Феноменален гол, великолепен Шмайхел и VAR "връчиха" ФА къп на Лестър


Феноменален гол, великолепен Шмайхел и VAR "връчиха" ФА къп на Лестър
Снимка: Guliver/GettyImages

3407 0

Абсолютният фаворит за трофея ФА къп Челси преклони глава пред изключителния в днешния ден тим на Лестър, като "лисиците" се добраха до триумф с 1:0 над селекцията на Томас Тухел и за първи път в своята история спечели най-старата напревара във футбола. 

Във финалната среща на "Уембли" "лисиците" излъгаха своя съперник по начина, по който Тухел и компания печелят, откакто германецът пое тима - с отлична игра в защита, силна преса и прагматичност в атака. Единственият гол в мача падна в 63', когато точно след отнета в центъра топка Тилеманс получи шанс да стреля от 20-ина метра и с феноменален изстрел в гордния десн ъгъл реализира единственото попадение. 

Челси нямаше нито един шанс в мача до гола на Лестър, но в последните 20 минути на мача стигна до прекрасни положения, но Каспер Шмайхел показа, че е един от най-добрите на позицията си, след като спаси 3 много опасни ситуации пред вратата си. В края на мача и VAR се намеси, за да отмени изравнителен гол на Челси, до който се стигна след нахлуване на Чиуел в наказателното поле и автогол на Уес Морган. Защитникът на "сините" обаче беше само с 2-3 сантиметра зад отбраната - достатъчно, за да бъде "хванат" от технологията. 

Така Челси, който отстрани фаворита в турнира Манчестър Сити, загуби първия от двата финала в края на сезона, в които ще играе. След малко повече от 10 дни отборът е на финал в Шампионска лига, а сега загуби финала, в който бше фаворит. 

За Лестър пък това е първи триумф в турнира в 140-годишната му история и беше единственият отбор, който е ставал шампион на Англия и не е печелил ФА къп. Досега "лисиците" имаха 4 загубени финала в тази надпревара. Роджърс от своя страна спечели първия си голям трофей в Англия. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ФИНАЛА ЗА ФА КЪП МЕЖДУ ЧЕЛСИ И ЛЕСТЪР?

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата стартира с лек териториален превес за лондончани, но до опасности пред вратата на Шмайхел не се стигна. В 20-ата минута Юри Тилеманс достави топка от свободен удар в наказателното поле на Челси, но Чаалар Союнджу не нацели вратата на Кепа.

Челси притика Лестър в полето му, а в 29-ата минута Тиаго Силва комбинира в наказателното поле с Мейсън Маунт. Младият британец центрира, а Сесар Аспиликуета и Тимо Вернер се разминаха с това да засечат топката и тя не влетя във вратата на Шмайхел.

В 32-ата минута Джони Еванс се свлече на земята, след като започна в този мач след поставянето на инжекция в неговите аддуктори. Уесли Фофана показа на скамейката на "лисиците", че Еванс е усетил дръпване, а Брендън Роджърс го замени принудително.

Минута преди края пък Маунт комбинира с Вернер, който проби към дъгата на наказателното поле на Лестър, но фронталният му удар бе доста крив, но рикошет в крака на Фофана донесе корнер за лондончани. Те обаче не се възползваха от ъгловия удар.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ 

Двата тима започнаха много консервативно второто полувреме с повече внимание към защитата и към това да не се допускат грешки. Пръв натиск успя да установи Лестър, който между 53' и 56' се установи трайно в половината на Челси и се стигна до няколко опасни центрирания, но защитата на "сините" се справи. 

Това, че лондончани приеха играта в своята половина, изигра лоша шега на тима, воден от Томас Тухел. В 63' Айозе Перес успя да блокира подаване към крилото, а след това топката се озова у Тилманс. Той напредна през центъра и от 20 метра прати истински снаряд, който се озова в горния десен ъгъл на вратата, пазена от Кепа - 0:1 за "лисиците". 

В 77' Челси получи първия си реален шанс да реализира. При центриране от десния фланг Бен Чиуел изненадващо се бе включил в наказателното поле и с прекрасен удар с глава едва не изравни, но току преди топката да влезе Шмайхел успя да се намеси и отрази брилянтно. 

В 81' Роджърс пък се реши на ултра дефанзивни смени, след като в игра се появи капитанът на тима Уес Морган (на мястото на Люк Томас), докато Чаудри замени Айозе Перес. В 87' тази защита се пропука, когато Мейсън МАунт от 11 метра намери по перфектен начин топката, отправи я към левия ъгъл, но Шмайхел със сетни усилия успя да избие в корнер с едно от най-добрите спасявания в кариерата си. 

Датчанинът обаче нямаше какво да направи минута по-късно. След поредното ентриране в наказателното поле Чиуел успя да засече центриране току пред Шмайхел, Союнчу успя да избие, но точно в тялото на Морган - топката се озова във вратата и 1:1. След проверка на VAR обаче се оказа, че Чиуел е бил в положение на засада (около 2-3 сантиметра) и попаденито беше отменено. 

СЪСТАВИ

Челси: Кепа, Аспиликуета, Силва, Рюдигер, Джеймс, Канте, Жоржиньо, Алонсо, Зиеш, Маунт, Вернер

Лестър: Шмайхел, Кастане, Союнчу, Еванс, Фофана, Томас, Ндиди, Тилеманс, Перес, Ихеаначо, Варди

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Челси и Лестър ще са 117-ата различна двойка, която ще играе финал във ФА Къп в неговото 140-о издание. "Сините" от Лондон, които прекъснаха серията си от 7 поредни мача без поражение в средата на седмицата (5 победи и 2 равенства), ще опитат да избегнат това да са първият отбор след Нюкасъл (1999 година), който да загуби два поредни финала, след като в предишното издание на турнира допусна поражение с 1:2 от Арсенал във финалния сблъсък.

Томас Тухел прави история, след като се превърна в първия немски треньор, който да изведе тима си във финала. Любопитно е, че защитата на Челси все още не е допуснала попадение в състезанието под ръководството на Тухел.

Именно на това ще разчитат "сините" от Лондон - защитата, тъй като Челси е вкарал само 1 гол в последните 4 от 5 финала, в които е играл, а освен това никога не е вкарвал повече от две попадения в последните си 15 финални сблъсъка.

Мениджърът на Лестър Брендан Роджърс също ще се бори за историята, тъй като иска да се превърне в първия мениджър след сър Алекс Фъргюсън, който печели ФА Къп в Англия и аналогичният му турнир в Шотландия. Трябва да се отбележи, че Лестър е отборът, който е участвал в най-много финали за ФА Къп без да ги печели - 4.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички