Повече от половин век по-късно: Вратар отново докосва наградата Златна топка


Повече от половин век по-късно: Вратар отново докосва наградата Златна топка
Снимка: Getty Images/Guliver

10259 0

Много време мина откакто за последен път вратар спечели най-престижната индивидуална награда Златна топка. През 1963 година Лев Яшин печели приза за най-добър играч и до днес е единственият страж, който може да се похвали с тази награда.

През тази година обаче има един друг вратар може да сложи край на сушата от 56 години, в които играч на този пост никога не е вдигал ценното отличие. Това е Алисон Бекер, а статистиката му от сезон 2018/2019 е повече от впечатляваща. 

Бразилецът пристигна на "Анфийлд" през лятото на 2018 година от Рома, като "червените" платиха 66 милиона паунда за правата му. Въпреки че Ливърпул бе много близо до титлата, те в крайна сметка останаха на точка за Манчестър Сити. Бекер обаче се отличи с приза за Най-добър вратар за сезона, като 21 пъти през сезона не позволи топката да премине зад него. 

Алисон впечатли с изявите си и в Шампионска лига, където опази шест сухи мрежи, включително на финала, в който Ливърпул триумфира с 2:0 срещу Тотнъм. Тук той подели приза с вратаря на Барселона Марк-Андре тер Стеген. 

Освен това в хода на сезона №1 на Ливърпул направи някои много ключови спасявания, които дълго бяха коментирани от медиите в Европа. Можем лесно да си спомним за спасяването в мача с Наполи от груповата фаза на Шампионска лига, както и във финала на турнира при пряк свободния удар на Кристиан Ериксен. Стражът направи и куп ключови спасявания и във Висшата лига и то срещу някои от най-добрите играчи на Острова - Еден Азар, Серхио Агуеро, Вилиан, Давид Силва и много други.

В момента пък Алисон играе с родината си Бразилия на турнира Копа Америка. Там той се представя повече от отлично и вече в пет поредни мача няма допуснат гол. Благодарение на силните му изяви на вратата пък "селесао" ще играе във финала на турнира, като очаква своя съперник измежду Перу и Чили.

Бразилия стигна до финала благодарение на победа с 2:0 над Аржентина. В тази среща Бекер трябваше да прави спасяване след отлично изпълнен пряк свободен удар на Лионел Меси, който много напомняше на този от 1/2-финала в Шампионска лига между Барселона и Ливърпул. Този път обаче Алисон показа класа и не позволи на Ла Пулга да се разпише, като отлично разгада действията на Меси. Повече по темата може да видите в този материал на SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички