Манчестър Сити си върна лидерството чрез 100%-ов актив над Брайтън (ВИДЕО)


Манчестър Сити си върна лидерството чрез 100%-ов актив над Брайтън (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

2214 0

Манчестър Сити се върна на победния път във Висшата лига след победа над Брайтън (2:1). Преди паузата за националните отбори “гражданите” отстъпиха като гости на Уулвърхемптън и Арсенал, но днес се завърнаха начело в класирането с 21 точки.

В герои за шампионите се превърнаха Хулиан Алварес (7’) и Ерлинг Холанд (19’). Изглеждаше, че те бяха решили изхода от двубоя още до почивката, но Анус Фати върна интригата с втория си гол във Висшата лига, реализиран в 73’.

Шампионите обаче не поемаха рискове в заключителните минути и не допуснаха нова грешка при защитата на титлата. Добрата новина бе първият гол на клубно ниво за Холанд през последния месец. На другия полюс бе изгонването на Аканджи дълбоко в добавеното време с втория си жълт картон. Така бранителят ще бъде аут за дербито с Манчестър Юнайтед.

Още по-лоша е ситуацията за гостите. Италианският специалист Де Дзерби направи принудителни смени през двете полувремена, след като първо Уелбек бе сменен, а в края Марч напусна на носилка със съмнения за тежка контузия.

Възпитаниците на Гуардиола днес записаха осмия си успех срещу Брайтън в рамките на точно толкова срещи на "Етихад". Те са начело във Висшата лига с 21 точки от 9 двубоя, а "чайките" са седми с 16 пункта. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

ГОЛ! Шампионите успяха да вземат аванс след само 7 минути игра. В герой се превърна световният шампион Алварес, който засече ниско центриране отляво на Доку. Белгиецът напредна по крилото и се справи с Милнър, така че свърши съществена част от работата! 1:0!

Още в 15-ата минута се стигна до принудителна смяна за гостите - Дани Уелбек се контузи и бе заменен от Фъргюсън. 

ГОЛ! Ерлинг Холанд до голяма степен предреши изхода от срещата още в 19-ата минута със стрелбата си от дистанция. Норвежецът наказа грешка на Балеба и прати кълбото с мощен удар извън наказателното поле в долния ляв ъгъл на Стийл! 2:0!

Video edited on Kapwing

До края на почивката домакините останаха по-опасните на терена и "чайките" едва не допуснаха и трето попадение пасив. Те също се отчетоха с едно голово положение, но така и не застрашиха реално Ортега. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На полувремето бе сменен бившият футболист на домакините - Джеймс Милнър, за да се появи на терена Фелтман. Легендата на Ливърпул бе наказан от Доку при откриващото попадение, но при следваща ситуация го спря по страхотен начин.  

През първия четвърт час след почивката единствената голова ситуация бе дело на гостите. Те бяха близо до намалянето на изостването в 52-ата минута чрез Грос. 

ГОЛ! "Гражданите" продължиха да оставят Брайтън на добри позиции и третият гол падна в 73-ата минута. Той бе дело на появилия се резервната скамейка (66') Ансу Фати. Испанецът се възползва от нескопосано избиване на Аканджи и намали изоставането - 1:2!

Video edited on Kapwing

При попадението трябва да се отбележи, че 17 секунди по-рано "гражданите" имаха страхотната възможност да оформят класическа разлика. Алварес бе с топка в крака, когато Стийл бе излязъл от наказателното поле неразчетено. 

Аржентинецът обаче предпочете да стреля от над 35 метра, вместо да подаде към Холанд. След опита на младока последва контраатаката на гостите, която доведе до намалянето в резултата. 

Кошмарът на Де Дзерби става все по-голям, след като Марч бе принудително заменен в самия край на двубоя. Той напусна на носилка със съмнения за тежка контузия. 

По-късно Аканджи бе изгонен заради втори жълт картон. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

МАНЧЕСТЪР СИТИ: Ортега, Уокър, Стоунс, Аканжи, Гвардиол, Родри, Силва, Фоудън, Доку, Алварес, Холанд;

БРАЙТЪН: Стийл, Милнър, Дънк, Хулио, Марч, Балеба, Грос, Адингра, Педро ,Митома, Уелбек;

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Манчестър Сити допусна няколко колебливи резултати в шампионата, сдавайки върха. Него в момента делят Арсенал и Тотнъм, които имат по 20 точки на сметката си. С 2 по-малко е актуалният шампион на Англия, който през новия сезон до момента записа 6 победи и 2 загуби. Момчетата на Пеп Гуардиола имат много натоварена програма в рамките на седмица - предстоящото си домакинство, гостуване на Йънг Бойс в Шампионска лига (25.10) и визита на градския си съперник Манчестър Юнайтед (29.10).

Брайтън от своя страна демонстрира страхотно израстване и впечатлява с показаното до момента през сезона. "Чайките" са шести в таблицата, с 16 пункта на сметката си - само 2 по-малко от "небесносините". Възпитаниците на Роберто де Дзебри ще гонят място в Топ 5 след 5 успеха, 1 реми и 2 поражения в елита. 

В исторически план тези два съперника са се изправяли един срещу друг 30 пъти. В 19 от тях "гражданите" си тръгват като победители. 6 са победите на Брайтън, а 5 равенствата. Последният мач помежду им се състоя през май и завърши при резултат 1:1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички