Класика на Боксинг Дей: Драма с три червени картона и осем гола между Челси и Астън Вила (ВИДЕО)


Класика на Боксинг Дей: Драма с три червени картона и осем гола между Челси и Астън Вила (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2085 0

Боксинг дей (26 декември) е паметен ден за почитателите на английския футбол и Висшата лига. Всички на Острова застават пред телевизорите в деня след Коледа и се наслаждават на пълната програма от мачове.

Обикновено на този ден феновете на английския футбол стават зрители на уникални мачове изпълнени с какво ли не, а преди точно 15 години Челси и Астън Вила сътвориха зрелище на "Стамфорд Бридж", което ще се помни вечно.

Битката в Западен Лондон

Срещата започна доста изненадващо. През сезон 2007/08 Челси бе един от основните фаворити за титлата, но на Боксинг Дей Астън Вила излезе напред в резултата с два бързи гола на Шон Малоуни след фрапантни грешки на Петър Чех.

Радостта на "виланите" обаче не продължи много дълго. Малко преди почивката Андрий Шевченко, който до ден-днешен се счита за един от най-големите трансферни провали на "сините", успя да върне един гол от дузпа, а Зат Найт бе изгонен за грубото си влизане. През втората част украинецът се разписа още веднъж, отбелязвайки страхотно попадение от близо 20 метра, за да изравни на 2:2.

Пълният обрат бе факт, когато бранителят на Челси - Алекс, бе изведен от Шева в наказателното поле на Вила. Бразилецът запази самообладание и не сбърка, нанасяйки силен и неспасяем удар по посока вратата на бирмингамци и да даде преднина на "сините" за пръв път в мача.

Нищо обаче не бе приключило. Мартин Лаурсен изравни за 3:3, след като бе изпуснат в наказателното поле и засече центриране от свободен удар във вратата на Петър Чех. В 80-ата минута силите на терена бяха изравнени. Рикардо Карвальо влезе по много опасен начин в краката на Гейбриъл Агбонлахор, а на главният арбитър не му оставаше нищо друго освен да покаже червения картон на португалеца.

В 88-ата минута обаче елегантно изпълнен пряк свободен удар по земя от Михаел Балак върна преднината на Челси в резултата до 4:3, но кулминацията тепърва предстоеше. В първата минута от добавеното време на срещата Ашли Коул отклони топка с глава право в своята ръка в наказателното поле при опит за изчистване от гол линията. Реферът Фил Даун не се поколеба, показа третия червен картон в срещата и отсъди дузпа за Вила. Зад бялата точка застана Гарет Бари и не сбърка от 11 метра, оформяйки крайното 1:1.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО С НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ МАЧА В КРАЯ НА ТОЗИ МАТЕРИАЛ

Равносметката

В края на сезона Челси завърши втори, като до последно се бори с Манчестър Юнайтед за титлата, но остана на две точки зад "червените дяволи". "Сините" бяха сломени от сър Алекс Фъргюсън и компания и във финала за Шампионска лига в Москва, а през февруари Тотнъм ги победи в решаващия мач за Купата на Лигата, грабвайки трофея. Определено феновете на Челси не искат да си спомнят за сезон 2007/08.

Астън Вила пък успя да завърши на шестата позиция във Висшата лига, класирайки се за вече несъществуващата ИнтерТото Купа. Според мнозина тогавашния наставник на "виланите" - Мартин О'Нийл, е успял да сглоби един от най-добрите отбори на бирмингамци, в който се подвизаваха футболисти като Гарет Бари, Джон Карю, Ашли Йънг, Гейбриъл Агбонлахор и разбира се, българинът - Стилиян Петров.

Насладете се на най-доброто от класиката между Челси и Астън Вила тук:

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички