Противоречивата промяна на ФИФА, която ще засегне не само играчите, но и ще отложи Висшата лига


Противоречивата промяна на ФИФА, която ще засегне не само играчите, но и ще отложи Висшата лига
Снимка: GettyImages Колаж: Sportlive.bg

1440 0

Противоречивите промени, които готви ФИФА продължават, а една от тях е за обновено Световно клубно първенство. То заплашва напълно да прекрои сезон 2025/26 на Висшата лига и да преумори още повече и без това натоварените играчи.

Манчестър Сити излетя за Саудитска Арабия веднага след равенството срещу Кристъл Палас в събота, за да играе в текущата версия на Световното клубно първенство. Сити, като победител в Шампионска лига, ще се изправи срещу най-добрите отбори от други федерации в необичан формат, който се провежда в средата на сезона.

Програмата за отборите става все по-натоварена след решенията на ФИФА

Още: Велик българин сред звезди! Стоичков е заедно с истински светила в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

ФИФА обаче планира значително да разшири турнира, като го проведе в Съединените щати за 29 дни между 15 юни и 13 юли през 2025 г. Световната футболна централа иска да покани 32 отбора – 12 от Европа, шест клуба от Южна Америка, по четири от Северна/Централна Америка, Африка и Азия, както и един от Океания и един от страната домакин. Отборите ще играят в осем групи по четири преди елиминациите.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино стои зад плановете, които, според Sky News, се очаква да бъдат подпечатани от Съвета на ФИФА в Саудитска Арабия в неделя. Ман Сити и Челси вече са резервирали местата си в турнира, заедно с Реал Мадрид, като спечелиха Шампионска лига през последните сезони.

Как тази промяна ще навреди на Висшата лига?

Плановете, които вече имат одобрението на мощната Европейска клубна асоциация, биха създали проблеми с графика за Висшата лига, чиито клубове обикновено провеждат предсезонна подготовка през лятото. Съобщава се, че FIFPRO, е казал на ФИФА, че играчите се нуждаят от поне 28 дни почивка през лятото.

Още: Бензема профука дузпа и провали Ал Итихад, саудитците изхвърчаха от Световното клубно първенство (ВИДЕО)

Ако тази препоръка бъде изпълнена, тогава сезонът във Висшата лига може да бъде отложен далеч назад от нормалния старт в началото на август. Това е особено проблемно за сезон 2025/26, тъй като играчите трябва да бъдат пуснати от техните клубове в националните отбори на 25 май 2026 г. преди Световното първенство в САЩ, Канада и Мексико.

Има и "Къмюнити Шилд", който трябва да се вземе предвид, като мачът между шампионите на Висшата лига и притежателите на ФА Къп трябва да се проведе само три седмици след финала на Световното клубно първенство. От организацията, отговаряща за играчите, са загрижени за липсата на почивка и последствията от участието на някои в 80 мача през сезон 2025/26. А ФИФА наскоро обяви и прецедент във футбола, наред с всички промени.

Манчестър Сити излиза срещу Урава в полуфиналите на Световното клубно първенство

Жребият е хвърлен! Манчестър Сити ще играе с мексиканци или японци на Световното клубно първенство

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички