Ливърпул пожали клетите "червени дяволи" в мега сблъсъка на английския футбол


Ливърпул пожали клетите "червени дяволи" в мега сблъсъка на английския футбол
Снимка: Guliver/GettyImages

6579 0

Голямото английско дерби между Ливърпул и Манчестър Юнайтед премина в тотална доминация на мърсисайдци и успех с 3:1, който можеше да е много по-изразителен. Воденият от Юрген Клоп тим наложи волята си от самото начало, отправи 35 удара, 12 от които точни, и не остави никакво съмнение, че е далеч по-добрият отбор на този етап от сезона.

С ювелирно подаване на Фабиньо Садио Мане успя да открие резултата в 24', но само 9 по-късно Лингаард изравни след грешка на Алисон. Доминацията на Ливърпул беше материализирана чак след влизането на Джердан Шакири, който с два гола в 72' и 80' донесе успеха на своите.

Това беше първа победа за Ливърпул над "червените дяволи" в първенството от 2014 година насам, а Жозе Моуриньо регистрира едва 3-о поражение в кариерата си срещу този отбор. Манчестър Юнайтед вече е допуснал 29 гола - един повече в сравнение с миналия сезон, когато в 38 мача грандът допусна 28.

Ливърпул запази първото си място с актив от 45 точки и без нито едно поражение до момента, с точка повече от Манчестър Сити. Двата тима ще се изправят един срещу друг в началото на 2019 година.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

По време на загрявката преди мача контузия получи Крис Смолинг, което наложи пускането на Ерик Баи сред титулярите на тима. ОТ самото начало "червените" притиснаха своя съперник, а в 3' Фирмино пропусна да се разпише с глава след удобно центриране от корнер. В 9' пък след слаб удар на Ван Дайк Ашли Йънг успя да избие от голлинията.

Натискът на домакините си каза думата в 24', когато защитата на гостите сбърка за първи път в мача. Фирмино подаде към Фабиньо на около 30 метра от вратата. Бразилецът с майсторско подаване зад гърба на защитата по въздух изведе Мане сам срещу вратаря, а сенегалецът овладя на гърди и стреля покрай Де Хеа - 1:0.

В 33' обаче "червените дяволи" успяха да изравнят. Лукаку проби по крилото и центрира остро към наказателното поле. Алисон успя да пресече, но изпусна топката право на крака на Лингаард - удар и 1:1 след сериозна грешка на Лингаард.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 52' Роберто Фирмино овладя топката в наказателното поле, завъртя се около четирима и успя да стреля много добре, но Де Хеа с една ръка се пресегна и отрази. Мане успя да стигне до кълбото, но беше блокиран от Баи - страхотни две намеси и все още 1:1.

Натискът на домакините продължаваше да се усилва, като Деян Ловрен и Ван Дайк бяха близо до голове след центрирания от корнер, но и в двата случая защитник на "червените дяволи" съумя да избие. В 63' пък гостите най-накрая организираха отлична контрааатака, при която топката беше подадена към Лукаку, но в последния момент Ван Дайк изби. В 67' пък Мане пробва удар от дистанция, но Де Хеа лесно улови.

В 72' Мане успя да преодолее Матич по крилото и нахлу в наказателното поле. От аутлинията той пусна остър пас, който рикошира в крак на защитник и Де Хеа успя да реагира и да спаси. Влезлият 4 минути по-рано Шакири пръв стигна до топката, стреля силно, а топката рикошира в шпагата на Йънг, удари се в горната греда и влезе за 2:1.

В 80' Ливърпул реши всички в двубоя. Шакири пусна отлична топката за Салах в наказателното, който върна за Фирмино. Бразилецът се опита да върне на египтянина, който се размина с топката, но върху нея връхлетя Шакири, който отново с лек рикошет вкара 2-ия си гол в мача - 3:1.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Клайн, Ловрен, Ван Дайк, Робертсън, Фабиньо, Кейта, Вайналдум, Салах, Фирмино, Мане

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Далот, Баи, Линдельоф, Дармиан, Матич, Ерера, Лингаард, Йънг, Рашфрод, Лукаку

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Ливърпул може и да играе "хеви-метъл" футбола от миналия сезон, но за разлика от предишни години, "червените" играят ефективно и са единственият отбор без поражение в английския футбол. Благодарение на загубата на Манчестър Сити от Челси, Мохамед Салах и компания се настаниха на първото място, което ще бранят за първи път срещу големия съперник Манчестър Юнайтед.

В момента мърсисайдци са с 42 точки (2 по-малко от Сити, но и мач по-малко), докато Манчестър Юнайтед е едва 6-и, и то с актив от 26 точки - 16 по-малко от големия си съперник и на цели 8 от 5-ото място на Арсенал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички