Как Висшата лига ще пострада след Brexit?


Как Висшата лига ще пострада след Brexit?

3885 0

В четвъртък гласувалите във Великобритания чрез референдум избраха страната им да напусне Европейския съюз. Резултатът е изключително изненадващ, тъй като въпреки предпазливите прогнози на социолозите бяха, че страната ще остане. Как обаче напускането на страната от ЕС ще се отрази на клубовете от Висшата лига?

По-рано тази седмица всички 20 клуба от Премиър лийг изразиха подкрепата си, Великобритания да не напуска Европейския съюз. Шефът на Висшата лига Ричард Скъдамор заяви, че евентуално напускане би било в противоречие с концепцията на шампионата – „откритост“. След като британската общност обаче гласува изненадващо за напускането, то се очакват сериозни последици и за най-високото ниво на английския футбол, пише Goal.com.

Въздействие на трансферния пазар

Brexit най-вероятно ще доведе до падане на паунда заради по-несигурната обстановка в страната и заради начина, по който Великобриатания ще преговаря за големи бъдещи сделки. Това от своя страна ще доведе до увеличаване на цената за привличане на чужди играчи. Например, ако Ювентус сложи цена на Пол Погба от 160 млн. евро - в края на юни 2015г. обменния курс евро/паунд бе 0,709, но това лесно може да се промени след Brexit до 0,900 или дори още повече.

Контрактите на играчите от чужбина се договаряха в евро вместо в паунд, а промяната ще повиши разходите за заплатите на футболистите от Висшата лига. Комбинирано тези неща може да създадат огромни проблеми за клубовете при спазване на финансовия феърплей.

В същото време, вотът ще позволи на клубове, които не са част от Висшата лига да купуват английски играчи на много по-ниска цена. Като например, Димитри Пайе от Уест Хям, който прави фурор на Евро 2016.

Трансферно лято 2016: Ливърпул и Клоп имат 3 основни цели

Чуждите инвеститори

В момента Висшата лига е изключително привлекателна за чуждите инвеститори, на 14 от клубовете изцяло или голяма част от ръководните органи са в чужбина. Добрата новина за инвеститорите е, че купуването на клубове би било на по-ниска стойност, ако стойността на валутата падне.

Това предполага, че Висшата лига като продукт ще остане апетитна хапка за инвеститорите. Любопитно е да се отбележи, че новите местни и чуждестранни телевизионни сделки през 2016/2017 ще са изгодни, както никога преди.

Възможността за подписване с нови играчи

В момента, около 65% от играчите във Висшата лига са чужденци. Клубовете са свободни да подписват с играчи с европейски паспорти заради закона за свободното движение на работници. След Brexit в най-добрия случай е да се запази свободното движение на граждани на ЕС, тогава няма да има промяна в привличането на играчите.

Ако обаче тези правила отпадната, то клубовете ще могат да подписват само с играчи, които имат определен брой минути е международни срещи, зависи и от ранглистата на ФИФА на съответната държава. Това означава, че играчи като Ерик Кантона и Кристиано Роналдо няма да могат да започнат кариерата си от Висшата лига.

Поддръжниците на Brexit твърдят, че по този начин ще се залага отново само на английски футболисти. Присъствието на много чужденци е причина, поради която английският футбол често е критикуван.

Цяла Британия пощуря по тази песен за звезда от Евро 2016

Разрешително за работа

В момента много играчи от Южна Америка могат да заобиколят ограниченията на ФА за играч от чужбина, ако кандидатстват за испански или португалски паспорт. Това става, ако някой от родителите на играчите са от тези две страни или изпълняват изискванията за пребиваване в страната. Такива футболисти са Анхел ди Мария, докато играеше в Юнайтед и Диего Коща.

Каквото и да се случи. То със сигурност адвокатите в Англия ще трябват да търсят вратички или закони, които да позволяват подобни трансфери да се извършват.

Съгласно правилата на ФИФА, трансфери на играчи под 18 години е забранено. Това не в сила за футболисти, които между 16 и 18 години са с трансфер в рамките на ЕС. Така, вотът може да да спре възможността млади играчи да подписват с английски клубове.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички