Късно попадение на резерва остави Ливърпул в битката за титлата до края


Късно попадение на резерва остави Ливърпул в битката за титлата до края
Снимка: Getty Images/Guliver

5279 0

Ливърпул се бори със зъби и нокти, за да остане в битката за титлата в Англия и успя. Макар и по резервен сценарий. Мърсисайдци победиха трудно Нюкасъл в предпоследния си мач за сезона в Англия с 3:2 и продължават да дебнат за грешка своя конкурент Манчестър Сити, който в понеделник играе с Лестър у дома.

Ливърпул поведе чрез Ван Дайк в 13', но в 20 Атсу изравни. Салах в 28' изведе гостите отново напред в резултата, но Рондон в 54' отново върна паритета. Решителният гол бе реализиран от Дивок Ориги, който влезе като резерва, след като Мохамед Салах контузи главата си.

Тимът на Юрген Клоп събра 94 точки, с 2 повече от Сити, но вече е с мач повече. В последния кръг Ливърпул приема Уулвърхамптън, а Манчестър Сити гостува на Брайтън. Мачовете са на 12 май.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Ливърпул си пое въздух в 13', когато успя да поведе чрез Върджил ван Дайк. Холандецът бе оставен необезпокояван в наказателното поле при изпълнение на корнер и само трябваше да се извиси, да засече топката с глава и да я прати в мрежата на Дубравка. Инкасираното попадение като че ли разбуди агресията на домакините и те организираха добра атака минути по-късно. В 20' Александър-Арнолд изби удар на Рондон на голлинията, като го направи посредством лакътя си. При добавката обаче Атсу не сгреши и изравни резултата. 

Ливърпул успя да се отърси и отново да поведе в 28' - Александър-Арнолд центрира отдясно, а оставеният непокрит фронтално срещу вратата Мохамед Салах стреля прецизно с нисък удар в левия ъгъл, за да запише 22-ото си попадение дотук през сезона във Висшата лига. Малко преди това мощен удар на Айосе Перес срещна напречната греда. В 33' Садио Мане отправи изстрел към вратата на Нюкасъл, но Дубравка внимаваше и отрази. 

Статистиката показа, че Ливърпул е безспорен номер едно във владението на топката през първата част, но по отношение на точните удари към вратата отстъпва на своя съперник - 3 срещу 5. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Рефлексите на Алисон бяха подложени на изпитание още в 50', когато Рондон отправи нов точен удар към неговата врата, но бразилецът спаси. Секунди по-късно Стъридж можеше да обстреля вратата на Нюкасъл, но стреля разочароващо - твърде високо. В 54' мърсисайдци все пак пострадаха от Саломон Рондон, който безсипрно от началото на мача им създаваше трудности. Нюкасъл изпълни корнер, Манкийо свали с глава за Рондон, който зад гърба на Ван Дайк със страхотен удар матира Алисон за 2:2. 

Юрген Клоп предприе първа смяна в 66', пускайки Джердан Шакири вместо Вайналдум. Три минути по-късно Мохамед Салах получи контузия, вероятно на главата, с което притесни екипа си и феновете. Египтянинът се наложи да бъде изнесен на носилка, под аплодисментите на феновете и на двата тима. На неговото място влезе Дивок Ориги. 

В 80' Мат Ричи опита да изненада Алисон с изстрел отляво, но стражът отби топката встрани. В 83' Клоп извърши и последната си смяна - Джеймс Милнър влезе в игра за сметка на Деян Ловрен. Минута по-късно Ливърпул имаше добър шанс - Ориги проби отляво и центрира към добре позициониралия се Мане, но Дъмет с глава отклони топката и предотврати опасността. Две минути по-късно Ливърпул успя да поведе отново чрез резервата Ориги. Шакири центрира от свободен удар, белгиецът отскочи и с глава насочи топката във вратата на Дубравка - 2:3!

Офанзивна първа смяна за Рафа Бенитес в 90+1, но дали не е закъсняла? Йошинори Муто замени Фабиан Шер. Реферът на двубоя все пак даде 8-минутно продължение на мача.

Съставите:

Нюкасъл: Дубравка, Дюме, Шер, Ласелс, Манкийо, Ричи, Хейдън, Сун-Ян, Атсу, Перез, Рондон
Ливърпул: Алисон, Ван Дайк, Ловрен, Робъртсън, Александър-Арнолд, Хендерсън, Фабиньо, Вайналдум, Стъридж, Салах, Мане

НЮКАСЪЛ: Дубравка, Дюме, Шер, Ласелс, Манкийо, Ричи, Хейдън, Сун-Ян, Атсу, Перез, Рондон

ЛИВЪРПУЛ: Алисон, Ван Дайк, Ловрен, Робъртсън, Александър-Арнолд, Хендерсън, Фабиньо, Вайналдум, Стъридж, Салах, Мане

ПРЕДИ ДВУБОЯ

С победата си над Кардиф преди 2 седмици Ливърпул не само продължи гонитбата с Манчестър Сити, но в същото време помогна на Нюкасъл да се спаси и на практика от изпадане в Чемпиъншип. Възпитаниците на Рафаел Бенитес ще играят във Висшата лига и през следващия сезон, като за тях сезонът просто се доиграва.

За Ливърпул не е така - "червените" все още се надяват, че с две победи в последните два мача могат да се доберат до титлата, тъй като Манчестър Сити има мачове с Лестър у дома и Брайтън като гост, като Брайтън все още не се е спасил от изпадане.

Мърсисайдци са с актив от 91 точки и, ако спечелят, ще имат 94, изпреварвайки "гражданите" с 2 пункта. От своя страна, шампионите играят в понеделник вечер срещу Лестър.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички