Синдромите "капитан" и "звезда" - двата проблема в играта на Ливърпул


Синдромите "капитан" и "звезда" - двата проблема в играта на Ливърпул
Снимка: Getty Images/Guliver

8279 0

Отборът на Ливърпул се наслаждава на най-успешния си старт в цялата история на клуба, започвайки със седем поредни победи във всички турнири. Мърсисайдци преминаха през отбори като Пари Сен Жермен и Тотнъм, но тяхната победна серия бе прекъсната от Челси - при това на два пъти.

"Червените" отпаднаха от турнира Карабао Къп, след като допуснаха да бъдат обърнати в резултата от лондончани насред "Анфийлд". Еден Азар бе "палачът" на мърсисайдци, отбелязвайки късно попадение в мача, а само няколко дни по-късно отново той успя да запише името си сред голмайсторите.

Двата отбора започнаха силно новата кампания, като безспорно могат да бъдат сочени като фаворити за титлата във Висшата лига, заедно с Манчестър Сити. И докато мачът в Карабао не бе голям приоритет за двата английски гранда, то срещата от първенството бе директен сблъсък между два конкурента за титлата.

Ливърпул обаче и в двата мача показа пролуки в своята игра, които притесниха редица от привържениците на "червените". В първия мач двамата треньори предпочетоха да заложат на по-резервиран състав, за да запазят част от важните си фигури в отбора за големия мач през уикенда.

Равностоен сблъсък, но "червените" първи успяха да нанесат своя удар. Ливърпул поведе в резултата благодарение на Даниел Стъридж, за да види само 20 минути по-късно как мачът заминава в противоположната посока. Подценяване, технически грешки или просто натискът на Челси доведоха до обрат, а феновете на Ливърпул трябваше да напуснат "Анфийлд" с лош привкус.

Няколко дни по-късно играчите на селекционера Юрген Клоп отпътуваха към Лондон, за да получат реванш за поражението през седмицата. Там обаче ги чакаше още по-добре подготвен "син" отбор, а лондончани едва не отмъкнаха победата в двубоя. 

Ливърпул не показа добрата игра, на която бяхме свидетели в предишните мачове, и спокойно можем да кажем, че Челси успя да надиграе своя съперник. "Златната" резерва Даниел Стъридж все пак успя да отмъкне точка и да запази отбора си над Челси в подреждането.

Немският специалист се представя на чудесно ниво от началото на сезона, като успя да построи един добре сработен състав. Въпреки това обаче, именно той може да бъде обвиняван за проблемите в играта на Ливърпул, които ако не бяха очевидни в първите мачове на отбора, то в последните две срещи с Челси лъснаха наяве.

Първият проблем идва от "ядрото" в отбора - капитанът. През последните години едноличен капитан на мърсисайдци е Джордан Хендерсън (когато е на терена). Това решение обаче понесе редица критики от страна на част от "червените" привърженици, които се противопоставиха на идеята лентата да отиде на ръката на англичанина.

Капитанът е играч, от когото се изисква да бъде ключова фигура в отбора. На първо място той трябва да бъде твърд титуляр и по възможност да има силите да изиграва пълни 90 минути. Не трябва да се подценяват и лидерските качества - капитанът трябва да умее да поведе отбора си към победата или да ги измъкне от тежка ситуация. 

За съжаление Хендерсън, в продължение на много години, така и не успя да си извоюва нужното уважение. Полузащитникът наследи лентата от легендата Стиви Джи, но не отговори на очакванията към един капитан - и да, Хендерсън може да бъде считан за, ако не най-слабия, то един от най-слабите капитани на Острова.

В момента полузащитникът няма абсолютно никакво място в титулярната халфова линия на отбора, а това, което го поставя там, е именно капитанската лента. Тя го възвръща като бумеранг във всеки следващ мач, а от това потърпевш е единствено Ливърпул.

Хендерсън далеч не е слаб полузащитник. Той притежава някои отлични качества, но когато един играч не е във форма, той трябва да бъде изваден - независимо дали е със статут на капитан или със статут "Мо Салах". 

Тук идва и грешката на Юрген Клоп. Немският специалист не се осмелява да извади от игра своя капитан, за да пусне в игра далеч по-креативния Наби Кейта. Никак няма да е преувеличено, ако кажем, че "червените" всъщност държат на своята пейка най-добрия си играч и един от най-добрите полузащитници в първенството.

Играта на Хендерсън просто не носи необходимата искра. Подаванията на полузащитника са точни, но не създават никаква опасност за противника. Той избягва да търси директни подавания в предни позиции, като често връща топката назад или я придвижва по дължината на терена. А при опитите си да изпрати подавания напред, често греши. Това може да се види и от долната графика. 

Хендерсън често избягва да се нагърби с отговорността да поведе отбора си и да направи решаващия пас, решаващия удар в срещата. И това е може би най-големия недостатък на англичанина. Играта на "сигурно" е за мачовете с отборите от долната половина на таблицата. В големите сблъсъци трябва да покажеш нещо повече от това - нещо, което Хендерсън не притежава.

Вторият проблем в играта на "червените" е гореспоменатия Мохамед Салах. Нападателят определено не се намира в оптимална форма и това за никого не е тайна. И тук отново ще трябва да намесим мениджъра на тима, защото той избира играчите, които да излязат на терена.

Салах изигра много дълъг сезон, в който игра на огромна висота. Той бе ключовата фигура в състава на мърсисайдци през миналата кампания, отбелязвайки впечатляващите 44 гола, а и успя да спечели наградата за най-добър играч във Висшата лига. Натовареният график, в който попада и Мондиал 2018, е може би основната причина за спада в играта на египтянина.

Салах се нуждае от почивка. В момента нападателят е повече изтезаван, отколкото задоволен от това, че играе. Всеки играч рано или късно се срива, а в основата на това често се крие преумора. Именно затова са и резервните футболисти и правото на три смени по време на мач. 

Клоп в старанието си да запази феноменалното трио в атаката всъщност ограничава работата на отбора в предни позиции. Мениджърът освен това разполага с цели две опции, които се намират в отлична форма - Даниел Стъридж и Джердан Шакири.

Феновете на Ливърпул едва ли са забравили сезон 2013/14, когато английският нападател се намираше във впечатляваща форма, а партньорството му с Луис Суарес бе също толкова заплашително, колкото и сегашното трио. И да, когато един играч е във форма, той трябва да получи своя шанс.

Ливърпул играе силен футбол и безспорно причината за това е Юрген Клоп. Мениджърът на "червените" отлично успява да отсее позитивите и негативите в играта на отбора си, но когато се появят подобни "симптоми" като капитан и звезда, и най-титулуваните селекционери допускат да бъдат манипулирани. 

Примерите в съвременния футбол са много, но Клоп не бива да позволява да бъде повлиян от тях. Салах и Хендерсън "заслужават" да седнат на резервната скамейка за известен период, тъй като в момента именно те са пръта в "червеното" колело. В противен случай - "Анфийлд" рискува да се срине така, както неведнъж се е случвало.

Автор: Стефан Йорданов

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички