Подходяща ли е Ла Лига за Пиер-Емерик Обамеянг и как би се справил той в Испания?


Подходяща ли е Ла Лига за Пиер-Емерик Обамеянг и как би се справил той в Испания?
Снимка: Gulliver/GettyImages

2137 0

Пиер-Емерик Обамеянг е вкарвал голове в първенствата на Франция, Германия и Англия. След като е бил част от младежката академия на Милан, въпреки че никога не е дебютирал за първия отбор, вече само Испания е напълно неизследвана територия за него от най-добрите пет европейски първенства.

Самият Обамеянг и Арсенал претърпяха спад във формата си през миналия сезон и на фона на слуховете за обтегнати отношения с треньора Микел Артета, сега все по-често се спекулира, че футболистът може да премине в Ла Лига. Дали обаче това ще бъде подходящото първенство за него?

Досегашната кариера на Обамеянг

Нападателят отива в Милан като 17-годишен, но въпреки добрите си изяви, така и не намира път към първия отбор и е изпратен под наем във Франция. Именно в Сент Етиен, към който впоследствие се присъединява за постоянно, той успява да направи голямо впечатление, вкарвайки 41 гола в 97 мача за два сезона и половина. Тези цифри му носят трансфер в Борусия Дортмунд и името му става световноизвестно! Четири години и половина по-късно Арсенал чупи рекорда си за най-скъп входящ трансфер, за да го доведе във Висшата лига.

Въпреки че през сезон 2020/21 Обамеянг вкара "само" 15 гола в 39 мача, той си остава играч от световна класа и не е изненадващо, че някои от най-добрите клубове в Европа следят отблизо ситуацията около него.

Би ли се справил той в Испания?

Пиер-Емерик Обамеянг започва кариерата си като крило, а по-късно се трансформира в централен нападател. Играта му до голяма степен е свързана с опустошителното му темпо - нещо, което е било напълно подходящо за Бундеслигата и Висшата лига. 

Ако премине в Ла Лига обаче, нападателят от Габон може да се наложи да адаптира играта си към испанския футбол. Тъй като играта там се играе с по-бавни темпове и с по-малко свободни пространства за атака, някои от най-добрите му качества могат да пострадат...

За сравнение, погледнете Усман Дембеле, един от най-добрите приятели на Обамеянг и бивш съотборник в Дортмунд. Крилото на Барселона не оказа моментално влияние върху испанския футбол, въпреки че през миналия сезон започна да показва израстване, преди отново да се контузи.

Разбира се, те са различни играчи, но промяната на сцената и футболната култура може да означава дълъг период на адаптация, а Обамеянг е на 32 години и тепърва ще започва да губи все повече от скоростта и реакциите си.

От друга страна, головият нюх на нападателя и футболната му интелигентност са универсални. Той също така вече говори езика, тъй като майка му е испанка, което също би трябвало да улесни всяко потенциално преместване в Ла Лига. 

Може би всъщност един трансфер в Испания, или пък в Италия, тъй като Ювентус също проявява интерес към него, може да е идеалното решение за играч, който е на 32 години и иска да преоткрие себе си...

Статията е написана по материал на журналиста Андрю Макдугъл за "Marca"!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички