Ливърпул с обрат за ФА Къп, започнат от втория най-млад голмайстор в историята на клуба


Ливърпул с обрат за ФА Къп, започнат от втория най-млад голмайстор в историята на клуба
Снимка: Getty Images

6003 0

Английският гранд Ливърпул се изправи срещу познайник в най-стария турнир в света - ФА Къп. На 1/32-финалната фаза мърсисайдци победиха с 3:1 Шросбъри, срещу който играха и през 2020-а година (когато го отстраниха след преиграване и минимална победа с 1:0).

Третодивизионният отбор, който бе и гост в срещата, изненадващо поведе в резултата чрез Удо в 27-ата минута. Това бе неговият 10-и гол за сезона - два пъти повече, отколкото вкара през целия сезон 2020/21. Той се разписа при първия удар на неговия тим в срещата.

В 34-ата минута обаче мърсисайдци изравниха чрез Кейд Гордън, който показа отлична техника, за да се разпише. А с гола си се превърна във втория най-млад голмайстор в историята на Ливърпул (разписа се на 17 години и 96 дни). ПРед него е само Бен Уудбърн, който вкарва на Лийдс през ноември 2016 година, когато е на 17 години и 45 дни.

Още до края на полувремето пълният обрат бе факт, след като Фабиньо вкара от дузпа една минута преди края на частта. През второ полувреме пък гостите не получиха никакви шансове, а когато в по-късен етап се появиха играчи като Фирмино и Минамино, нападението на мърсисайдци стана далеч по-респектиращо и падна още един гол, дело на бразилеца. Той се разписа технично с пета от непосредствена дистанция. В последните секунди пък Фабиньо реализира второто си попадение и направи победата за своя тим още по-изразителна.

Само след няколко дни за Ливърпул предстои друго изпитание на "Анфийлд", което не е от Висшата лига. Отборът посреща Арсенал в първи (трябваше да е втори, но първият бе отложен) мач от полуфиналния им сблъсък за Купата на Лигата в четвъртък (13 януари). Три дни след това пък посреща у дома Брентфорд в шампионата.

СЪСТАВИ

Ливърпул: Келехер, Брадли, Диксън-Бонър, Фабиньо, Робъртсън, Ван Дайк, Гордън, Джоунс, Конте, Мортън, Ултман

Шросбъри: Мароси, Бенет, Боуман, Дейвис, Лийхи, Нурс, Ебанкс-Лендъл, Огбета, Удо, Вела, Пенингтън

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Секунди след началото на втората част Андрю Робъртсън получи дълго подаване и с едно докосване от наказателното поле отклони към Диксън-Бонър, който от едва няколко метра от голлинията не успя да се разпише, тъй като Мароси изумително спаси с една ръка. Сякаш обаче младокът на Ливърпул бе длъжен да вкара от тази позиция.

Ливърпул наложи сериозен натиск в следващите минути и гостите рядко стигаха до топката, камо ли до голови положения. Мърсисайдци обаче също нямаха 100%-ови голови положения. След 65-ата минута обаче футболистите на Шросбъри започнаха да стават по-агресивни и на няколко пъти отнемаха топката в противниковата половина, но без да съумеят да се възползват максимално от това.

79' - 3:1! Интригата в мача сякаш тотално бе убита десетина минути преди края на редовното време. След леко разбъркване в наказателното поле топката се озова във Фирмино, който бе с гръб към вратата, но на непосредствена дистанция от голлинията. Той реши да опита нещо нестандартно и вкара с пета.

90+2' - 4:1! Центриране от пряк свободен удар намери Фабиньо, който с глава стреля. Ударът му бе блокиран, но след това намери отново топката с крак и от малък ъгъл разстреля противниковия страж.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Очаквано в първия четвърт час игра превъзходството бе на страната на елитния отбор, който притежаваше топката във внушителните 88% от времето. Въпреки това мърсисайдци не създадоха в този период някое положение за гол, което да застраши по-сериозно вратата на Мароси.

Именно в 15-ата минута Ливърпул имаше претенции за дузпа заради една идея по-груба игра срещу младока Кейд Гордън в наказателното поле. Нарушение обаче нямаше как да бъде отсъдено и тийнейджърът сякаш игра за фала. Удобен момент да се напомни, че конкретно в този мач ВАР има и може да бъде използван.

В 20-ата минута се стигна до първата по-напрегната ситуация. Фабиньо със страхотен дълъг пас към Гордън, който овладя, а след това влезе навътре и стреля по земя през човек. Топката се бе запътила към близкия долен ъгъл на Мароси, който обаче се справи и спаси, избивайки в ъглов удар.

27' - 0:1! При една от малкото си атаки гостите поставиха в шок "Анфийлд". Дълго подаване към Огбета вляво. Той се отличи с перфектен пас, успоредно на голлинията, в наказателното поле, където Конате не се намеси никак добре и закъсня, а топката застана на пътя на влизащия на скорост Удо, който от непосредствена дистанция нямаше как да не реализира.

34' - 1:1! Брадли намери в наказателното поле Гордън. Той показа отлично хладнокръвие, замахна с лъжливо движение, с което се освободи, а впоследствие завърши прецизно по земя отблизо, за да изравни резултата. Това е първият му гол с фланелката на мърсисайдци.

Още в следващата атака Лийхи центрира към Боуман, който с глава стреля от наказателното поле и въпреки намесата на Келъхър, топката все пак влезе в мрежата му отново. Този път обаче голът бе отменен заради засада при подаването към Лийхи.

Минути преди края на първото полувреме топката бе центрирана от пряк свободен удар в наказателното поле на гостите. Тя бе насочена към Ван Дайк, но точно преди бранителят да я намери с глава, капитанът на Шросбъри Ебанкс-Лендъл вдигна високо ръката си и спря топката, което принуди съдията да отсъди дузпа.

44' - 2:1! Фабиньо се нае с изпълнението на дузпата и не срещна никакви проблеми с реализирането ѝ, като осъществи пълния обрат в срещата още преди края на полувремето.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Шросбъри се състезава в третото ниво на английския футбол и заема 15-ото място в Лига 1 (от 24 отбора). Тимът обаче далеч не е непознат за именития си опонент в днешния ден.

През 2020 година жребият за ФА Къп отново събра тези съперници, но на 1/16-финалите. Тогава първата среща завършва при равенство 2:2, въпреки че Ливърпул повежда с 2:0. Сблъсъкът се преиграва, а в реванша на "Анфийлд" мърсисайдци печелят с минималното 1:0 и продължават напред.

Много се изговори за ситуацията в Ливърпул и коронавирусът. Юрген Клоп се завръща начело на своя тим, след като го преболедува. Неналични са обаче голяма част от футболистите, а самата база на клуба, както е известно, бе затворена (за 48 часа, след което бе отворена).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички