Може ли Тотнъм да шокира още един път Челси?


Може ли Тотнъм да шокира още един път Челси?

1065 0

Богатата на футболни мачове неделя бележи своя пик в 18:00 часа, когато на емблематичния "Уембли" един срещу друг се изправят големите лондонски съперници Челси и Тотнъм в спор за първия трофей на Острова през сезона - Купата на лигата или "Кепитъл Уан Къп".

Двата отбора ще играят първи финал за този трофей от 2008 година насам, когато в състава на "шпорите" блестеше Димитър Бербатов. Тогава той отбеляза от дузпа през второто полувреме за 1:1, а в продълженията (99') Джонатан Уудгейт препарира "сините" и донесе трофея на своя тим.

Сега нещата са различни, като Челси е воден от Жозе Моуриньо, който обяви финалът срещу Тотнъм за най-важния мач в кариерата му, което е достатъчен атестат, че лидерите във Висшата лига няма да подценят и за секунда своя опонент.

Те обаче определено подцениха турнира, но след две победи с по 2:1 над Шрозбъри и Болтън Специалния почна да налага повече и повече титуляри. Последва четвъртфинална победа с 3:1 над Дарби Каунти, а на полуфинал Челси се изправи срещу Ливърпул.

Двата тима си размениха по една победа като домакин с по 1:0, което означаваше, че на "Анфийлд" лондончани трябваше да се преборят, за да продължат напред. Това обаче не притесни Азар и компания, а Челси се класира за втория си финал за Купата на лигата под ръководството на Моу (първият трофей на Специалния в Англия е именно от този турнир през 2005).

Тотнъм се представи по-убедително в първите кръгове и би с по 2 гола разлика Нотингам и Брайтън, а на четвъртфиналите разби с 4:0 Нюкасъл. Последваха много тежки полуфинални битки с изненадата на турнира Шефилд Юнайтед, но след 1:0 у дома и 2:2 в реванша възпитаниците на Маурисио Почетино.

Преди днешния двубой психическата настройка на Тотнъм трябва да е далеч по-добра, след като точно преди два месеца - на 1-и януари, записа паметен успех над Челси с епичното 5:3, когато Хари Кейн регистрира два гола на своята сметка и донесе успех за тима в лондонското дерби.

Именно младият нападател ще бъде сериозната заплаха за Челси, като до момента той има 23 гола и 4 асистенции във всички турнири, а лондонските съперници са му любими - 5 гола до момента през сезона. Подпомаган от Ерик Ламела и Кристиан Ериксен, Кейн е двигателят на отбора и, ако има ден, Моуриньо ще има много труден път към Купата на лигата.

Въпреки това Челси остава абсолютен фаворит за победа днес на "Уембли". "Сините" имат изключително балансиран състав, в който "резервите" могат да спечелят срещу всеки тим, а това запазва свежестта в състава на Специалния. Въпреки статута си на фаворит обаче Челси допусна няколко неприятни изненади в последните два месеца, което наруши победния цикъл на тима.

След като годината почна със загуба от Тотнъм, "сините" записаха загуба и от Брадфорд за ФА къп. Равенствата с Бърнли и Сити пък запазиха интригата за титлата във Висшата лига, а в Шампионска лига Челси също не показа на какво е способен след 1:1 срещу ПСЖ, макар и на "Парк де Пренс".

Тотнъм, който почна годината уверено, също не е в оптимална форма, като вече 4 поредни мача няма победа, а през седмицата отпадна безславно от Лига Европа след 0:2 от Фиорентина.

В последните 5 години Тотнъм има само 2 победи в цели 13 мача. Равенството обаче често е крайният знак между двата тима, като от 2009 година насам видахме 5 равенства между лондонските съперници.

И двамата треньори ще заложат на най-доброто, с което разполагат, като единствената въпросителна за Жозе Моуриньо е кой да замени наказания Неманя Матич. Очаква се това да бъде Рамиреш, който да застане до Сеск Фабрегас. Почетино няма проблем с контузени футболисти.

Вероятни състави:

Челси (4-2-3-1): Куртоа, Иванович, Зума, Тери, Луиш, Рамиреш, Фабрегас, Оскар, Вилиан, Азар, Коща

Тотнъм (4-2-3-1): Лорис, Уокър, Вертонген, Дайър, Роуз, Бенталеб, Мейсън, Ламела, Ериксен, Таузънд, Кейн

Начален час: 18:00

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички