Иновации в 21-ви век: Как и на кого футболист на Арсенал плати, за да избере новия си клуб


Иновации в 21-ви век: Как и на кого футболист на Арсенал плати, за да избере новия си клуб
Снимка: Getty Images

3014 0

Малко преди затварянето на летния трансферен прозорец крайният бранител на Арсенал Ектор Белерин си стегна багажа от Лондон и излетя за Испания, за да заиграе като преотстъпен в Реал Бетис. 

Най-вероятно испанецът повече няма и да се завърне във Висшата лига, тъй като контрактът му с "топчиите" изтича през лятото на 2022 г., а на "Емиратс" никой не размита за него.

Интересно е обаче как Белерин е избрал да отиде именно в Реал Бетис. Авторитетното издание "The Athletic" разкрива днес, че 26-годишният бранител е платил на специална агенция да му изготви анализ и да му каже кой клуб би бил най-подходящ за него.

"Analytics FC" са го консултирали да отиде в този тим от Ла Лига на базата на много разнородна информация. Например:

- Мануел Пелегрини играе в схема 4-2-3-1, която пасва идеално на стила на Белерин.

- Самият клуб се е нуждаел спешно от нов краен защитник, тъй като Емерсон пое в посока Барселона, макар и след това да бе пратен в Тотнъм. Идеята е, че Белерин не просто ще има шанс за изява, а ще може да играе редовно в новия си отбор.

- Реал Бетис пък ще участва в Лига Европа и така Ектор ще има шанс да направи впечатление на по-голям отбор.

Целият анализ, изготвен от "Analytics FC", вероятно е известен само на двете страни, но действията на Белерин могат да се смятат за прецедент на такова ниво във футбола.

В ерата на технологиите и изкуствения интелект именно подобни фирми разцъфтяват, тъй като успяват да анализират милиони данни и цифри и то за броени минути - нещо, на което човешкият мозък не е способен за толкова кратко време!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички