Феноменалните 7, останали завинаги в историята на Европа и Шампионска лига


Феноменалните 7, останали завинаги в историята на Европа и Шампионска лига

5059 0

Тази вечер се играе финалът в Шампионска лига между Барселона и Ювентус на Олимпийския стадион в Берлин. И двата тима спечелиха досега титла и Купа, като имат шанс за златен требъл, включващ най-престижния клубен турнир на планетата. По този начин каталунци или торинци ще станат 8-ия отбор с подобно постижение в историята на футбола. Но кои са останалите 7?

Селтик

През сезон 1966/67 шотландският колос се превръща в първия, който постига "златен требъл". "Детелините", иградени от играчи само от Глазгоу", дори печелят 5 трофея, освен основните три - Купата на лигата и Купата на Глазгоу. 

Селтик е първият британски отбор спечелил Купата на европейските шампиони (КЕШ). Освен това тогавашният отбор на шотландците се счита за първия супер отбор във футбола. На финала в Лисабон в ролята на абсолютен аутсайдер Селтик печели с 2:1 срещу Интер.

Аякс

Холандия също има своя представител в тази престижна класация, точно 5 години след постижението на Селтик. Аякс, чиито играчи са наричани "пионерите на футбола", печели 3-те най-големи титли през сезон 1971/72, водени от великия Йохан Кройф. Именно той слага черешката на тортата през сезона за Аякс, след като вкарва и двата гола за Аякс във финала срещу Интер (2:0) в Ротердам. Само година по-късно Аякс отново е на път да направи требъл, но изненадващо губи за Купата на Холандия. Въпреки това този тим на Аякс от 70-те остава в историята като един от най-доминиращите на зеления килим.

ПСВ Айндховен

Холандия е единственият представител с два тима в тази класация. Аякс е заменен от ПСВ Айндховен като най-добър отбор в Холандия, а върхът идва през 1988 година. Водени от Гус Хидинк, те установяват пълна доминация в Холандия, печелейки дубъл в три поредни години. В Европа успехът идва след невероятен финал в Щутгарт, където след 6:5 след дузпи ПСВ убива мечтата на Бенфика за европейски трофей. От този сезон ПСВ се отчита с още една историческа статистика - тимът от Айндховен печели Шампионска лига, въпреки че не печели нито един от последните си 5 мача през годината.

Манчестър Юнайтед

1999 година е най-силната в историята на "червените дяволи" и годината, която превърна Сър Алекс Фъргюсън в икона за британския (и световния) футбол.

Манчестър Юнайтед е първият отбор в модерната ера на футбола с требъл, а той идва по възможно най-драматичния начин. Титлата във Висшата лига идва в последния кръг след победа у дома над Тотнъм, а ФА къп е спечелена след трудно 2:0 над Нюкасъл на "Уемби". Финалът в Шампионска лига пък е събитие, което остава в историята завинаги като един от най-великите обрати във футбола.

С ранен гол "червените дяволи" изостават от Байерн и така до самото продължение на мача. Тогава голове на Шерингам и Солскяер в рамките на по-малко от 3 минути шокират цял свят, а Манчестър Юнайтед записва името си със златни букви в историята. Видео и анализ на тогавашния невероятен финал ЧЕТЕТЕ ТУК!

Барселона

Днес "блаугранас" могат да станат първият отбор с втори "златен требъл" в историята на футбола (броят се само Шампионска лига и КЕШ). Причината за това е сезон 2008/09, в който феноменалният тим на Хосеп Гуардиола печели по безапелационен начин всички важни трофеи през сезона (Ла Лига, Купата на Краля и Шампионска лига).

Меси и Роналдиньо, акомпанирани от Анри, Ето'о, Шави и Иниеста и водени от Карлес Пуйол, стигнат до титлата в Испания, изпреварвайки Реал Мадрид с 9 точки. Във финала за Купата удрят Атлетик Билбао с 4:1, а след това идва ред и на Манчестър Юнайтед.

В срещата Барселона проваля апетита на "червените дяволи" да се превърнат в първите, защитили трофея си в Шампионска лига. Каталунците играят отлично и, въпреки че на моменти Манчестър Юнайтед доминираше тотално, спечели трофея след комфортно 2:0. Единият от головете и до ден днешен е запомнен от всички. Той дойде от главата на Меси, който вкарва един от най-красивите си голове през сезона във вратата на най-добрия вратар по това време - Едвин ван дер Саар.

Интер

Сезон 2009/10 остава завинаги в историята на италианския футбол, след като "нерадзурите" се превръщат в първия тим с требъл от Серия А. А причината е една - Жозе Моуриньо. Специалния прави феноменален отбор, който в полуфиналите бие Барселона на Гуардиола с 3:1 на "Джузепе Меаца". В реванша пък Интер удържа минимална загуба с 0:1 на "Камп Ноу", въпреки че играе с човек по-малко повече от час, и то срещу тогавашния доминатор по европейските терени.

След победа за Купата на Италия над Рома и спечелена в последния кръг титла Моуриньо и компания отиват в Мадрид срещу Байерн Мюнхен. Там "ученикът надминава учителя", след като някогашният преводач Моуриньо надиграва тактически своя ментор Луис Ван Гаал, а Интер стига до лесно 2:0.

Байерн Мюнхен

През сезон 2011/12 баварците записват един от най-тежките си сезони. Те губят и шампионата в полза на Борусия Дортмунд, губят Купата на Германия, а в Шампионска лига остават със сребро, след като Челси печели с един точен удар във вратата и по-точен мерник в рулетката на дузпите.

Сезон по-късно обаче Байерн на Юп Хайнекс прави един от най-доминантните сезони в историята на футбола. ФК Холивуд, кръстен по-късно по този начин, печели безапелационно титлата в Бундеслигата с 25 точки разлика (и няколко рекорда). Също така момчетата на немския треньор бият с 3:2 Щутгарт, печелейки Купата на Германия.

Във финала на Шампионска лига баварската машина играе срещу Борусия Дортмунд и след трудно 2:1 най-накрая успява да спечели финала, който се изпълва няколко пъти. По пътя си към "купата с големите уши" Байерн записва и епичен разгром над Барселона с две победи - 4:0 и 3:0 в полуфиналите, слагайки край на мита за "тики-така" практиката, наложена от Гуардиола.

Днес ще разберем дали Барселона ще стане първият отбор, който два пъти е печелил "златен требъл", или Ювентус ще стане 8-ият отбор с това постижение. Всичко интересно преди, по време и след мача може да четете в Sportline.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички