Артета срещу Гуардиола: Фактите, които притесняват Арсенал преди дербито за титлата


Артета срещу Гуардиола: Фактите, които притесняват Арсенал преди дербито за титлата
Снимка: GettyImages

2608 0

Стадион "Етихад" ще бъде домакин на ключов за титлата мач в сряда вечер, когато лидерът във Висшата лига Арсенал гостува на действащия шампион Манчестър Сити.

За Арсенал последните седмици не бяха сред най-добрите през този сезон, докато Сити показва блестяща форма. За Гуардиола мачът в сряда представлява специално предизвикателство срещу бившето му протеже, треньора на Арсенал Микел Артета. Говорейки преди мача, Гуардиола каза за Артета: "Привързаността и уважението, които изпитвам към него, ще останат завинаги, той знае това. Сряда е финал срещу отбор, който беше най-добрият отбор в Англия досега".

Припомняме, че Артета напусна Сити през декември 2019 г., за да поеме работата в Арсенал и доведе до невероятен обрат в съдбата на клуба. Но въпреки подобрението, цифрите срещу Пеп досега няма да направят щастливи феновете на Арсенал.

Един срещу друг: Пеп Гуардиола - Микел Артета

Манчестър Сити спечели титлата и в двата пълни сезона в лигата, откакто Артета напусна клуба. Сити беше може би е най-постоянният отбор в Европа през този период, а рекордът на Артета срещу бившия му отбор не е впечатляващ.

Артета се е изправял срещу Гуардиола като треньор осем пъти, като е загубил седем пъти и е спечелил веднъж. Тази победа дойде в полуфинал с 2:0 за Купата на Англия в засегнатия от пандемията сезон 2019/20, благодарение на два гола на Пиер-Емерик Обамеянг.

Освен тази победа, Арсенал отбеляза само два гола в другите си седем срещи със Сити. По-рано този сезон Артета подчерта влиянието, което Гуардиола е имал върху неговия път в треньорството. "Мисля, че влиянието, което Пеп имаше във футбола през последните 20 години, е просто невероятно силно. Научихме много от него, бяхме вдъхновени от много неща, които е направил, а след това всеки трябва да изгради собствена кариера и свой собствен път", добави Артета.

Манчестър Сити срещу Арсенал: Директни двубои

"Гражданите" доминираха във Висшата лига през последните години, като спечелиха четири от последните пет титли в лигата. Освен това стана първият отбор, който достига 100 точки в кампания. От началото на тази серия през 2017/18 Ман Сити спечели всяка среща с Арсенал в лигата.

Тази серия, простираща се назад в 11 мача, ще бъде основна грижа за феновете на Арсенал, които се надяват на задължителна победа. Последната победа на "артилеристите" в лигата срещу Сити дойде през декември 2015 г., когато голове на Тео Уолкът и Оливие Жиру осигуриха трите точки за Арсенал на Арсен Венгер. От играчите, включени в този ден, само Кевин де Бройне остава в двата отбора.

Сити спечели с 3:1 на "Емирейтс Стейдиъм" в последния двубой от лигата между двата отбора. Но Арсенал успя да доминира над топката срещу отбора на Пеп Гуардиола и те ще имат увереност от начина, по който успяха да нарушат играта на Сити.

В лигата Манчестър Сити е в невероятна форма през последните месеци, като спечели девет и завърши наравно в един от последните си десет мача. Но говорейки преди сблъсъка в сряда, Артета каза, че неговият отбор е показал, че може да се конкурира с този невероятен отбор на Сити.

"От самото начало знаехме, че Сити е отборът, който трябва да победим, заедно с Ливърпул, заради това, което направиха тези отбори", като добави, че според него идният двубой няма да е определящ за сезона.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички