Лийдс (почти) не си остави шанс без Груев за ФА Къп! Челси мина през нов ад, но се измъкна (ВИДЕО)


Лийдс (почти) не си остави шанс без Груев за ФА Къп! Челси мина през нов ад, но се измъкна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3753 0

Челси отново изигра колеблив двубой, но въпреки това надделя драматично с 3:2 над Лийдс в осминафинален двубой от ФА Къп. Вторият в Чемпиъншип бе без Илия Груев в състава си. Българинът не просто не бе титуляр, но и не бе сред резервите и се усети липсата му. Въпреки това съотборниците му бяха близо до чудо, но в последните секунди на редовното време Конър Галахър вкара решаващия гол и предотврати продълженията!

Вижте защо Илия Груев не попадна в групата на Лийдс точно за Челси след 11 поредни мача като титуляр. На четвъртфиналите в най-стария футболен турнир в света "сините" от Лондон ще се изправят срещу друг втородивизионен тим - първия в Чемпиъншип Лестър. 

Лийдс без Груев загуби от Челси

20-годишният Матео Джоузеф вкара първите си две попадения за Лийдс, като именно той откри резултата след само 8 минути игра. Все пак домакините осъществиха пълен обрат още до края на първото полувреме чрез Джаксън (15') и Мудрик (37').

Джоузеф възстанови паритета в 59-ата минута, но в последната минута от редовното време Галахър се разписа. Така Челси се спаси от ново разочарование след загубения финал преди дни за Купата на Лигата от Ливърпул.

Попадението на Галахър пък бе първото победно попадение в 90-ата минута за Челси във ФА Къп от февруари 2002 година насам, когато Джон Терин го стори срещу Уест Хем. В статистиката не влизат продълженията.

За Лийдс предстои дуел срещу Хъдърсфийлд в борбата в Чемпиъншип след само три дни (02.03). Челси пък гостува на Брентфорд в английската Висша лига - също след съвсем кратка почивка (02.03).

Първо полувреме

8' - 0:1! Резултатът бе открит рано-рано - груба грешка на Кайседо в наказателното му поле, където и Санчес и Дисаси не стояха стабилно още от началото. Топката се озова в Джоузеф, който отблизо разстреля Санчес и не му остави шанс за намеса.

Секунди преди това Дан Джеймс бе потърсен с дълго подаване и дойде въпросното неразбирателство между Санчес и Дисаси. Бившият играч на Манчестър Юнайтед опита прехвърлящ удар, който не се получи, но секунди след това дойде и грешката на Кайседо.

След получения гол домакините се активизираха и поеха пълен контрол над мача и след няколко удара отдалеч стигнаха и до чисто голово положение, от което веднага се възползваха.

16' - 1:1! Джаксън бе изведен в наказателното поле след бърза комбинация между Мадуеке и Кайседо, като вторият направи асистенцията. Джаксън бе от малък ъгъл в наказателното поле, но мушна топката между краката на Мелие.

В 22-рата минута Енцо Фернандес опита изстрел от доста далечно разстояние, а Мелие отново показа колеблива игра, но все пак улови топката от втория опит.

Около пет минути след това Мудрик показа техника отляво и напредна към аутлинията, преди да опита изненадващ удар в близкия ъгъл. Все пак Мелие внимаваше и спаси.

36' - 2:1! Пълният обрат бе факт още до края на полувремето! След добра комбинация отдясно по нападението на Челси топката бе подадена към Мудрик в наказателното поле, който майсторски с едно докосване от нетолкова лесна ситуация прати топката в мрежата.

Пролича си и липсата на Груев и други ключови фигури, като Лийдс допусна доста грешки още от самия старт.

Второ полувреме

В първите минути на второто полувреме Лийдс бе доста по-активен, отколкото през първата част. Изглеждаше сякаш и Почетино ползва позната стратегия, когато води в резултата - да остави малко повече съперника да играе с топката и да опита да го хване неподготвен на контраатака.

59' - 2:2! Антони овладя добре отляво по нападението и отправи страхотно фалцово центриране към далечната греда. Там намери 20-годишния Матео Джоузеф, който след дебютното си попадение за представителния тим на Лийдс, вкара и втория си гол за тима - още в същия мач.

Изведнъж двубоят стана много двуостър, а Лийдс далеч не се притесняваше да атакува и с повече хора противника, като организираше доста повече атаки в сравнение с първата част.

В 73-тата минута Дан Джеймс се отличи с чудесно центриране отдясно, а Чалоба допусна неочаквана грешка и позволи топката да стигне до Джоузеф. Младият нападател обаче сякаш не го очакваше и последва недобро овладяване на гърди, с което загуби време и топката му бе избита.

Джейдън Антъни се възползва от подхлъзване на Чалоба и влезе навътре по границата на наказателното поле. Той обаче реши да стреля вместо да потърси подаване към двама от своите съотборници, които бяха на по-добри позиции (сред тях и голмайсторът Джоузеф).

В последните минути от редовното време атаките валяха и към двете врати. И Челси, и Лийдс често стигаха до противниковото наказателно поле, но така и не съумяваха да отправят завършващ удар.

90+1' - 3:2! Енцо Фернандес превзе много терен и подаде към Конър Галахър, който овладя, след като Фирпо не се намеси добре. Влезе в наказателното поле и от прекрасна позиция нямаше как да сбърка.

В последните секунди Лийдс обгради Челси, като дори стигна до корнер в края, а Мелие подкрепи съотборници си, но все пак нов изравнителен гол не падна.

Стартовите състави:

Челси: Санчес, Гилхрист, Дисаси, Чалоба, Густо, Мадуеке, Кайседо, Фернандес. Мудрик, Стърлинг, Джаксън

Лийдс: Мелие, Ампаду, Антъни Дж., Грей, Джеймс, Джоузеф, Купър, Пиру, Робъртс, Родън, Фирпо

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Челси ще има предимството да бъде домакин, като срещата ще се състои на "Стамфорд Бридж". За главен арбитър на елиминационния двубой бе назначен 41-годишния Дейвид Кут.

До момента в надпреварата футболистите на Маурисио Почетино се справиха с Престън (4:0) и с Астън Вила (преиграване на първия мач и успех с 3:1 като гост при преиграването) Лийдс пък отстрани Питърборо (3:0), а след това и Плимут (1:1 в първия мач и победа с 4:1 при преиграването).

Важно уточнение е, че от тази фаза до края на надпреварата няма да има преиграване при равенство. Ако в редовното време не бъде излъчен победител, ще последват две продължения по 15 минути, а потенциално след това и изпълнения на дузпи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички