Арсенал срещу своя кошмар: 5 повратни моменти от победата над Манчестър Сити


Арсенал срещу своя кошмар: 5 повратни моменти от победата над Манчестър Сити
Снимка: GettyImages Колаж: Sportlive.bg

2165 0

Изненадващо или не, Арсенал грабна победата в дербито срещу Манчестър Сити в неделя. Сребърният медалист от изминалия сезон във Висшата лига се наложи с 1:0 над шампиона на "Емирейтс".

"Топчиите" влязоха в мача на гърба на поражение с 1:2 от Ланс в Шампионска лига, докато "гражданите" надвиха с 3:1 РБ Лайпциг. Въпреки това, срещата между тях започна равностойно, с лек превес в полза на гостите.

Общо взето, двамата вратари скучаеха през първата част. И след подновяването на играта Микел Артета и Пеп Гуардиола продължиха да залагат на предпазлива тактика, а екшънът липсваше. 

Влезлият като резерва Габриел Мартинели съумя да открие резултата в 85-ата минута. Лондончани се затвориха още повече, гарантирайки си трите точки.

Кои обаче бяха петте повратни моменти, за да се стигне до това? 

5. Матео Ковачич "отърва кожата" с помощта на съдията

Манчестър Сити можеше рано-рано да остане с човек по-малко на игрището. Матео Ковачич тества късмета си с необмислен удар срещу Мартин Йодегор през първата час. Той влезе грубо, с бутонките напред, в глезена на норвежеца.

Последва разглеждане от "ВАР". Виждайки ситуацията, главният арбитър прецени, че е по-удачно да вдигне само жълт картон. И докато е спорно дали е трябвало цветът му да бъде червен, то малко по-късно халфът отново "блесна" с абсолютно същото единоборство, но този път потърпевш бе Деклан Райс. 

Реакция от страна на съдиите липсваше. Казусът обаче повдигна сериозни дебати в социалните мрежи и въпросителни относно качеството на арбитрите.

4. Пропускът на Нейтън Аке 

Манчестър Сити започна на много високо ниво срещата, а още в 4-ата минута можеше да води в резултата. Нейтън Аке се измъкна от противниковата защита.

Централният бранител се озова с топка в крака в наказателното поле на "топчиите", очи в очи с Давид Рая. Нидерландецът обаче изпрати коженото "кълбо" над напречната греда.

3. Появата на Габриел Мартинели промени облика на Арсенал

Поради проблеми с контузии още от преди няколко седмици, Арсенал рискуваше да излезе срещу шампиона без двамата си основни флангови състезатели - Габриел Мартинели и Букайо Сака.

Докато вторият изобщо не беше на разположение за Микел Артета, бразилецът чакаше своя момент от резервната скамейка. Той се появи в игра след почивката. Стъпвайки на терена, крилото предизвика екстаз сред домакинските привърженици, а в "червено-белите" редици пролича поява на нови сили, свежест и скорост.

2. Голът на Мартинели

С наближаването на края на редовното време, големите шансове пред двете врати бяха кът. Съперниците си бяха разменили едва 3 такива - 2 за Арсенал и 1 за Манчестър Сити. Освен динамиката в играта обаче, с появата си Мартинели промени и едната от двете нули на таблото.

Бразилският нападател "взриви" трибуните на "Емирейтс" в 85-ата минута. Той получи хубав пас от Кай Хаверц, който го остави на стрелкова позиция от границата на наказателното поле. Мартинели шутира мощно, топката се отби в Аке и се оплете в мрежата на Едерсон. Любопитно е, че попадението бе плод на разиграване от четири смени - Партей, Томиасу, Хаверц и Мартинели, което говори достатъчно за решенията на Артета.

1. Психологическият фактор

С победата си Арсенал сложи край на много негативна серия. "Артилеристите" не бяха постигали успех над Манчестър Сити във Висшата лига от декември 2016-а година.

Въпреки че, поне за момента, този двубой сам по себе си не е фундаментален за надпреварата за титлата, той може да има много положителен ефект върху представянето на "топчиите". В продължение на 7 години те не успяваха да надделеят над "небесносините" в първенството. През изминалата кампания изпуснаха първата си титла от сезон 2003/04 г., която бе отнета именно от Пеп Гуардиола и компания.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички