Манчестър Сити и Лестър осигуриха нещо невиждано на Боксинг Дей във Висшата лига


Манчестър Сити и Лестър осигуриха нещо невиждано на Боксинг Дей във Висшата лига
Снимка: Getty Images

7105 0

Манчестър Сити победи с 6:3 на Боксинг Дей. "Гражданите" сразиха Лестър във Висшата лига. Те поведоха с 4:0 през първото полувреме и изглеждаше сякаш се задава исторически разгром, но гостите върнаха три попадения още в началото на втората част.

Напрежението се пренесе при играчите на Пеп Гуардиола, но те отвърнаха по най-добрия възможен начин - с още 2 гола, за да затвърдят истинското голово зрелище. Така Сити изравни 112-те гола в календарна година на Арсенал отпреди 58 години. А до края ще има още един шанс да го подобри. Това се превърна и в най-головия мач от Висшата лига на Боксинг Дей (9). През 1991 година също на Боксинг Дей Олдхам и Юнайтед завършват при 3:6.

"Гражданите" са третият отбор, който вкарва две дузпи в първите 25 минути от мач във Висшата лига. Преди това са го правили Уест Хям срещу Манчестър Юнайтед (2011 година) и Ливърпул срещу Шефилд Юнайтед (2007 година), но само при Сити играчите, които ги вкарват, са двама различни.

"Лисиците" губеха с 0:3 след първите 21 минути. Само срещу Астън Вила (август 2003 година - след 15 минути игра) са губили с този резултат в по-ранен период от мача в историята си във Висшата лига.

Един от голмайсторите за отбора днес - Келеши Ихеаначо, се превърна в едва третия бивш играч на "гражданите", който да вкара и да асистира в един мач срещу Сити във Висшата лига. Преди него са го правили Пол Диков (с Лестър през 2003 година) и Джеймс Милнър (с Ливърпул през 2016 година).

След този двубой Сити покачи серията си на поредни победи на 9 в шампионата и събра 47 точки след 19 мача - 6 повече от втория Ливърпул, който обаче е с двубой пасив. Лестър пък остава 10-и с 22 пункта от 17 мача и едва 1 успех в последните 6 срещи от всички турнири.

И за двата отбора предстои по още един последен двубой от календарната 2021-ва година. Манчестър Сити гостува на Брентфорд в сряда (29 декември) от 22:15 часа българско време, докато Лестър има ново много трудно изпитание - Ливърпул, във вторник (28 декември) от 22:00 часа българско време.

Боксинг Дей НА ЖИВО: Всички мачове от Висшата лига

СЪСТАВИ

Манчестър Сити: Едерсон, Кансело, Диаш, Лапорт, Зинченко, Фернандиньо, Гюндоган, Силва, Де Бройне, Марез, Стърлинг

Лестър: Шмайхел, Вестергор, Томас, Амарти, Перес, Тилеманс, Дюсбъри-Хол, Олбрайтън, Люкман, Мадисон, Ихеаначо

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

5' - 1:0! Сити хвана топката от първите секунди и не я пусна, а обсадата доведе до гол. Де Бройне получи в наказателното поле подаване на Фернандиньо. Овладя, огледа се за свободен съотборник, но такъв нямаше - направи лъжливо движение, завъртя се и стреля прецизно с левия си крак, за да не остави шансове на Шмайхел.

Около 10-ата минута от срещата се стигна до центриране от ъглов удар за Сити. Топката бе насочена към далечната част от наказателното поле, но там Лапорт бе задържан от Тилеманс, който буквално повали с ръце съперника. Първоначално главният съдия не отсъди нарушение, но впоследствие ВАР му сигнализира да преразгледа ситуацията.

14' - 2:0! Рияд Марез се нае с изпълнението и бе безпощаден, пращайки топката високо и мощно, като по този начин не остави шансове за намеса на Шмайхел, въпреки че топката бе пратена нетолкова далеч от него.

В 18-ата минута Лестър отговори с най-доброто си положение за гол до момента. "Лисиците" получиха правото да изпълнят пряк свободен удар на около 25-30 метра от вратата на Едерсон. Мадисън стреля много опасно, а след контакт с бразилския страж, топката в крайна сметка се отклони в напречната греда.

21' - 3:0! Сити обаче продължи с убийствената си ефективност. Кансело получи отдясно и подаде силно по земя, успоредно на голлинията. Шмайхел там изби с ръка, въпреки че около него нямаше противникови футболисти. След намесата на датчанина обаче топката бе пратена точно на пътя на Гюндоган, който отблизо нямаше проблеми да я добави в голлинията.

Тилеманс направи още една дузпа около 20-ина минути преди края на частта. Стърлинг показа бързи крака и смени посоката, но там Тилеманс не бе готов и направи ново нарушение.

26' - 4:0! Точно Стърлинг изпълни спечелената дузпа и с подобно на изпълнението на Марез, бе безпощаден и не остави шансове.

Домакините продължиха да контролират събитията. В 35-ата минута невероятна отборна комбинация завърши с техничен пас в наказателното поле и моментален изстрел, но там Шмайхел се отличи великолепно и спаси отбора си.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

55' - 4:1! Лестър се измъкна от пресата на домакините и 3-ма играчи на отбора се оказаха срещу един защитник на "гражданите" - Кансело. Ихеаначно не се засуети и подаде вляво от себе си към Мадисън, който премерено преодоля Едерсон и намали изоставането за своя отбор.

59' - 4:2! Мадисън комбинира с Ихеаначо, а той изведе по чудесен начин Люкман, който пое отлично и се озова срещу Едерсон, като пусна топката покрай него и намали още повече пасива за своя тим.

5 минути след това Фернандиньо засече с глава центриране от ъглов удар и насочи топката към голлинията, но там пред нея бе застанал Амарти, който постави тялото си и спаси сигурен гол, като топката кацна и на напречната греда.

65' - 4:3! При ответната атака Мадисън стреля отдалеч, Едерсон спаси, но топката кацна на напречната греда и остана във вратарското поле, където Ихеаначо я засече в опразнената врата.

69' - 5:3! Лапорт намери с глава центриране от ъглов удар и я насочи в далечния ъгъл на вратата на Шмайхел, за да възстанови преднината от 2 гола на своя отбор.

87' - 6:3! Центриране от ъглов удар, Диаш игра с глава, но неуспешният му опит за удар се превърна в подаване към Стърлинг, който от непосредствена дистанция вкара топката в опразнената врата. Останахата съмнения за игра с ръка на Диаш, но според ВАР са били безпочвени.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

След края на паузата за националните отбори в края на октомври Сити е почти безупречени - спечели групата си в Шампионска лига, докато във Висшата лига победи в 10 от 11-те си мача. Все пак "гражданите" водят само с 3 точки на върха пред втория Ливърпул.

Лестър пък се намира в слаба форма и има само 1 победа в последните си 5 мача във всички турнири - тя обаче дойде в последния кръг от шампионата с разгромното 4:0 над Нюкасъл.

Сити е вкарал точно по два пъти и е спечелил всяко от последните си три домакинства във Висшата лига, когато играе точно след 25-и декември. През миналия сезон "гражданите" разгромиха с 5:2 на този стадион Лестър и "лисиците" ще имат за какво да си отмъщават.

Лестър обаче търси първата си победа като гост в шампионата през този сезон срещу отбор, който не е новак в елита през кампанията. Тимът обаче играе слабо на Боксинг Дей - откакто влезе в елита през 2014 година, има 1 победа, 1 равенство и 5 загуби. Единственият успех обаче е именно срещу Манчестър Сити - през 2018 година.

Любопитното е, че 8 от последните 10 гостувания на Лестър във Висшата лига завършват при резултат 2:1 - понякога в полза на "лисиците", друг път срещу тях.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички