Лига Севиля!


Лига Севиля!

2400 0

Вторият по сила европейски клубен турнир - Лига Европа, спокойно може да бъде прекръстен на "Лига Севиля", след като испанският тим обърна Ливърпул от 0:1 до 3:1 във финала на турнира, който се изигра на "Якуб Парк" в Базел.

Първото полувреме не предвещаваше подобен развой, след като мърсисайдци държаха под контрол случващото се на терена. Стъридж даде аванс на своите в 33', след като вкара изключително красив гол. Освен това на три пъти реферът Йонсен пропусна да отсъди дузпи в полза на мърсисайдци.

Преломният момент в срещата настъпи в първите секунди на второто полувреме. Защитата на Ливърпул заспа и допусна пробив на Мариано, който асистира на Гамейро за 1:1.

Последваха два гола на вездесъщия капитан на "рохибланкос" Коке, който вкара много красиво попадение в 63', а 7' по-късно халфът разстреля Миньоле от упор и донесе успеха на своите.

Така за трета поредна година Севиля вдига трофея в Лига Европа, превръщайки се в единствения тим в модерната история на турнира, който вдига трофея три пъти поред. Това е 5-и трофей общо в надпреварата за Севиля.

В същото време това е втори загубен финал за Ливърпул на Юрген Клоп, който по-рано през годината загуби и финала за Купата на лигата. Мърсисайдци за пръв път губят финал от испански отбор.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Ливърпул започна със силен натиск и висока преса, която доведе до опасно положение в 9'. Клайн центрира към далечната греда, където Стъридж успя да обърне топката с глава и я насочи към обратния ъгъл, но защитник изби.

В 12' "червените" бяха ощетени сериозно, след като при пробив на Фирмино Карисо игра с ръка в наказателното поле. Съдията обаче не отсъди дузпа, най-вече защото не беше в добра позиция и не беше сигурен в преценката си.

Последваха скучни минути на "Якуб Парк", след като двата отбора така и не намираха начин да "прекарат" топката в опасна близост до вратарите. Тишината на терена беше разсечена от Адам Лалана, който с превъзходен пас изведе Стъридж в пеналта. Нападателят обаче реши да бие от малък ъгъл и сбърка - рутинно спасяване за вратаря и все още 0:0.

В 28' имаше нови съмнения за дузпа, след като Рами изключително нескопосано не следеше топката и точно преди да излезе от терена тя го удари по ръката. Реферът зад вратата обаче не забеляза този момент.

5 минути по-късно обаче Ливърпул успя да отбележи гол и хвърли в екстаз феновете на тима. Фирмино се пребори отлично за топката в половината на Севиля и успя да комбинира с Коутиньо. Той пусна за Стъридж в пеналта, който с външен фалц с левия крак вкара прекрасен гол - 1:0.

След попадението Ливърпул имаше още два отлични шанса да реализира, но пропуски на Стъридж и Фирмино не позволиха разликата да нарасне. Ловрен пък вкара гол с глава, но той беше отменен заради засада на Стъридж, който попречи на вратаря на Севиля.

В заключителните секунди на първото полувреме Гамейро можеше да изравни, но задната му ножица мина на сантиметри встрани от вратата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част почна мълниеносно за Севиля. Още от центъра "рохибланкос" тръгнаха в атака, която след изчистване от защитата на Ливърпул попадна в Мариано. Той преодоля лесно Морено и нахлу в наказателното поле, където пусна остър пас за Гамейро през 4-ма защитници. Френският таран засече във вратата и изравни резултата - 1:1.

Само две минути по-късно Гамейро беше изведен в половината на Ливърпул и остана сам срещу Миньоле. Той обаче се забави с удара и в крайна сметка беше догонен и блокиран от Коло Туре.

Френският нападател получи още една отлична възможност за гол в 60'. След разбъркване отляво Гамейро беше оставен непокрит на 5 метра фронтално от вратата и топката беше насочена към него. Таранът обаче не успя да реализира, стреляйки слабо и право в Миньоле.

В 63' дойде и най-добрият момент в мача, довел до пълен обрат. Витоло тръгна от центъра и игра на двойно подаване с Коке. След това, продължавайки към пеналта, той комбинира отново на двойно подаване, този път с Банега. Крилото си поведе топката малко по-силно, но Коке я посрещна с удар с десния крак в долния ляв ъгъл на Миньоле - 1:2.

В 70' "рохибланкос" нанесоха 3-ия си категоричен удар през второто полувреме. Нова контраатака хвана защитата на Ливърпул неподготвена. След бързи пасове Банега пробва удар, който рикошира и топката се озова в Коке - удар на капитана и 1:3. Играчите на Клоп се струпаха около реферите да протестират, че защитникът всъщност е в засада, но повторенията показаха, че тя е покрита от Милнър, а топката идва и от крак на играч на Ливърпул.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Извън състава на мърсисайдци остава Джордан Хендерсън, който е на резервната скамейка. Иначе няма изненади в селекцията на Юрген Клоп, който залага на 4-3-3, преминаващо в 4-1-4-1. В предни позиции зад изнесения напред Стъридж ще действа Фирмино и Коутиньо, а зад тях са Милнър, Джан и Лалана. В защита няма промени - Клайн, Туре, Ловрен, Морено, а на вратата е Симон Миньоле.

Севиля е без един от най-важните си титуляри - Тремолинас, като неговото място е поверено на Ескудеро. Рамим и Карисо са в центъра на защитата, а отляво е Мариано. Коке е изнесен напред като дясно крило, въпреки че титулярната му позиция е на десен бек.

Преди двубоя мърсисайдци са определяни от всички букмейкъри като фаворити в предстоящия финал. Това е първи финал е европейски клубен турнир за Ливърпул от 9 години насам, когато Милан спечели с 2:1 срещу селекцията на тогавашния треньор Рафаел Бенитес. 

Въпреки че Ливърпул е фаворит, отборът на Севиля има сериозен опит в тази надпревара. За "рохибланкос" това е 3-и пореден финал в турнира, като последните 2 бяха спечелени, а в историята си испанският клуб има и още 2 триумфа в предшественика на Лига Европа - Купата на УЕФА!

Sportlive.bg ще следи всичко интересно преди, по време и след двубоя в Базел, като може да очаквате много статистики, снимки и любопитни моменти преди и по време на финала!

Любопитни факти:

Ливърпул е спечелил и двата финала, в които се е изправял срещу испански отбори.

Севиля има 10 финала в този турнир, печелейки 4 от тях.

7 от последните 12 финала в Лига Европа/Купата на УЕФА са спечелени от испански отбори.

Кевин Гамейро е основният нападател на Севиля. Той е участвал в 9 от головете на тима - 7 попадения и 2 асистенции.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички