Ливърпул ликува: Манчестър Сити и Арсенал си попречиха за титлата във Висшата лига (ВИДЕО)


Ливърпул ликува: Манчестър Сити и Арсенал си попречиха за титлата във Висшата лига (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2479 0

Манчестър Сити и Арсенал не успяха да се победят в големия мач от 30-ия кръг на английската Висша лига. Двата тима не си отбелязаха попадения и завършиха при равенство 0:0. А от това най-доволен остана Ливърпул.

Мърсисайдци остават на върха с 67 точки, докато "артилеристите" не успяха да си върнат първата позиция, която заемаха преди кръга с по-добра голова разлика. Арсенал остава втори с 65 пункта - един преднина пред "гражданите" на Пеп Гуардиола.

Здрав мач между Манчестър Сити и Арсенал

Все пак футболистите на Микел Артета са превърнаха в първия отбор през този сезон, който гостува на "Етихад Стейдиъм" и не получава гол в своята врата.

Любопитното е, че и двата мача между тези опоненти във Висшата лига през този сезон приключват при 0:0 на полувремето. И това въпреки факта, че никой от предишните 22 шампионатни двубоя между тях не бе без попадения на почивката.

Със сигурност домакините са отборът, който ще съжалява повече за този резултат. Въпреки че нямаше особено чисти положения за гол в мача, то "гражданите" търсеха повече успеха. Освен това тяхната позиция в класирането е най-неизгодна. Микел Артета пък може да бъде доволен от своите играчи, които показаха изключително добра игра в защита.

Следва междинен кръг в английската Висша лига. В него Арсенал приема на "Емиратс Стейдиъм" новака в елита Лутън (03.04), докато Манчестър Сити има нов двубой на "Етихад Стейдиъм" - срещу Астън Вила (03.04).

Първо полувреме

В първите пет минути от мача Сити не пусна топката и наложи сериозен натиск с убийствена дълбока преса, с която бързо си връщаше топката. Все пак не стигна до чисто голово положение - Холанд бе хванат в засада, Де Бройне се отличи с остро опасно центриране от фал, като домакините имаха и корнер.

В седмата минута дойде първа по-добра атака за Арсенал. Уайт центрира отдясно и намери Жезус в наказателното поле. Той овладя на гърди и стреля в близкия ъгъл, но топката мина покрай страничния стълб.

Арсенал се посъвзе от началния натиск и също опитваше дълбока преса, но все пак губеше топката доста по-бързо, отколкото опонентът. След четвърт час игра Аке бе намерен с центриране от ъглов удар и отклони от непосредствена дистанция, но за щастие на Рая топката бе отправена в тялото му и той спаси.

В 26-ата минута Нейтън Аке бе принудително заменен от Рико Люис.

В 31-вата минута Арсенал организира най-добрата си атака в мача. Жезус получи на границата на наказателното поле и задържа технично, освободи си пространство за изстрел и шутира, но топката мина покрай страничния стълб.

До края на полувремето Манчестър Сити допусна няколко неточности, Арсенал вече отговори на това, което опонентът показва. И всичко това изостри още повече срещата - атака след атака и към двете врати, но до момента без 100%-ово голово положение. Играта се изравни и първоначалното преимущество на "гражданите" вече не се забелязваше (може би единствено при притежанието на топката имаха все още такова). Първата част завърши с по един точен удар за двата отбора.

Второ полувреме

В 47-ата минута отлична атака на Сити, изострена от много технично действие на Рико Люис, завърши с фалцово изпълнение от Ковачич от границата на наказателното поле. Той търсеше далечния ъгъл, но топката мина покрай страничния стълб.

Пет минути след това Сака проби отлично отдясно и подаде перфектна топка, успоредна на голлинията. Там обаче Жезус не успя да стигне навреме до топката и закъсня, като нямаше кой да засече в мрежата.

Постепенно нервите взимаха връх в двубоя. Треньори и играчи и на двата тима не бяха доволни от доста отсъждания - леки според тях нарушения или недадени картони. А публиката на "Етихад" допълнително нагнетяваше обстановката с много честите си освирквания и избухвания.

В следващите минути Сити отново взе инициативата и организираше повече атаки, но все така без успех.

Следващият добър шанс за Арсенал бе чак в 86-ата минута, когато Тросар бе изведен отляво. Той напредна с топка в крака и стреля от малък ъгъл в наказателното поле, но Ортега нямаше проблеми. Останаха съмнения дали е нямало засада в ситуацията.

В последните секунди Холанд можеше да се превърне в герой, но се размина с топка във вратарското поле, която бе отклонена от Аканджи.

Преди мача

Сити е с актив от 4 победи и 1 равенство в последните си пет мача във всички турнири. В същото време Арсенал е с 4 успеха и 1 поражение в последните си пет двубоя във всички състезания.

Двата тима се изправиха един срещу друг на 8 октомври в Северен Лондон на "Емирейтс", а там "топчиите" грабнаха трудно победата с късен гол в 86-ата минута, който бе дело на крилото Габриел Мартинели. Преди това възпитаниците на Артета надделяха и за Къмюнити Шийлд преди началото на сезона. 

Днес се очертава Гуардиола да не разполага с контузените Уолкър и Стоунс, докато Тимбер, Габриел, Мартинели и Сака не са на разположение за Арсенал. Артета ще решава за бразилците и англичанина в последния момент, защото останаха под въпрос.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички