Коя е най-скъпата футболна марка на планетата?


Коя е най-скъпата футболна марка на планетата?
Снимка: Gulliver/Getty Images

3271 0

Манчестър Юнайтед е най-скъпата футболна марка на света, измествайки Байерн Мюнхен от върха. Това стана ясно след изследване, направено от консултантската фирма "Brand Finance".

Въпреки че "червените дяволи" записаха втори пореден сезон без трофей, марката струва 1.2 млрд. долара, с което е убедителен водач сред футболните клубове.

Цели 6 отбора от Висшата лига попадат в топ 10, а новият  европейски клубен шампион Барселона е едва на 6-о място в класацията. Марката струва 773 милиона долара.

"Въпреки скорошните информации, че феновете на Манчестър Юнайтед намаляват заради слабите сезони, отборът продължава да е популярен в Индия, югоизточна Азия и Китай. Манчестър Юнайтед има над 500 милиона фенове по целия свят", пише в доклада на "Brand Finance".

В доклада е отбелязан и договорът за спонсорство с "Шевролет", както и рекордният контракт с Адидас за 75 милиона паунда годишно (750 милиона паунда общо за 10 години). 

Освен това според прогнозата на компанията стойността на марката ще расте в близките години, особено ако отборът започне да печели трофеи отново.

"Най-важният фактор за отличното финансово състояние е новата сделка на Премиър лийг за ТВ права, на стойност 5.1 милиарда долара".

Байерн Мюнхен и Реал Мадрид добавят топ 3 в класацията, а ПСЖ е на девето място. Освен Манчестър Юнайтед в класацията са Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити и Тотнъм.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички