Манчестър Сити унижи Ливърпул на "Анфийлд"


Манчестър Сити унижи Ливърпул на "Анфийлд"
Снимка: Guliver/GettyImages

4632 0

Шампионът Ливърпул записа най-тежката си домакинска загуба в последните години, след като мърсисайдци бяха разбити с 4:1 от Манчестър Сити в мач, който прати "гражданите" на върха в класирането с първата по-голяма разлика в полза на който и да е тим до момента през сезона. 

"Гражданите" доминираха изцяло в мача, но голяма "заслуга" за категоричния резултат има Алисон, който при 1:1 допусна две ужасяващи грешки, довели до два гола в полза на тима, воден от Хосеп Гуардиола. 

Още през първата част гостите имаха добри шансове за гол, най-добрият от които в 36' от дузпа, която обаче беше изпълнена неточно от Гюндоган. В началото на втората част (51') той се реваншира, след като засече отбита от Алисон топка при удар на Фоудън. 

Само 11 минути по-късно Ливърпул изравни, след като Рубен Диаш допусна сериозна грешка и събори Салах в наказателното поле. Салах сам реализира и изравни, но до края на срещата само "гражданите" имаха поводи за радост. 

Гюндоган се разписа за 2:1, след като Алисон подари топката на Фоудън, а той нахлу в наказателното поле и сервира топката на германеца в 73'. Само 3 по-късно ситуацията бе повторена, като бразилецът този път подари кълбото на Силва - центриране на празна врата и гол за Стърлинг. Фоудън пък овенча отличната си игра с гол в 83' - 4:1 в полза на "гражданите". 

Така за пръв път от 58 години насам Ливърпул губи 3 поредни домакински мача. По-лошата новина за тима е, че защитата на титлата изглежда много трудна задача, като в момента момчетата на Клоп са на 10 точки зад Манчестър Сити, а и са с мач повече. В същото време мястото на тима в топ 4 е под заплаха, защото Евертън (37 точки) и Астън Вила (35) са с два мача по-малко, а Челси и Тотнъм са с мач по-малко спрямо шампиона и с по 36 точки. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Началото на мача доведе до първия жълт картон още във 2', когато Тиаго влезе много остро в краката на Гюндоган и с това си "извоюва" първото официално предупреждение в мача. "Гражданите" започнаха мача със сериозна преса в половината на Ливърпул, но пък атаките на тима не водеха до нещо опасно. Мърсисайдци бяха по-консервативни и се отбраняваха в своята половина. 

Шампионите в последните две години не позволяваха никакви опасности пред двете врати, но първата грешка беше допусната в 36'. Стърлинг успя да получи топката на скорост по крилото, успя да нахлуе в наказателното поле и там беше препънат от Фабиньо - дузпа за "гражданите". 

Зад топката застана Илкай Гюндоган, но мерникът му изневери - в опит да прати топката в горния десен ъгъл, той стреля на около метър над вратата - ужасен пропуск на германския национал. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Гюндоган изкупи вината си по перфектен начин в началото на втората част. В 51' Стърлинг направи за смях Арнолод, нахлу в наказателното поле и подаде на Фоудън, който от 5 метра стреля, но вратарят успя да спаси. Защитата на Ливърпул обаче не успя да покрие Гюндоган, който лесно довкара отбитата топка - 0:1. 

Изглеждаше така, че Сити контролира двубоя, но в 62' Диаш направи непростима грешка. Той подари топката на Салах, който нахлу в наказателното поле, а португалският защитник го задържа за ръката - египтянинът падна и Майкъл Оливър отсъди дузпа. Минута по-късно, за разлика от Гюндоган, Салах прати точен и неспасяем удар - 1:1. 

В 72' играчите на Ливърпул имаха сериозно затруднение да изнесат топката. Алисон сбърка сериозно при паса си и подари топката на съперника. "червените" си върнаха владението и Алисон се опита да изчисти, но даде топката на дясното крило на нападението на Сити, Фил Фоудън нахлу в наказателното поле, стигна до малкия пеналт и подаде на Гюндоган, който от 2 метра разстояние се разписа за 2:1 в полза на "небесносините". 

Само 3 минути по-късно Алисон отново сбърка фатално при натиск на "гражданите". Той се опита да подаде на Фабиньо, който беше позициониран вляво от него, но там беше и Силва. Той пресече подаването, стигна почти до вратата и с центриране прехвърли стража, а Стърлинг на празна врата засече с глава - 1:3. 

В 82' ситуацията за Ливърпул стана още по-тежка, когато в след бързо нападение с по едно подаване топката се озова у Фоудън на дясното крило, той нахлу в наказателното поле, залъга Робъртсън и с мълниеносен удар се разписа - 4-и гол във вратата на Алисон. 

СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Фабиньо, Хендерсън, Робъртсън, Вайналдум, Джоунс, Тиаго, Мане, Салах, Фирмино

Манчестър Сити: Едерсон, Кансело, Диаш, Стоунс, Зинченко, Родри, Гюндоган, Бернардо Силва, Марез, Фодън, Стърлинг

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ДЕРБИТО ЛИВЪРПУЛ - МАНЧЕСТЪР СИТИ ОТ ВИСШАТА ЛИГА?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Сезонът не се разви по мечтания начин за двата гранда, но с развитието му футболистите на Пеп Гуардиола постепенно се стабилизираха, за да стигнат дори до върха в класирането, докато тези на Юрген Клоп откровено казано влязоха в криза, продиктувана до голяма степен и от многото контузии.

Манчестър Сити се намира в серия от цели 9 поредни победи във Висшата лига, докато Ливърпул има едва две победи в последните си 8 мача, записвайки още и 3 поражения, както и 3 равенства. Именно тези резултати поотдалечиха мърсисайдци от върха. Притеснителен за тях е и фактът, че след невероятната серия на "Анфийлд" от двубои без поражение, то сега Ливърпул записа две поредни и то срещу непретенциозни съперници - с по 0:1 срещу Бърнли и Брайтън.

Сблъсъкът е безкрайно важен и за двата тима, защото е ясно, че Ливърпул далеч не се е отказал от това да защити своята титла, но евентуална загуба ще направи нещата изключително сложни. Победа за Сити пък ще наклони везните сериозно в негова полза.

В последните 5 мача между тези съперници "гражданите" са печелили на два пъти (с по 2:1 и 4:0), мърсисайдци - веднъж (с 3:1), като две срещи са свършвали наравно (вторият случай бе финалът за Суперкупата на Англия, където след дузпи Сити победи).

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички