Арсенал възкръсна в края и сломи шампиона Манчестър Сити: Драма с дузпи и 17-и триумф в Къмюнити Шийлд (ВИДЕО)


Арсенал възкръсна в края и сломи шампиона Манчестър Сити: Драма с дузпи и 17-и триумф в Къмюнити Шийлд (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

5144 0

Арсенал спечели Къмюнити Шийлд за 17-и път в историята. "Артилеристите" надделяха над шампиона Манчестър Сити след изпълнения на дузпи, до които се стигна след равенство 1:1 в редовното време. По регламент - две продължения от по 15 минути нямаше.

Столичани изоставаха в резултата буквално до последните секунди, след като Палмър вкара първия гол в официален мач за новия сезон за шампионите от Сити. Той се разписа след подаване на Де Бройне и далечен изстрел.

След цели 100 минути игра пък се стигна до рикошет в Аканджи. След разбъркване в наказателното поле Троса стреля и късметът му се усмихна, за да изравни в последния възможен момент и да нанесе 3-та загуба във финал на Къмюнити Шийлд за Сити.

Сезонът във Висшата лига на Англия започва. Той ще бъде открит именно с мач на шампиона Сити, който гостува на един от новаците в елита Бърнли (11.08). Арсенал пък посреща у дома Нотингам Форест на старта (12.08).

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

"Гражданите" натиснаха съперника от първите минути и до петата вече бяха взели превес в контрола на топката. Някъде там дойде и първата опасна атака, завършила с центриране и опит за стрелба, но символичните домакини се справиха. 

Първият удар дойде преди да измине и четвърт час. Тогава комбинация с участието на Холанд пред наказателното поле прати топката в Родри, който я прати с мощен удар покрай левия страничен стълб.

След още десет минути се стигна до най-напечения момент към 25-тата минута на двубоя. Тогава "топчиите" развиха бързо нападение и последваха последователни две стрелби. Първо Хаверц стреля след своя рейд, но опитът му бе прекалено слаб, а ударът на Мартинели срещна тялото на Стоунс. 

Към 40-тата минута "топчиите" бяха поели частично контрола на топката, а Кай Хаверц имаше реалната възможност да открие. Ортега обаче се справи с опита му. 

В началото на последните 120 секунди от редовното време на първата част Родри бе напът да накаже Рамсдейл с мощна стрелба от центъра, но опитът му премина близо над напречната греда. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Както и през първата част - "небесносините" започнаха по-агресивно полувремето и това можеше да даде резултат още в 52-рата минута. Тогава Стоунс засече центриране от ъглов удар, но опитът му с глава бе отразен от Рамсдейл.

В 65-тата минута Ортега опита да изнася топката след аут, като в опита си "отнесе" едновременно Хаверц и Магаляеш. Това донесе и картон за последния, тъй като се изпречи на пътя на топката. 

ГОЛ! Първото попадение за новия сезон бе дело на Коул Палмър след цели 77 минути игра. Той се възползва от подаването на Де Бройне и позицията на Рамсдейл, за да пробва удар от дистанция. Опитът на младежкия национален състезател бе успешен и прати топката в левия ъгъл на съперниковата удар с шут от дистанция! 1:0!

ГОЛ! Символичните гости имаха малкия късмет да допуснат гол след рикошет в Аканджи след цели 100 минути игра. Тогава след разбъркване пред наказателното поле Тросар стреля и късметът се усмихна на столичани за 1:1! 

Дузпи

ГОЛ! 1:0 - Йодегар стреля пръв и прати Ортега в грешния ъгъл.

ПРОПУСК! 1:0 - Де Бройне стреля втори, но ударът му се спря в напречната греда.

ГОЛ! 2:0 - Тросар също не сбърка, пращайки Ортега в грешния ъгъл.

ГОЛ! 2:1 - Бернардо Силва вкара първата дузпа за Сити.

ГОЛ! 3:1 - Сака също не сбърка, а Ортега скочи в другия ъгъл.

ПРОПУСК! 3:1 - Родриго също стреля по земя, но Рамсдейл отгатна ъгъла и не бе проблем да уволи топката.

ГОЛ! 4:1 - Фабио Виера бе повече от категоричен и донесе трофея за Арсенал.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Арсенал: Рамсдейл, Магаляеш, Йодегард, Мартинели, Партей, Райс, Сака, Салиба, Тимбер, Уайт, Хаверц

Манчестър Сити: Ортега, Аканджи, Алварес, Грийлиш, Диаш, Ковачич, Родри, Силва, Стоунс, Уолкър, Холанд

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Статистиката на Сити срещу Арсенал е почти безупречна, като в последните 8 мача е спечелил всеки един от тях. Любопитно е да се отбележи още, че от 2011 година насам само един отбор е ставал шампион в края, след като е печелил този мач. И това прави именно Сити през 2018 година. При положение, че днес съперниците завършат при равен резултат, то победителят ще бъде решен чрез дузпи.

И в двата отбора настъпиха известни промени през летния трансферен прозорец. "Гражданите" се разделиха с Илкай Гюндоган, който подписа с Барселона, и с Рияд Марез, който избра оферта от Саудитска Арабия. Хосеп Гуардиола обаче и подсили състава си с две звездни имена - Матео Ковачич и Йошко Гвардиол.

Арсенал пък опотва да запази устрема от миналия сезон на неочакваното предизвикателство, което отправи за титлата, похарчавайки около 200 млн. паунда за три попълнения това лято – Деклан Райс (от Уест Хям), Юриен Тимбер (Аякс) и Кай Хаверц (Челси).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички