Манчестър Сити си отмъсти на Лийдс! Перфектна игра и почти двуцифрен брой голове за "гражданите"


Манчестър Сити си отмъсти на Лийдс! Перфектна игра и почти двуцифрен брой голове за "гражданите"
Снимка: Getty Images

5917 0

Английският шампион Манчестър Сити си отмъсти на Лийдс, след като през миналия сезон "гражданите" загубиха у дома и завършиха наравно като гост на този съперник. Сега Пеп Гуардиола и компания го разгромиха с внушителното 7:0.

Сити игра брилянтен футбол и не остави никакви шансове на опонента си. Фоудън (8'), Грийлиш (13'), Де Бройне (32' и 62') на два пъти, Марез (62'), Стоунс (74') и Аке (78') се разписаха за успеха. Вторият гол на белгиеца бе особено красив, а след дебюта си за "гражданите" в края на 2015 година той е вкарал най-много голове в шампионата от всички останали играчи (20). Марез пък вече е играчът на тима, който е замесен в най-много голове през този сезон във всички турнири (13 гола и 3 асистенции). Попадението за Грийлиш пък бе първият му гол с глава във Висшата лига.

Освен това падна и попадение номер 500 под ръководството на Гуардиола, след като Фил Фоудън го заби. Загубата пък бе и изравнен рекорд за поражение с най-голяма разлика в историята на Лийдс.

С успеха Сити събра 41 точки и си гарантира лидерската позиция и след този кръг, оставяйки Ливърпул с 4 пункта по-малко при мач пасив, докато Челси е с 36 точки. Лийдс пък е на 16-ата позиция с 5 точки от зоната на изпадащите и най-високо класирания там за момента - Бърнли, който обаче е с два мача по-малко.

За "гражданите" предстои нов двубой от Висшата лига през уикенда - визита срещу Нюкасъл (19.12), а седмица след това и мач у дома срещу Лестър (26.12). Лийдс пък продължава с много тежката серия, като му предстоят двубои срещу Арсенал (18.12) и Ливърпул (26.12).

Вижте по-долу в материала как се разви двубоят между Манчестър Сити и Лийдс:

СЪСТАВИ

Манчестър Сити: Едерсон, Зинченко, Стоунс, Диаш, Лапорт, Родри, Де Бройне, Силва, Марез, Фоудън, Грийлиш

Лийдс: Мелие, Айлинг, Далас, Йоренте, Робъртс, Фирпо, Рафиня, Форшоу, Харисън, Шакълтън, Джеймс

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Сити наложи убийствена преса още от първите секунди, при която опонентът или бъркаше, или изпращаше топката далеч напред. Първият точен удар в мача дойде в 3-ата минута, когато Джак Грийлиш опита изтрел отдалеч, а топката тупна коварно пред Мелие, но стражът се справи.

5 минути след това Сити отне топката чрез своята преса и сътвори красива отборна атака. Тя завърши с подаване в наказателното поле на Де Бройне към абсолютно непокрития Бернардо Силва. Португалецът обаче трябваше да стреля с по-слабия си десен крак и това доведе до невероятен пропуск на опразнената врата.

8' - 1:0! Логичното се случи рано-рано! Родри проби и след доза късмет се озова сам срещу вратаря. Стражът обаче се справи, но топката отиде към границата на наказателното поле, откъдето Фоудън я намери и стреля, но там, където бе застанал защитник на гостите. Той обаче се размина с топката и тя попадна във вратата му.

13' - 2:0! Пет минути по-късно авансът бе удвоен. Марез центрира отдясно и намери Джак Грийлиш в наказателното поле. Англичанинът и негов съотборник (Лапорт) бяха оставени непокрити и в крайна сметка Грийлиш засече с глава и нямаше проблеми да вкара отблизо. 

Сити продължи в този дух, но малко преди да измине половин час от началото Зинченко игра с ръка много близо до наказателното си поле. Пол Тиърни не видя нарушението и го подмина. Секунди след това ситуацията се прегледа от ВАР и се видя, че има игра с ръка, но тя е малко преди наказателното поле.

32' - 3:0! Преднината стана класическа секунди след това. Родри изведе Де Бройне, а белгиецът се отличи с перфектен завършващ удар покрай Мелие, без да му остави шансове за намеса.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

48' - 4:0! Марез получи топката в наказателното поле и стреля. Ударът му не бе нито силен, нито насочен коварно, но след рикошет в противников бранител, топката влезе в мрежата.

Минути след това домакините бяха пропилели още два страхотни възможности. При една от тях Марез направи изумителен пас в наказателното поле към включилия се от втора греда Гюндоган, който засече топката, но я прати малко покрай страничния стълб.

В 55-ата минута Лийдс стигна до най-чистото си положение в срещата. Далас стреля малко преди границата на наказателното поле, но при удара му топката се отби в десния страничен стълб. Едерсон остана много далеч от топката.

В 60-ата минута много груба грешка на Рафиня и Марез му отне топката. След това комбинира със свой съотборник, а той отклони към Фоудън, който вкара на празна врата. Попадението обаче бе отменено заради тънка засада.

62' - 5:0! Все пак голът дойде! Де Бройне вкара много красиво попадение отдалеч. Белгиецът стреля мощно и под гредата, за да не остави шансове на Мелие.

74' - 6:0! Още едно попадение във вратата на гостите. Лапорт стреля с глава, Мелие спаси, Стоунс добави, стражът отново се намеси, но накрая Стоунс отново стреля и този път не остави шансове на вратаря.

78' - 7:0! Аке допълни още едно попадение след гол с глава!

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Сити се намира в чудесна серия от победи в шампионата от старта на ноември насам (шест поред) и ще опита да запише 7-ма суха мрежа в 10 домакински мача във Висшата лига. Тимът ще опита да вкара ранен гол, а това вероятно би му гарантирало успеха - последният случай, в който "гражданите" отбелязаха в първите 15 минути, но не спечелиха, бе чак през септември 2020 година.

Лийдс гостува на втори тим от топ 3 в рамките на по-малко от седмица след онова 2:3 от Челси. Отборът ще опита да поднесе ново солидно представяне, но този път гарнирано с точки. А представянето срещу "сините" значеше, че тимът неизменно вкарва във всичките си 4 гостувания във Висшата лига на настоящия топ 3, откакто се върна в елита през миналата година (1 победа и 3 загуби), като е вкарал 2 или повече гола в цели 3 от 4-те случая.

Единствената победа от тази серия дойде именно на този стадион срещу Сити в началото на тази година - успех с 2:1 за госта. Така "гражданите" нямат успех над Лийдс след завръщането му в елита - равенство и загуба.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички