"Мрежа от детайли": Манчестър Сити изпусна шанса да бъде до Барселона и Байерн Мюнхен, дори Реал не успя


"Мрежа от детайли": Манчестър Сити изпусна шанса да бъде до Барселона и Байерн Мюнхен, дори Реал не успя
Снимка: Getty Images

3805 0

"Мрежа от детайли" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни и ключови щрихи във футбола. Чрез нея ще научавате или ще си припомняте важни и интересни детайли както за българската Първа лига, така и за топ 5 първенствата на Европа.

Хегемонът Манчестър Сити не стигна Барселона и Байерн Мюнхен

В последните години Манчестър Сити е най-добрият отбор в света, като това бе завтърдено и с така жадувания и чакан трофей от Шампионска лига. "Гражданите" спечелиха и титлата в Англия, и най-стария футболен турнир - ФА Къп. Но въпреки това не успяха да повторят легендарно постижение на Барселона и на Байерн Мюнхен.

Това са единствените два клуба в историята, които са печелили секступъл. Иначе казано - в една кампания да завоюват титлата от първенството, Шампионска лига, купата на страната (в Англия ФА Къп е този турнир и е по-престижен от Купата на Лигата), суперкупата на страната, Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство.

Важно е да се отбележи, че на хартия в Англия може да се стигне и до 7 трофея в един сезон поради Купата на Лигата. Все пак този турнир е доста по-пренебрегван в сравнение с останалите и ФА Къп се доближава повече до идеята за вътрешна купа, а и се води доста по-престижен.

Манчестър Сити пропиля шанса за секступъл, след като загуби финала в Къмюнити Шийлд от Арсенал. Възможността за 7 трофея пък не е била налична, тъй като Манчестър Юнайтед грабна Купата на Лигата през миналия сезон.

Кои отбори са били близо до секступъл, но са се проваляли?

Дори 14-кратният европейски клубен шампион Реал Мадрид, който е с огромна разлика пред останалите по успехи в Европа, не може да се похвали със секступъл.

През 2009 година Барселона първи постига подобно нещо. Тогава каталунците печелят Ла Лига, Купата на Краля, Суперкупата на Испания, Шампионска лига, Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство. През 2020 година пък Байерн Мюнхен повтаря постижението, като различните трофеи са от Бундеслигата, Купата на Германия и Суперкупата на Германия. Любопитното е, че наставникът на Сити Пеп Гуардиола е ръководил и каталунците, и баварците. Именно при престоя му на "Камп Ноу" Барселона се радва на един от великите периоди в историята си, като тогава се стигна и до въпросния секступъл.

Реал остава изключително близо до това през 2017 година, но тогава за Купата на Краля отпада на четвъртфиналите. Представяме ви и всички случаи, в които някой е бил близо до секступъл (в това число Барселона още на два пъти и Байерн още един път):

- 1995 година: Аякс губи единствено на четвъртфиналите за Купата на Нидерландия от Фейенорд;

- 2006 година: Ал Ахли печели египетското първенство, Купата на Египет, Суперкупата на Египет, Шампионска лига на КАФ и Суперкупата на КАФ, но губи на полуфиналите на Световното клубно първенство от Интернационал;

- 2010 година: Интер губи единствено Суперкупата на Европа срещу Атлетико Мадрид;

- 2011 година: Барселона губи единствено финала на Купата на Краля срещу Реал Мадрид;

- 2013 година: Байерн Мюнхен губи единствено финала за Суперкупата на Германия срещу Борусия Дортмунд;

- 2015 година: Барселона губи единствено финала за Суперкупата на Испания срещу Атлетик Билбао;

- 2017 година: Реал Мадрид губи единствено на 1/4-финалите за Купата на Краля срещу Селта Виго.

Още от рубриката на SportLive.bg - "Мрежа от детайли".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички