Ливърпул завърши 2023-та година с победа и свали Арсенал от върха в Англия (ВИДЕО)


Ливърпул завърши 2023-та година с победа и свали Арсенал от върха в Англия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

6225 0

Ливърпул победи Бърнли с 2:0 като гост в мач от 19-ия кръг на английската Висша лига, който бе последен за гранда през календарната 2023-та година.

Двубоят на "Turf Moor" на "Boxing Day" бе белязан от много положения, най-вече пред домакинската врата, но играчите на Юрген Клоп съумяха да вкарат само два гола, като в същото време удариха една греда, а две попадения им бяха отменени (заради нарушение в атака и заради засада).

Дарвин Нунес сложи край на головата си суша от 11 мача във всички турнири, вкарвайки във вратата на Бърнли още в шестата минута. Чак в 90-ата резервата Диого Жота пък оформи крайния резултат.

Със спечелените 3 точки Ливърпул събра актив от 42 и така временно се изкачи на първото място в таблицата, измествайки от него Арсенал (40), който на 28-и декември е домакин на Уест Хям.

*В следващия кръг Ливърпул приема Нюкасъл на "Анфийлд" (1-ви януари, 22:00 часа), докато Бърнли, който остава на предпоследното 19-о място с 11 пункта, ще гостува на Астън Вила (30.12., 17:00 часа).

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първата добра възможност пред мърсисайдци се откри в третата минута - Харви Елиът шутира от около 25 метра фронтално срещу вратата, но Джеймс Трафърд плонжира и изби топката.

ГОЛ - В 5-ата минута Дарвин Нунес сложи край на головата си суша, откривайки резултата на "Turf Moor". Уругваецът, който не беше вкарвал от 11 мача (във всички турнири), стреля технично с едно докосване, след пас на Коди Гакпо, от границата на наказателното поле и насочи кълбото към долния ляв ъгъл - 1:0 за Ливърпул!

В 13-ата минута капитанът на Бърнли - Джош Браунхил, опита късмета си от дистанция, а топката профуча на сантиметри встрани от левия страничен стълб зад Алисон. Малко след това пред Дарвин Нунес се откри чудесна възможност, макар и от малък ъгъл, да удвои резултата, но той се забави с решението и в крайна сметка опита пас с пета към Мохамед Салах, но топката се оплете в краката му и изобщо не стигна до египтянина.

Ливърпул продължи да бъде по-активният отбор на терена и до 25-ата минута играчите на Юрген Клоп бяха създали цели 8 голови положения (5 точни удара), владеейки топката в 65% от времето.

В 28' Коди Гакпо прати топката във вратата на Бърнли, но попадението бе отменено заради нарушение на Дарвин Нунес срещу Чарли Тейлър секунди по-рано. В 33-тата минута Гакпо пусна извеждащо подаване от дълбочина към Салах, който не се забави и опита шут от въздуха, а топката се отби от напречната греда и излезе в аут.

След 40 минути игра Уатару Ендо вече виждаше как ударът му от 20-на метра влиза в долния десен ъгъл на вратата, но Джеймс Трафърд се разтегна максимално и с една ръка предотврати втория гол. Секунди по-късно стражът на Бърнли се намеси решително и срещу левачката на Мохамед Салах.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Десет минути след почивката Ливърпул вкара втори гол - Харви Елиът направи двойно подаване с Гравенберх и завърши атаката с едно докосване, пращайки топката в долния ляв ъгъл на вратата. След това обаче ВАР призова рефера да изгледа ситуацията на повторение, тъй като Мохамед Салах бе в засада и пречеше на вратаря да види шута на Елиът. Съответно - голът бе отменен!

В 66-ата минута Юрген Клоп извърши три корекции в състава си - Елиът, Гакпо и Гравенберх бяха заменени от Луис Диас, Доминик Собослай и Къртис Джоунс. Малко след това Одобер проби по лявото крило и сложи топката на втора греда на главата на Йохан Берг Гудмундсон, но исландецът не успя да я насочи в опразнената врата.

ГОЛ - В 90-ата минута Диого Жота, който бе заменил Нунес в 84-тата, сложи точка на спора, разписвайки се от малък ъгъл за 2:0!

Стартови състави

Бърнли: Трафърд, Тейлър, Байер, О'Шей, Витиньо, Одобер, Браунхил, Берге, Трезор, Амдуни, Фостър

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Куанса, Ван Дайк, Гомес, Елиът, Ендо, Гравенберх, Салах, Гакпо, Нунес

ПРЕДИ МАЧА

Бърнли е на предпоследното 19-о място във временното класиране с актив от 11 точки и голова разлика 18:36.

За последно тимът на Венсан Компани победи Фулъм като гост с 2:0 (23.12.). Головете тогава бяха дело на Уилсон Одобер (47') и Сандер Берге (66').

Ливърпул пък е на втора позиция със сбор от 39 пункта и баланс 37:16 при отбелязаните и допуснатите попадения.

Отборът на Юрген Клоп завърши 1:1 с Арсенал при последната си изява на 23-ти декември. Габриел откри резултата на "Анфийлд" още в четвъртата минута, а в 29-ата Мохамед Салах изравни.

Последни 5 мача между Бърнли и Ливърпул:

  • 2020 г. Ливърпул 1:1 Бърнли
  • 2021 г. Ливърпул 0:1 Бърнли
  • 2021 г. Бърнли 0:3 Ливърпул
  • 2021 г. Ливърпул 2:0 Бърнли
  • 2022 г. Бърнли 0:1 Ливърпул

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички