Ливърпул се доближи на крачка от шампионския трофей след разгром над Кристъл Палас


Ливърпул се доближи на крачка от шампионския трофей след разгром над Кристъл Палас
Снимка: Getty Images/Guliver

3425 0

Устременият към титлата във Висшата лига Ливърпул разгроми Кристъл Палас с 4:0 като домакин в мач от 31-вия кръг. Мърсисайдци тотално надиграха своя съперник и вече се нуждаят от само две точки, за да си осигурят титлата в Премиършип.

"Червените" откриха резултата в средата на първото полувреме след гол на Трент Александър-Арнолд от пряк свободен удар. В края на частта Мохамед Салах удвои преднината на отбора. През втората част по едно попадение добавиха Фабиньо с удар от дистанция и Садио Мане след брилянтна асистенция на Салах.

В края на мача се появиха младите надежди Харви Елиът и Неко Уилямс, които също впечатлиха с изявите си срещу иначе слабо представилия се отбор на Палас. С победата Ливърпул вече разполага с 86 пункта - с 23 повече от Манчестър Сити, който в четвъртък гостува на Челси и ако не спечели, ще узакони титлата на Ливърпул. Кристъл Палас пък остава на 9-то място с 42 пункта.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в осмата минута Андрос Таунзенд допусна груба грешка в наказателното си поле след неуспешен опит за изчистване. Топката се озова в краката на Жоржиньо Вайналдум, който от чиста позиция не успя да нанесе добър удар към вратата на гостите. Осем минути по-късно Роберто Фирмино стреля прецизно в далечния ъгъл, но Хенеси успя да спаси.

В средата на полувремето Ливърпул откри резултата. Трент Александър-Арнолд се нагърби с отговорността да изпълни пряк свободен удар. Изстрелът му придоби парабола, премина над построената стена и с елегантен полет се приземи в мрежата на Палас - 1:0.

В 28-мата минута защитата на Палас успя да изчисти топката след центриране от пряк свободен удар, но кълбото се озова в краката на Хендерсън. Изстрелът на капитана попадна в страничния стълб, а при добавката Ван Дайк намери очертанията на вратата, но ударът бе избит на голлинията.

В самия край на първата част Фабиньо разсече отбраната на Кристъл Палас с фантастичен пас, намерил Мо Салах зад отбраната на гостите. Египтянинът с лекота овладя на гърди, а след това елиминира Хенеси с умерен удар - 2:0.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 55-ата минута домакините стигнаха до трето попадение. Анди Робъртсън върна топката към средата на терена, където бе Фабиньо. Бразилецът нагласи топката за изстрел и "пусна спусъка", за да остави безпомощен стража на Палас - 3:0.

Само две минути по-късно Вайналдум се озова на чиста позиция за гол, но от няколко метра не успя да вкара, стреляйки в тялото на Хенеси. В 63-ата минута удар на Салах от границата на наказателното поле премина опасно близо до страничния стълб.

Пет минути по-късно Ливърпул стигна до четвърти гол след мълниеносна контраатака. Роберто Фирмино намери Салах в средата на терена, а египтянина с едно докосване, при това с десния си крак, успя да изведе Садио Мане. Сенегалецът, останал очи в очи с Хенеси, не срещна проблеми да реализира - 4:0.

В 90-ата минута Неко Уилямс изведе Салах на чиста позиция, но египтянинът не успя да преодолее Хенеси. Малко по-късно Уилямс успя да нанесе два опасни удара към вратата на гостите, но стражът на Палас успя да ги парира. 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

След тримесечна пауза Ливърпул се завърна към футбола с равенство като гост на Евертън през изминалия уикенд. Мърсисайдци се нуждаят от две победи в шампионата, за да узаконят считания за сигурен трофей в Премиършип. Кристъл Палас пък постигна победа като гост на Борнемут и все още мечтае за място в евротурнирите.

В прeдишния кръг Джеймс Милнър и Жоел Матип получиха контузии за "червените" и бяха принудително сменени. Полузащитникът отпада за днешния мач, докато Матип може и да е възстановен за двубоя. Освен тях контузени са Клайн и Шакири, а Салах и Робъртсън са под въпрос, след като пропуснаха мача с Евертън. За гостите от Лондон контузени са Джеймс Томкинс, Джефри Шлуп и бившият играч на мърсисайдци Мартин Кели.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомез, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Хендерсън, Вайналдум, Мане, Салах, Фирмино

Кристъл Палас: Хенеси, Уорд, Сако, Кейхил, Ван Анхолт, Куяте, Макартър, Маккарти, Таунзенд, Заха, Аю

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички