Арсенал оцеля в лондонски дуел, в който беше по-слабият отбор


Арсенал оцеля в лондонски дуел, в който беше по-слабият отбор
Снимка: Guliver/GettyImages

1320 0

Арсенал отново може да мечтае за място в топ 4, след като "артилеристите" съумяха да стигнат до ценен успех с 1:0 в тежко лондонско дерби срещу Уест Хям на "Емиратс". Ключов фактор за "топчиите" бе факта, че спряха серията си от 3 мача, в които "чуковете" повеждат на своя опонент, като подобно развитие в днешния двубой можеше да е пагубно с оглед на слабото представяне на тима в нападение. 

В герой за домакините се превърна Александре Лаказет, който за пореден път беше оставен на пейката. Френският ас влезе на мястото на Нкетия в 60' и в 78' се разписа след пас с глава на Месут Йозил. Това беше 7-ият му гол в английската Висша лига, като интересен факт е, че той се е разписвал само у дома през настоящата кампания. 

В защита дебютира новото попълнение Пабло Мари, като беше изключително стабилен, което от своя страна помогна на Микел Артета да подобри статистиката си за допуснати голове на 0.75 средно на мач - двойно по-малко в сравнение с първите 12-13 мача на Унай Емери. Победата пък от своя страна поставя Арсенал на 9-о място с 40 точки, но е само на 5 от 4-ия Челси, като двата тима са с равен брой точки.

Уест Хям от своя страна е с 27 точки и е с равен брой с Борнемут, който е 18-и и е в зоната на изпадащите. "Чуковете" обаче могат да съжаляват, след като имаха и по-чистите положения, и повечето точни удари, а големият герой на Арсенал безспорно беше Бернд Лено. 

Още след първия съдийски сигнал защитата на Арсенал имаше проблеми с атаката на „чуковете“. В 3‘ Боуен бе оставен да нахлуе безпроблемно в наказателното поле, но ударът му по диагонала беше отлично париран от Бернд Лено. Защитата показа още няколко колебания в началните акорди на лондонския дуел, но до сериозна ситуация не се стигна.

Постепенно Арсенал наложи контрол върху събитията на терена и на свой ред имаше шанс да открие резултата. В 13‘ при разбъркване в наказателното поле топката стигна до Йозил, който стреля, но защитник сложи крак на пътя на кълбото към вратата. В 22‘ пък Сократис стреля много опасно с глава, но топката срещна напречната греда.

И защитата на „чуковете“ заигра по-добре през втората половина на полувремето, а и двата отбора започнаха по-често да бъркат в заключителната фаза на своите атаки. Все пак в 37‘ Никола Пепе блесна с индивидуален пробив, с който от дясното крило успя да влезе в наказателното поле и се освободи от защитник, но Нкетия вместо да му остави топката, реши да я вземе и да стреля, и то от позиция на дълбока засада – вратарят отрази удара, но страничният рефер вдигна флага за очевидната засада на нападателя – 0:0 до почивката.

Втората част бе далеч по-динамична от първата с положения и пред двете врати, а Бернд Лено определено заслужи аплодисментите на феновете на "Емиратс", след като направи 3 ключови спасявания и през второто полувреме, с които запази шансовете за победа на Арсенал. Нкетия и Пепе обаче направиха непростими пропуски и голът за "артилеристите" така и не идваше. 

В 78' една от двете врати най-накрая беше поразена. При опит за центриране на Сака топката рикошира в крак на защитник и се озова в наказателното поле, където Месут Йозил с глава успя да свали за връхлитащия Лаказет, а той от своя страна успя да реализира. Страничният рефер вдигна флага за засада, каквато повторенията показаха, че няма. След справка с VAR попадението беше зачетено - 1:0 за Арсенал. 

Веднага след попадението Уест Хям можеше да изравни, но отново Лено се оказа последна преграда при удар на Алер. В 85' пък Форналс можеше да донесе точката на своите, но не намери добре топката след центриране от фланга. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички