Ливърпул кара Клоп да полудее, но не се отказва: Отпразнува 2024 г. като №1 в Англия (ВИДЕО)


Ливърпул кара Клоп да полудее, но не се отказва: Отпразнува 2024 г. като №1 в Англия (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

8243 0

Ливърпул се превърна в първия победител във Висшата лига през 2024 г. В понеделник вечер на “Анфийлд” бе разгромен Нюкасъл с 4:2 в двубой от 20-ия кръг, а всичките попадения паднаха едва след почивката. Първото полувреме обаче бе повече от страхотно - неспирни атаки, пропусната дузпа на Салах, два отменени гола от ВАР (по един за отборите) и изумителна стрелба на Александър-Арнолд в левия страничен стълб.

Кризата е налегнала Нюкасъл

Това бяха само част от събитията преди голеадата в следващите 45 минути. В герои се превърнаха Салах (49’, 86’ (Д), Джоунс (74’) и Гакпо (78’), а междувременно Исак (54’) и Ботман (81’) намаляха разликата. През цялото време възпитаниците на Клоп създаваха огромно напрежение пред противниковата врата и съвсем заслужено спечелиха трите точки.

С тях мърсисайдци се изкачиха еднолично на върха с 45 пункта след 20 срещи. Втори в английския елит е Астън Вила с 42 пункта, а трети с мач по-малко е Манчестър Сити и актив от 40 точки. Скоро възпитаниците на Клоп няма да се подвизават във Висшата лига, тъй като им предстоят турнирни двубои - с Арсенал за ФА Къп в Лондон на 7 януари, а три дни по-късно предстои домакинство на Фулъм за Купа на Лигата. 

За Нюкасъл това бе 7 загуба в последните 8 срещи от всички турнири. "Свраките" са девети с 29 точки и ще излизат от кризата с гостуване на Съндърланд във ФА Къп на шести януари. 

Първо полувреме

Домакините започнаха да натискат съперника си от първите секунди и в рамките на 180 секунди създадоха първите две голови положения. "Свраките" към този момент още рядко играеха с топката.

След 18 минути игра натискът на мърсисайдци даде резултат и Диас се възползва от избита топка. Първо Нунес бе изведен и стреля, а Дубравка отклони. Тогава дойде и попадението на колумбиеца, но скоро след това ВАР показа, че уругваецът е бил в нередовна позиция.

Драмата на "Анфийлд" продължи с пълни сили, след като малко след решението за засада Диас падна в наказателното поле за дузпа. Така и бе потвърдена след видео повторение и Салах се нагърби с изпълнението. 

Египтянинът стреля на средна височина и около центъра на вратата и Дубравка я отрази. След това Александър-Арнолд достигна до отбитата топка, но я прати много високо над напречната греда. 

До почивката и гостите успяха да стигнат до попадение, но подобно на ситуацията с Нунес и Диас - "свраките" също имаха състезател в нередовна позиция. 

Уругваецът имаше нещастието да пропилее другото чисто положение пред Ливърпул за първата част, продължила точно 50 минути. Александър-Арнолд пък бе близо до това да се реваншира, но удар от малък ъгъл прати кълбото в левия страничен стълб.

Второ полувреме

ГОЛ! Със старта след почивката домакините продължиха да държат инициативата и след 180 секунди развиха чудесно нападение през центъра. Нунес отново излезе очи в очи с Дубравка при малък ъгъл, но подаде към Салах и той вкара на празна врата! 1:0!

ГОЛ! Едва 54-ата минута Александър Исак успя да изравни за гостите. Той бе много лошо забравен пред наказателното поле и напредна с топка в крака след подаването на Гордън в коридор. Шведът насочи неспасяемо кълбото в долния ляв ъгъл на Алисон! 1:1!

ГОЛ! Домакините отново взеха преднина четвърт час преди изтичането на редовното време. В конректната ситуация мърсисайдци развиха бързо нападение отдясно и отново нападателите си размениха важно подаване пред Дубравка, за да го матира Джоунс - 2:1!

ГОЛ! Ливърпул изглежда да се приближи максимално до успеха към 78-ата минута, когато Салах дададе уникална асистенция към реализиралия Гакпо - 3:1!

ГОЛ! Гостите обаче отказаха да се предадат и Ботман успя да намали след статично положение. Той засече с глава кълбото след центриране на Лонгстаф от корнер! 3:2!

ГОЛ! Мърсисайдците отново взеха преднина от две попадения в 86-ата минута. Секунди по-рано бе отсъдена дузпа след нарушение на Дубравка срещу Жота. Отново с изпълнението се нагърби Салах, който този път стреля в долния ляв ъгъл и не остави шансове - 4:2!

Стартови състави

Ливърпул: Алисон, Гомес, Ван Дайк, Конате, Александър-Арнолд, Джоунс, Ендо, Собослай, Диас, Нунес, Салах;

Нюкасъл: Дубравка, Бърн, Ботман, Шер, Ливраменто, Лонгстаф, Гимараеш, Майли, Гордън, Исак, Жоелинтон;

Преди мача

Тази вечер възпитаниците на Клоп ще опитат да продължат серията си от пет поредни победи над съперника си. Нюкасъл няма победа на "Анфийлд" от далечната 1994 г., когато бие с 2:0. След това в повечето срещи домакинът побеждава. 

В момента Ливърпул не е губил двубой от английските турнири от края на септември (1:2), докато Нюкасъл е в серия от три загуби. "Свраките" не могат да разчитат и на един куп отсъстващи - Андерсън, Барнс, Манкийо, Мърфи, Попе, Таргет, Тонали и Уилък. 

За домакините пък не са на разположение Байчетич, Матип, Робъртсън, Тиаго и Цимикас. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички