Късмет и автогол в края оставиха Ливърпул в битката за титлата на Англия (ВИДЕО)


Късмет и автогол в края оставиха Ливърпул в битката за титлата на Англия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

2889 0

Отборът на Ливърпул постигна изключително драматична победа над Тотнъм в мач от 32-я кръг на Висшата лига. Мърсисайдци се наложиха с 2:1 на своя "Анфийлд", като трудният успех ги оставя в борбата за титлата с Манчестър Сити.

Още в 16' Роберто Фирмино даде аванс на домакините, които играха по-добре и логично стигнаха до попадението. В края на първото полувреме и в началото на второто гостите наложиха своя натиск и стигнаха до попадение дело на Лукас Моура. След изравнителния гол обаче отново лондончани бяха по-дейният тим на терена и като по чудо не сложиха точка в спора 5' преди края, когато Сисоко и Сон останаха сами срещу Ван Дайк, но Сисоко стреля високо над вратата. Драмата бе запазена за последната минута от срещата, когато при центриране към далечната греда Мохамед Салах игра с глава и Юго Лорис отклони. Топката обаче се удари в крака на Тоби Алдевейрелд и влезе във вратата, за да донесе трите точки на "червените".

С тази победа възпитаниците на Юрген Клоп събират 79 точки - две повече от шампиона Манчестър Сити, който обаче е и с мач по-малко. "Шпорите" пък запазват третата си позиция в таблицата, но в пет поредни мача нямат победа, като записаха и четири поражения в този период.

Срещата започна с по-настоятелни действия от страна на Тотнъм. През първите 10' на два пъти Лукас Моура тормозеше защитата на Ливърпул, като при първата ситуация се измъкна сам в наказателното поле, но Трент Александър-Арнолд успя с чист шпагат да изчисти в корнер.

Първата чиста голова възможност обаче бе за домакините и те я превърнаха в гол. Андрю Робъртсън получи по фланга и необезспокояван центрира в наказателното поле. Там защитата на "шпорите" бе оставила прекалено много празно пространство за Роберто Фирмино, който с глава преодоля Юго Лорис - 1:0.

В 22' Фирмино изведе Мохамед Салах в наказателното поле на съперника с пас между защитата, но Давинсон Санчес настигна египетската звезда на домакините и успя да изчисти в корнер.

В рамките на няколко минути момчетата на Юрген Клоп допуснаха три поредни грешки. Първо Джеймс Милнър и Алисон не се разбраха, но с щастлив рикошет тя се върна в стража на домакините. Последваха и две грешки при изнасянето, като при едната Деле Али отправи удар по въздух, който премина над вратата, а при втората последва центриране, което обаче не бе засечено от играч на гостите.

Ливърпул владееше повече топката и макар че допускаше грешки при изнасянето ѝ, те бяха тези, които стигнаха до второ чисто положение в 37'. Фирмино получи в средата на терена и пусна чудесен пас към включилия се пред дъгата на наказателното поле Садио Мане. Сенегалецът опита удар с вътрешен фалц, който обаче прелетя в страни от целта.

Втората част започна с по-агресивна игра от Тотнъм и това им помогна да стигнат до отлична ситуация за гол след 56' игра. Хари Кейн излъга добре Върджил ван Дайк и отправи мощен удар, който Алисон спаси. Последва добавка на Кристиан Ериксен, но Робъртсън блокира топката и я прати в корнер.

Ливърпул отговори със скоростна атака през средата на терена в 59'. Мохамед Салах бе изведен отлично на скорост, като египетският национал предпочете да играе сам вместо да комбинира със Садио Мане и сбърка, като ударът му бе блокиран.

Първата смяна в срещата бе изключително любопитна. Тя се случи в 69', когато наказаният мениджър на гостите Маурисио Почетино се обади от трибуните и "поръча" Хюн Мин Сон да се появи в игра на мястото на Давинсон Санчес.

Само секунди по-късно Тотнъм стигна до изравнително попадение. Хари Кейн бе фаулиран в центъра на терена, но изпълни бързо с пас към Киърън Трипиър по фланга. Той върна към Ериксен, който опита изстрел, но вместо това топката се превърна в отличен извеждащ пас за Моура, който от близко простреля Алисон - 1:1 след 70' игра.

Юрген Клоп отговори с двойна смяна четвърт час преди края на срещата. Джордан Хендерсън и Джеймс Милнър бяха заменени от Фабиньо и Дивок Ориги.

5' преди края на срещата Сон и Сисоко останаха сами в половината на Ливърпул, като единствено Ван Дайк бе там, за да им попречи да решат срещата. Холандецът реши да остави Сисоко сам и да пази южно корейския играч, което се оказа правилното решение, тъй като ударът на халфа премина над целта.

Очаквано домакините се настаниха в половината на Тотнъм в търсене на така нужния гол, който щеше да ги остави в надпреварата за титлата. Той дойде в 90' когато при центриране към далечната греда Мохамед Салах отправи удар с глава, който Лорис изби, но в краката на Тоби Алдервейрелд. Последва неприятен рикошет и кълбото се озова в мрежата на "шпорите" - 2:1.

Преди мача

Ливърпул продължава жестоката борба за титлата в Англия с Манчестър Сити, а днес на "Анфийлд" гостува третия в класирането Тотнъм. В първата среща между двата тима през септември, мърсисайдци се наложиха с 1:2 на "Уембли".

Към момента играчите на Юрген Клоп са на втората позиция със 76 точки в актива си. Пред тях са единствено гражданите, които са със 77 пункта и мач по-малко. От своя страна лондончани заемат третата позиция с 61 точки. В момента обаче играчите на Маурисио Почетино не се намират в най-добрата си серия, като в четири поредни мача нямат победа. Те допуснаха три поражния и едно равенство, като ще се надяват да прекъснат серията си в днешната среща.

Ливърпул също беше колеблив в последните си мачове, като записа две равенства и позволи на "гражданите" не само да наваксат изоставането си, но и дори да имат точка аванс пред конкурента си за най-ценния трофей на Острова. Юрген Клоп и момчетата му нямат право на повече грешки, след като първенството навлезе в решаващите си мачове.

СЪСТАВИ:

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Хендерсън, Вайналдум, Милнър, Мане, Салах, Фирмино

Тотнъм: Лорис, Трипиър, Алдервейрелд, Санчес, Вертонген, Роус, Сисоко, Ериксен, Деле Али, Лукас, Кейн

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички