Ливърпул съсече Челси по шампионски и чака подхлъзване от Сити


Ливърпул съсече Челси по шампионски и чака подхлъзване от Сити
Снимка: Getty Images/Guliver

4619 0

Ливърпул запази живи шансовете си да спечели титлата във Висшата лига, след като победи Челси с 2:0 в дербито на 34-ия кръг. Успехът дойде след два бързи гола в началото на второто полувреме, дело на Садио Мане и Мохамед Салах.

След успеха мърсисайдци заемат лидерското място в класирането с 85 точки в 34 мача, докато съперникът им за титлата - Манчестър Сити, е втори с 83 и с мач по-малко. Челси остана на четвърта позиция с 66 пункта. До края на шампионата остават 4 кръга.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първият шанс в мача бе за домакините - Наби Кейта пусна пас вляво към Мане, който центрира за Салах. Египтянинът стреля от воле, но не успя да насочи добре и се получи анемичен удар, с който Кепа се справи без проблем. Първият шанс за Челси дойде в 20' и в основата му бе Еден Азар, който проби отдясно, но ударът му бе от малък ъгъл, а и недостатъчно силен, за да затрудни Алисон.

В 26' след атака отдясно Хендерсън отправи удар към вратата, който рикошира в тялото на Давид Луис и излезе малко инфарктно в корнер. В 30' след контраатака Вилиан нахлу в половината на Ливърпул и с финт си намери удобно място за изстрел, но встрани от вратата. В 38' се откри нова хубава възможност за Ливърпул - Садио Мане получи топката на нелоша позиция от Салах след пробив отдясно. Сенегалецът не губи време и стреля, но далеч от целта.

В 40' Челси претърпя удар, след като Антонио Рюдигер контузи коляното си и се наложи да напусне терена с помощ от медицинския щаб. Неговото място на терена зае Андреас Кристенсен. До самия край на полувремето двата тима запазиха високо темпо на игра, но не успяха да открият резултата. В последната минута от редовното време пред Ливърпул се откри нова чудесна ситуация за гол, но Арисабалага се намеси с крак, а и вторият асистент-съдия бе маркирал засада. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Ливърпул не губи много време след подновяването на играта и поведе в 51' чрез Мане. В ситуацията Емерсон сгреши и допусна топката да бъде доставена на главата на извисилия се Садио Мане, който проби най-накрая Арисабалага. Две минути по-късно мърсисайдци нанесоха втори удар на успешно противопоставилия им се през първата част съперник. Салах получи дълъг пас отдясно, справи се с Емерсон отново и този път реши сам да стреля по диагонал - получи се красив, неспасяем гол с левия крак, за радост на публиката на "Анфийлд". 

Челси не наведе глава и се втурна в атака в опит да намали изоставането си и само късметът не позволи на Еден Азар в 59' да го стори. Белгийският ас овладя прекрасно и мушна топката между краката на Алисон, но тя нацели дясната греда на бразилеца. Минута по-късно "сините" пропуснаха още една възможност, след като удар на Азар бе спасен от стража на домакините. Междувременно и двата тима извършиха по една смяна - в игра за Челси влезе Игуаин на мястото на Хъдсън-Одой, а Вайналдум смени Кейта в отбора на Ливърпул. 

В 75' двамата мениджъри извършиха и вторите си смени - Лофтъс-Чийк Рос замени Баркли в състава на гостите, а Хендерсън отстъпи мястото си на Милнър. Любопитен момент в срещата бе този, че в 84' Робъртсън се подхлъзна, а Игуаин отне топката, по подобие на историческия мач през 2014 година, но този епизод този път не доведе до негативи за мърсисайдци. В 89' Мане потърси трети гол за своя тим, но Кепа се намеси добре. 

Стартови състави:

ЛИВЪРПУЛ: Алисон, Ван Дайк, Робъртсън, Матип, Александър-Арнолд, Фабиньо, Кейта, Хендерсън, Фирмино, Мане, Салах

ЧЕЛСИ: Алисон, Ван Дайк, Робъртсън, Матип, Александър-Арнолд, Фабиньо, Кейта, Хендерсън, Фирмино, Мане, Салах

ПРЕДИ МАЧА

Домакините нямат право на грешка днес, ако искат до последно да са в битката за титлата. Но същото важи и за Челси, ако искат да изпълнят своята цел този сезон. Така че мачът се очаква да бъде горещ.

И двата отбора могат да разчитат на оптимален състав, тъй като нямат сериозни кадрови проблеми. Мачът между двата тима през първата част на сезона завърши 1:1.

Всички помнят двубоя между тези два тима през сезон 2013/14, когато, подхлъзването на Стивън Джерард лиши Ливърпул от шампионската титла. Феновете на мърсисайдци горещо се молят някой от сегашните им любимци да не повтори историята, която никой от тях не иска да си спомня. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички