Арсенал предвкусваше победата над Челси, но защитата им бе на друго мнение


Арсенал предвкусваше победата над Челси, но защитата им бе на друго мнение
Снимка: Getty Images/Guliver

8198 0

Кошмарен завършек на годината за Арсенал и мечтан такъв за Челси след лондонското дерби от 20-ия кръг на Висшата лига! "Артилеристите" допуснаха пълен обрат в последните минути на "Емиратс" и загубиха двубоя с 1:2 след нови грешки в отбрана, които провалиха дебюта на домашна сцена за Микел Артета.

"Топчиите" започнаха срещата по превъзходен начин, а силната им игра даде резултат още в 13-ата минута. Пиер-Емерик Аубамеянг се разписа от корнер, който даде преднина на домакините в срещата. 

Челси нямаше отговор на случващото се на "Емиратс", а дори тактическите промени на Франк Лампард не дадоха явен резултат. "Сините" така и не стигаха до достатъчно опасни положения гол, докато не настъпиха заключителните 10 минути от срещата.

В 83-ата минута вратарят на Арсенал Бернд Лено допусна скандална грешка при опит да боксира центриране в наказателното поле, оставяйки под топката, а Жоржиньо прати кълбото в опразнената мрежа. Само три минути по-късно, след бърза контраатака, която хвана неподготвена защитата на "топчиите", Тами Ейбрахам донесе трите точки на своя отбор.

Така Челси затвърди четвъртото си място във Висшата лига, повишавайки актива си на 35. Арсенал пък изпусна важни три точки, с което за момента тимът остава на 12-ото място с едва 24 точки.

Първо полувреме

В първите минути домакините упражниха натиск към вратата на Кепа. Първото добра ситуация обаче се откри пред вратата на Бернд Лено след заучено изпълнение на свободен удар. Мейсън Маунт бе изведен на чиста позиция за стрелба в наказателното поле на "топчиите", но Лено успя да спаси.

В 13-ата минута Арсенал успя да открие резултата. След центриране от корнер, Калъм Чеймбърс успя да отклони кълбото на близката греда, за да асистира на отлично позициониралия се на далечната греда Пиер-Емерик Аубамеянг, който се разписа с глава - 1:0.

В следващите минути "топчиите" продължиха да диктуват събитията на терена, докато Франк Лампард не реши да извърши тактическа смяна, включвайки в игра Жоржиньо на мястото на Емерсон. Последваха няколко добри ситуации пред вратата на Лено, като при една от тях Тами Ейбрахам бе съборен в наказателното поле, но съдията остави играта да продължи.

Второ полувреме

През втората част "сините" продължиха да търсят отговор на играта на домакините, но без резултат. С напредването на времето атаките на Челси се увеличаваха, но чистите голови положения липсваха. В няколко случая Тами Ейбрахам не успя да се възползва от създадените ситуации, за да изравни.

В 76-ата минута Жоржиньо извърши нарушение в средата на терена, а футболистите на домакините остро призоваха бразилецът да получи втори жълт картон. Вместо това главният арбитър на срещата показа жълт картон на Лаказет за острата му реакция.

Малко по-късно влезлият като резерва Джо Уилок можеше да реши мача в полза на своя отбор. Нголо Канте допусна неприсъща за него грешка в наказателното поле на Кепа, подарявайки топката на противниковия отбор, а Уилок се обърна и стреля на мига, но ударът му профуча встрани от гредата.

В 83-ата минута Челси стигна до изравнителен гол. След центриране от статично положение, Бернд Лено излезе да боксира топката, но остана под нея, допускайки кълбото да мине зад гърба му. На далечната греда Жоржиньо само постави крака си, за да прати кълбото в опразнената мрежа - 1:1.

Само три минути по-късно гостите стигнаха и до пълен обрат в мача. След изпълнение на корнер пред вратата на Кепа, Челси организира мълниеносна контраатака, в която основни действащи лица се оказаха Вилиан и Тами Ейбрахам. Двамата се възползваха от неразбирателството в отбрана за Арсенал, като Вилиан асистира, а Ейбрахам се разписа - 1:2.

Преди срещата:

И двата отбора обаче се намират в криза, която за Арсенал е продължение от миналия сезон. Заради слабата игра, ръководството взе решение да уволни мениджъра Унай Емери, чието място зае Фреди Люнгберг. Шведът обаче не показа бързи резултати и след няколко мача начело мястото му бе заето от Микел Артета. И с него обаче лондончани не стигнаха до победа.

Кризата в Челси е факт от последните 7 кръга на първенството. В тях "сините" спечелиха само 2 пъти и загубиха пет пъти. В 3 от двубоите си на "Стамфорд Бридж" момчетата на Франк Лампард не успяха дори да отбележат гол.

Лондонското дерби намира Челси и Арсенал в неприятна криза. За "топчиите" кризата е продължение от миналия сезон. Заради слабата игра, ръководството взе решение да уволни мениджъра Унай Емери, чието място зае Фреди Люнгберг. Шведът обаче не показа бързи резултати и след няколко мача начело мястото му бе заето от Микел Артета. И с него обаче лондончани все още не са вкусили победата.

Кризата в Челси е факт от последните 7 кръга на първенството. В тях "сините" спечелиха само 2 пъти и загубиха пет пъти. В 3 от двубоите си на "Стамфорд Бридж" момчетата на Франк Лампард не успяха дори да отбележат гол.

И в двата отбора има известни кадрови проблеми, като при домакините са повече. Холдинг, Колашинац и Тиърни са трайно контузени за "артилеристите", а Себайос, Белерин, Мартинели и Сократис са под въпрос за срещата. За "сините" отсъства контузения Джеймс, Лофтъс-Чийк все още не е в кондиция за игра, докато Алонсо и Жиру са под въпрос за днешния двубой.

СЪСТАВИ

Арсенал: Лено, Метланд-Найлс, Чеймбърс, Луиз, Сака, Гендузи, Торейра, Нелсон, Йозил, Аубамеянг, Лаказет

Челси: Кепа, Рюдигер, Томори, Зума, Азпиликуета, Ковачич, Канте, Емерсон, Маунт, Вилиан, Ейбрахам

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички