"Кошмарът Анчелоти" отложи титлата за Ливърпул след скучно мърсисайдско дерби


"Кошмарът Анчелоти" отложи титлата за Ливърпул след скучно мърсисайдско дерби
Снимка: Getty Images/Guliver

3497 0

Отборите на Евертън и Ливърпул не успяха да се победят на "Гудисън Парк" след нулево равенство в мърсисайдското дерби от 30-тия кръг на Висшата лига. "Червени" и "сини" не предложиха голямо зрелище при завръщането си към футбола след тримесечна пауза заради коронавируса и справедливо поделиха точките след оскъдните голови положения в мача.

Ливърпул игра без голямата си звезда Мохамед Салах, който бе съхранен от Юрген Клоп за мача с Кристъл Палас през седмицата. Извън групата за мача остана и Анди Робъртсън. Първата част не се запомни с нищо любопитно, освен контузията на Джеймс Милнър, който бе заменен от Джо Гомес.

През второто полувреме Ливърпул опита да бъде малко по-агресивен, но головите положения продължиха да отсъстват. Вместо това контузия получи и Жоел Матип, който бе заменен от Деян Ловрен. Десет минути преди края хората на Карло Анчелоти пропиляха две страхотни положения за гол, след като Алисон и гредата покриха "червените".

След това равенство Ливърпул увеличи актива си на 83 пункта - с 23 повече от втория Манчестър Сити. "Червените" се нуждят от две победи, за да си осигурят титлата във Висшата лига. Евертън пък е на 12-та позиция с 38 пункта.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

След четири минути игра Евертън стигнаха до опасна ситуация за гол. Ричарлисон се измъкна по левия фланг и опита остър удар към далечния ъгъл на вратата на Алисон, но топката премина малко встрани от целта. В следващите минути играта на терена бе равностойна, като нито един от двата отбора не успя да създаде нищо опасно пред противниковата врата.

В 34-ата минута Такуми Минамино отне топка в средата на терена и постави началото на бърза контраатака за "червените". Джордан Хендерсън изостри действията с подаване към Мане, който на свой ред комбинира с Фирмино. Бразилецът си нагласи топката за удар и стреля, но ударът му профуча встрани от вратата на Пикфорд.

В 42-рата минута Ливърпул нанесе първия си точен удар в мача след изпълнение на пряк свободен удар от Трент Александър-Арнолд, който бе уловен от Пикфорд. Малко по-късно Милнър се контузи и бе заменен от Джо Гомес. До края на частта пък "червените" увеличиха натиска си към вратата на Евертън, но без резултат.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Юрген Клоп извърши втора смяна, заменяйки добре представилия се през първото полувреме Такуми Минамино с Алекс Окслейд-Чембърлейн. В 51-вата минута "червените" напомниха за себе си красиво разиграване, завършило с удар към вратата на "карамелите". Наби Кейта получи подаване на границата на наказателното поле и с едно докосване отклони към Фирмино. Бразилецът върна топката към Кейта, сваляйки му я с гърди, но ударът на полузащитника излезе в аут.

В 58-мата минута Върджил ван Дайк се извиси над отбраната на Евертън, за да засече с глава центриране от корнер, но ударът му се озова в обсега на Пикфорд. В следващите минути "червените" започнаха да прилагат и по-дълбока и агресивна преса, което липсваше в началото на мача. Първата смяна на Карло Анчелоти пък дойде в 60-ата минута, когато Сигурдсон влезе на мястото на младия Гордън.

Пет минути по-късно Клоп извърши нови две смени, но сред тях отново не фигурираше голямата звезда Мохамед Салах. В игра се появиха Дивок Ориги и Жоржиньо Вайналдум, които замениха Роберто Фирмино и Наби Кейта. Последната пета смяна за Ливърпул пък бе за Жоел Матип, който също се контузи и се наложи да бъде заменен от Деян Ловрен.

В 80-ата минута Евертън създадоха най-доброто голово положение в мача. Ричарлисон проби по левия фланг и успя да намери в наказателното поле Калвърт-Люин. Нападателят на "карамелите" стреля с пета, но Алисон спаси. При добавката Том Дейвис стреля от непосредствена близост, уцелвайки страничния стълб, а Ван Дайк изчисти в корнер.

При последвалия ъглов удар Холгейт отклони топката на близката греда и създаде главоболия за защитата на Ливърпул на далечната греда, но "червените" отново се разминаха. Малко по-късно Ричарлисон нахлу в наказателното поле, елиминира противников футболист и стреля от близко разстояние, но Алисон отново успя да спаси отбора си. В 92-рата минута Фабиньо направи добро изпълнение от пряк свободен удар, което принуди Пикфорд да спасява. 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Мениджърът на Евертън Карло Анчелоти няма да може да разчита за дербито на някои от основните си играчи. Твърдо аут за срещата са Йери Мина, Фабиан Делф, Жан-Филип Гбамин и Тио Уолкът. Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп пък не отхвърли възможността да пусне в игра Мохамед Салах и Анди Робъртсън, които не участваха в контролната среща на тима през седмицата

Девет кръга преди края Ливърпул има 82 точки и води с 22 пред втория Манчестър Сити. В първия сблъсък между двата отбора през сезона Ливърпул спечели с 5:2 у дома.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

ЕВЕРТЪН: Пикфорд, Коулман, Кийн, Холгейт, Дин, Гомеш, Дейвис, Гордън, Иуоби, Ричарлисон, Калвърт-Люин

ЛИВЪРПУЛ: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Милнър, Кейта, Фабиньо, Хендерсън, Минамино, Фирмино, Мане

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички