшата лига: Ако Салах вкара още един гол, той ще изравни постижението на Дидие Дрогба, който вкарва 29 гола с екипа на Челси през 2009/2010.

Най-много голове за Ливърпул в един сезон: В ерата на Висшата лига Салах вече е №1 по този показател. Той обаче може да подобри поне едно от четирите постижения преди това: Иън Ръш има 47 гола в 65 мача през 1983/1984, Роджър Хънт има 42 попадения през 1961/1962, отново Ръш с 40 през 1986/1987 и отново Хънт с 37 през 1964/1965.

Най-много голове за Ливърпул в един сезон във Висшата лига: Салах е с 28, като пред него е единствено Луис Суарес с 31 през 2013/2014 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички