Кой е най-старият футболен клуб в света - въпрос с два интересни отговора


Кой е най-старият футболен клуб в света - въпрос с два интересни отговора
Снимка: Gulliver/GettyImages

4275 0

С основаването си през 1862-а година Нотс Каунти ФК е най-старият професионален клуб по футбол в света, когато става въпрос обаче за все още съществуващи отбори.

Въпреки ранното си основаване, клубът не може да претендира за най-високи класирания, като има две трети места в Първа дивизия (1891 и 1901). Най-големият им успех датира от 1894-а, когато печелят единствената си купа на Англия.

Те носят гордо прякора „свраките“ заради техните черно-бели екипи, които са получени от Ювентус през 1903-а година.

Различните първи

След основаването си през 1862-а Нотс Каунти първоначално фокусира върху играта, който сам внедрява в Англия. След като се създава Футболната асоциация, те преминават към футбола. Скоро след това техният краен бранител Ърнест Грийнхал участва в първия международен мач – Англия срещу Шотландия.

През 1888-а година Нотс Каунти е един от 12-те членове, основатели на ФА, завършвайки първата си кампания в лигата на 11-о място. Три след това „свраките“ пропускат първият си голям шанс да спечелят голям трофей, като губят с 1:3 от Блекбърн във финала за ФА Къп. Те компенсират това поражение три години по-късно, когато Джими Лоугън бележи хеттрик при успеха с 4:1 над Болтън Уондърърс.

Това остава и единственият голям трофей в историята на клуба, както и първият път, когато отбор извън първа дивизия печели дотогава ФА Къп.

След години игра на различни терени, Нотс Каунти се мести на „Медоу Лейн“ през 1910-а година за дълготраен престой. Все пак това не попречва на отбора да се бори между първите две дивизии на английския футбол. 20 по-късно те изпадат в Трета дивизия за първи път, но се изкачват обратно още следващият сезон.

Военните времена и свободното падане

През 1941-а година „Медоу Лейн“ е ударен от вражески бомбардировки и впоследствие стадионът е затворен. До ден днешен това остава единственият сезон, в който отборът не е играл никакъв футбол. След края на ВСВ Нотс се завръща в полезрението на обществеността, като плаща рекордната за онова време трансферна сума от 20 хиляди паунда за Томи Лоутън от Челси.

Това доведе до увеличаване на посещаемостта на „Медоу Лейн“, което помогна на клуба да се върне във Втора дивизия през 1950-а. До края на 50-те обаче Нотс губи надпреварата за най-големия клуб в града от Нотингам Форест. Те се върнаха в Трета дивизия през 57-а и скоро отидоха дори в четвърта за първи път.

Ерата на Сирел

Нещата се промениха към добро с назначението на Джими Сирел за мениджър през 1969-а година. По времето му Нотс прави огромни крачки, печелейки промоции в по-високите ешелони на английския футбол редовно. Това кулминира в историческа победа над Челси и завръщане в Първа дивизия на Англия през 1981-а година. Те остават в елита на Англия следващите три сезона, записвайки бележити резултати по пътя.

През следващите години „свраките“ продължават да постигат солидни резултати. Те се завръщат в Първа дивизия за последен път през 1991-а година, макар веднага да изпадат отново. Това беше началото още едно дълго свободно падане, което достигна своя връх, когато клубът изпадна до петото ниво на футбола през 2019-а.

Най-старият клуб?

Нотс Каунти вероятно е по-известният със своето наследство, отколкото със своите заслуги. Обикновено се смята за най-старият английски клуб и следователно в света. Шефийлд Уензди обаче понякога се споменава като най-стария клуб поради твърденията за приемственост с Шефийлд ФК, който е основан 1857-а, пет години преди Нотс Каунти.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички