Клубовете от Висшата лига вкупом отхвърлиха промените в шампионата


Клубовете от Висшата лига вкупом отхвърлиха промените в шампионата
Снимка: Getty Images/Guliver

1232 0

Клубовете от Висшата лига отхвърлиха предложената от Ливърпул и Манчестър Юнайтед реформа на първенството, която предвиждаше бройката на отборите в елита на Англия да бъде намалена на 18, а тимовете от Английската футболна лига (Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2) да получат сериозна финансова инжекция, за да оцелеят в условията на икономическа криза поради пандемията от коронавирус.

Въпреки че мащабните промени, които също така щяха да дадат повече правомощия на водещите клубове във Висшата лига, бяха изготвени от Ливърпул и Манчестър Юнайтед, на виртуална среща между всички 20 отбора от Лигата вчера единодушно е било решено така наречения план "Голямата картина" да не бъде осъществен.

В същото време отборите са постигнали съгласие да помогнат финансово на клубовете от Лига 1 и Лига 2 (третото и четвъртото ниво на английския футбол) с безлихвени заеми на стойност до 50 милиона паунда, освен вече договорените дарения от 27 милиона, като предстои да се водят преговори и как да се помогне на тимовете от Чемпиъншип.

Идеята за реформа също така предвиждаше прекратяването на турнира за Купата на лигата и мача за трофея Къмюнити Шийлд, както и промяна на начина, по който ще се приемат следващи реформи в Лигата. Дейли Телеграф твърди, че така наречената голяма шестица - Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал и Тотнъм, както и още три клуба с богата история във Висшата лига - Евертън, Уест Хем и Саутхемптън, ще имат по-голяма тежест при евентуални гласувания и промени ще могат да се приемат с шест от гласовете на въпросните девет клуба, а не както досега с 14 от гласовете на всички 20 клуба. А какво каза по темата бившият мениджър на Арсенал - Арсен Венгер, вижте тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички