Арсенал и Монако делят големи имена


Арсенал и Монако делят големи имена
Снимка: Getty images/Gulliver

2797 0

Арсенал и Монако споделят много повече от еднаквите цветове на екипите си. Двата тима ще се изправят утре в първи мач от осминафиналите на Шампионската лига, а УЕФА представя някои ключови имена, играли и оставили следа за двата отбора.

Арсен Венгер

Arsene Wenger Retrospective : News Photo

Мениджърът на "артилеристите" ръководи именно френския отбор в периода 1987-1994 г., като дори успява да го направи опасен съперник в Европа. "Когато пристигнах тук, Монако никога не беше минавал първи кръг на Евротурнир. Ние достигнахме до финал за КНК и полуфиналите в Шампионската лига. Страхотни спомени. Преди това беше клуб, който едва съществуваше в Европа", споделя Венгер.

След "монегаските" той работи година в Япония, след която превръща Арсенал в един от най-разпознаваемите клубове в Европа, довеждайки го до финал за Шампионската лига през 2006 г.

Тиери Анри

Arsenal v Wigan : News Photo

Арсен Венгер го налага в Монако през 1994 г. В последствие играчът подписва с Ювентус, а след това преминава в Арсенал.

Като крило той помага на Монако да достигне до полуфиналите в Шампионската лига през 1998 г. и вдига Световната купа с Франция същото лято. Вече като нападател в Арсенал, Анри печели две титли в Премиър лийг и играе финал за Шампионската лига през 2006 г. Тиери е най-резултатният реализатор на Арсенал за всички времена с 228 гола, 50 от които в Шампионската лига. Негова бронзова статуя е поставена пред "Емирейтс".

Емануел Пти

Emmanuel Petit of Arsenal : News Photo

Той напуска Монако, през лятото на 1997 г. след като завоюва първата титла на тима в Лига 1 от девет години насам. В първия си сезон за Арсенал пък печели и Висшата лига и Купата на футболната асоцияция. Създава знаменития си тандем с Патрик Виера, благодарение на който Пти вкарва третия гол срещу Бразилия за триумфа на Франция на Световното през 1998 г. Печели и Евро 2000 с националния тим.

Емануел Адебайор

AFC Ajax v Arsenal - Amsterdam Tournament : News Photo

След сезон и половина, включващ и финал за Шампионската лига през 2004 г., тогоанският национал преминава при лондончани. Негови голове срещу Тотнъм и Нюкясъл са оценени в топ 50 на най-красивите голове на Арсенал.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички