Манчестър Сити vs Ливърпул: За осми път в историята на Висшата лига титлата се решава в последния кръг


Манчестър Сити vs Ливърпул: За осми път в историята на Висшата лига титлата се решава в последния кръг
Снимка: Getty Images/Guliver

1983 0

За осми път от създаването на Висшата лига през 1992-ра година насам, шампионът на Англия ще бъде определен след изиграването на последния кръг от сезона. Манчестър Сити и Ливърпул са в люта битка за титлата, като победа на "гражданите" при гостуването им в Брайтън в неделя ще им осигури триумф, но всеки друг резултат на "Амекс Стейдиъм", комбиниран с успех на Ливърпул над Уулвърхямптън у дома ще короняса "червените".

И двата отбора не са замесени за първи път в решаващ последен кръг на първенството, като за последно именно те си оспорваха титлата през сезон 2013/14, когато Сити имаше преднина от две точки преди последния кръг и не сбърка в мача си с Уест Хям, за да стане шампион. За първи път титлата във Висшата лига се решава в последния кръг през 1995-та година, когато Блекбърн има две точки преднина пред Манчестър Юнайтед. Роувърс не издържат на напрежението и губят на "Анфийлд" в последния кръг, но Юнайтед не се възползва и стига само до равенство срещу Уест Хям, което носи първа титла на Блекбърн от 81 години насам.

Година по-късно тимът на сър Алекс Фъргюсън води с две точки пред Нюкасъл преди последния кръг и този път не допуска грешка, печелейки с 3:0 срещу Мидълзбро, за да стане шампион. През сезон 98/99 "червените дяволи" водят само с точка пред Арсенал и имат нужда от победа над Тотнъм на "Олд Трафорд" в последния си мач, като Лес Фърдинанд дава преднина на "шпорите", но домакините стигат до пълен обрат с голове на Анди Коул и Дейвид Бекъм, за да спечелят първия трофей по пътя си към знаменития требъл.

През сезон 07/08 Манчестър Юнайтед и Челси са с равен брой точки - 84, преди последния кръг, но Юнайтед има значително по-добра голова разлика. Кристиано Роналдо и Райън Гигс носят нужната победа над Уигън в последния мач, за да направят отбора шампион. Само десет дни по-късно Юнайтед победи Челси и във финала на Шампионската лига.

Две години след това ролите са разменени и Челси води с точка пред Юнайтед преди заключителния уикенд на първенството. "Червените дяволи" се надяват на услуга от Уиган, но "сините" разбиват съперника си с 8:0 на "Стамфорд Бридж", за да станат шампиони за четвърти път в историята си.

Може би най-драматичният подобен случай е през сезон 2011/12, когато градските съперници Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед са с равен брой точки, но "гражданите" са с по-добра голова разлика. Тимът на сър Алекс печели двубоя си със Съндърланд, а в 90-та минута Сити губи от Куинс Парк Рейнджърс с 1:2 и се нуждае от пълен обрат. Голове в продължението на Един Джеко и Серхио Агуеро носят исторически успех на Сити и първата има титла след смяната на собствеността.

Разбира се, подобни случаи има и преди сформирането на Висшата лига в началото на 90-те години, като може би най-запомнящият се е от сезон 1988/89, когато двата претендента за титлата Арсенал и Ливърпул се изправят един срещу друг на "Хайбъри" в последния кръг, като "артилеристите" се нуждаят от победа с два гола разлика, за да станат шампиони. Алан Смит дава преднина на лондончани в 51-та минута, а в 91-та халфът Майкъл Томас вкарва безценния втори гол, който носи първа титла на Арсенал от 18 години насам. Двата тима завършват сезона с еднакъв брой точки - 76, и еднаква голова разлика - +37, но Арсенал има повече отбелязани голове, което се оказва решаващо за крайното класиране.

ОТ ВИСШАТА ЛИГА ГОТВЯТ ДВА ШАМПИОНСКИ ТРОФЕЯ ПРЕДИ ПОСЛЕДНИЯ КРЪГ ЗА СЕЗОНА

Тази неделя от 17:00 часа българско време започват мачове, които ще определят шампиона на Англия за сезон 2018/19, като Манчестър Сити гостува на Брайтън, а Ливърпул приема Уулвърхямптън.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички