Димитър Бербатов: Мързелив? Просто бях умен


Димитър Бербатов: Мързелив? Просто бях умен
Снимка: Guliver/GettyImages

10755 0

Бившият български нападател Димитър Бербатов говори пред BBC за своя път във Висшата лига, както и за критиките, които имаше към него, че е мързелив. Бербатов има 94 гола във 229 мача в английския елит, като неговият връх кариерата бе престоят му в Манчестър Юнайтед.

"Всеки има различен начин, по който вижда и играе. Аз бях такъв, че понякога изглеждаше, че не участвам в играта, но аз просто сканирах терена, за да видя къде мога да се позиционирам в точния момент. По този начин щях да имам повече време за реакция, като получа топката, а не да имам защитник на гърба. Когато имам това време и място около мен, то ми дава повече време да мисля как да играя с топката.

Някои хора не го разбират, но ако си умен, дори и да не притежаваш достатъчно скорост, пак си бърз. Може да се позиционираш по-добре и да си по-полезен за своя отбор. Аз тичах в главата си. И когато видех някой в по-добра позиция, винаги я подавах. Без егоизъм. В края печелим и губим заедно. Изглежда малко странно, но във всеки отбор, в който бях се виждаше моят стил на игра. Понякога играчите и феновете не разбираха това и се страхуваха, че не помагам достатъчно. Но след това се свиква, защото се вижда, че има резултат", разказа Бербатов.

А относно трансфера си в Манчестър Юнайтед: "Идвам от малка страна, България. И се надявах да играя за един отбор в Англия през цялата си кариера, но не такъв бе случаят. Трябваше да работя, да изкова моя успех, започвайки от България, а след това в Германия и Англия. Тотнъм ми даде възможността да покажа какво мога, а финалната стъпка за моя успех бе Юнайтед. Когато отидох там, знам, че разочаровах някои, особено феновете на "шпорите", но трябваше да следвам моя път.

Всички бяха толкова дружелюбни и дори да не говориш много, пак може да научиш толкова много неща. Те имаха играчи, спечелили требъл и аз бях:"Бербс, ти успя най-накрая. Това е, за което работи през целия си живот". Бях щастлив, но и се питах какво правя там. Като дете. А това понякога може да те спре да покажеш на какво си способен. Сър Алекс Фъргюсън бе страхотен с всички. Той знаеше как да подходи към всеки един индивидуално. Дори той никога не ми каза, че трябва да се променя. Той ми вярваше по свой собствен начин". А кой е любимият партньор на терена в кариерата на бившата ни звезда вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички